A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. március 30., péntek

Amerikai muffin,olasz vajkrémmel

Amerikai muffin Olasz vajkrémmel .

Kedvenc alap muffin receptem, évek óta e-recept szerint készitem, csak izésitésben szoktam variálni rajta.

Hozzávalok: 2 x 2 1/2 dl bögre liszt,3/4 bögre cukor, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna,pici só, 2 egész tojás, 1 vaniliás cukor, 1/2 bögre olaj, 3/4 bögre tej. 1/2 bögre darabolt csoki.

Olasz vajkrém: 15 dkg cukor, 25 dkg ráma,1,2 dl viz.
A tojások sárgájat a cukorral jól kikeverjük,hozzáadjuk a kockára vágott rámát, és a vizet,ezzel is jól össze habositjuk,




Tészta elkészitése: A lisztet elkeverjük a sütőporral ,szódabikarbónával,és beleszitáljuk egy keverőtálba.A nedves hozzávalókat külön egy tálba tesszük kikeverjük,végül össze öntjük, és jól kikeverjük.egy muffin sütőt papirkapszlikkal kibélelünk,minden egyes papirkapszliba 1 1/2 kanál masszát rakunk.Előmelegitett sütőben,190 fokon kb 15 percig.
 Végül a vajkrémet rányomjuk egy nyomózsák segitségével, szép körkörösen ,és apró szines cukorral megszórjuk.
Frankfurti leves sült virsli karikákkal.

Általában olyankor készül nálunk,mikor rakott kelt csinálok, a kis közepe mindig kimarad,kidobni pedig sajnálom.

Hozzávalók: 20 dkg kelkáposzta,1 pár virsli, 1 tk só , 1 mk  bors,1 tk  vegeta, 1 mk őrölt kömény, 1 mk  majoranna. 1 közepes hagyma,1/2 dl olaj. 2 ek liszt. kevés pirospaprika.

Elkészitése: Egy kis fazékban ,az apróra vágott hagymát megdinszteljük,a lisztet rászórjuk. Világos rántást készitünk, pirospaprikával megszórjuk,7 dl vizzel felengedjük,izesitjük a többi hozzávalókkal.A kockára vágott kelkáposztát beletesszük,és  1/4 óra alatt készre főzzük. Közben a virslit karikára vágjuk,és egy serpenyőben megpiritjuk,majd a kész levesbe tesszük.Tálaláskor tejfölt teszünk a tetejére,amire én most medvehagymás pestot is raktam.
Rakott kel kölessel.

 Érdemes egyes ételeinkben, a rizst kiváltani  kölesre!

A legjobb lúgositó, és a legősibb termesztett gabonaféle.Főleg ilyenkor mikor a tavaszi fáradság ,a szervezet vitamin készlet hiánya végett,uralkodik felettünk,érdemes belecsempészni  ételeinkbe. Az Én rizs rajongó párom is azt mondta,mikor elkezdte falatozni ,anya ez isteni.!

Hozzávalók: 70 dkg kelkáposzta,50 dkg darált hús, 1 bögre köles,1 fej hagyma, só, bors, vegeta,1 nagy pohár tejföl, 1/2 dl olaj, + 3 ek, 1 ek zsemlemorzsa.





Elkészitése:  A kelkáposztát  leveleire szedjük, torzsát kivágjuk. Egy fazék vizben,amit 1 ek sóval izesitünk nem túl puhára megfőzzük a káposztát. Közben az apró kockára vágott hagymát megdinszteljük.Hozzáadjuk a darált húst,amit izesitünk 1 tk sóval,borssal. egy kevés vizet öntünk alá.25 percig dinszteljük. A kölest átmossuk,és egy serpenyőben 3 ek olajat öntünk,az olajon átforgatjuk a kölest,és annyi vizzel öntjük fel,hogy ellepje,1 tk sóval,1 tk vegetával izesitjük. Mikor a levét elfőtte,lezárjuk alatta a gázt,és  hagyjuk még saját gőzében ,igy lesz szép pörgős a kölesünk. Egy közepes méretü tepsit olajjal kikenünk,zsemlemorzsával megszórjuk.Sorban beteritjük káposzta levelekkel, kölessel,majd a pörkölt darált hússal, meglocsoljuk egy kis tejföllel. Majd ismét káposzta,köles, darált hús következik,szintén beboritunk  káposzta levéllel.A maradék tejfölt rákenjük.Előmelegitett sütőben, 200 fokon szép pirosra sütjük,kb 25 perc.

2012. március 29., csütörtök


Kolbászkrém.


Akár melegszendvicsnek is remek választás lehet,de mi, most csak simán kenyérre kentük és faltuk:)

Hozzávalók:15 dkg kolbász,én most lókolbászt használtam hozzá, 2 db főtt tojás,1-2 ek tejföl, 1 közepes lilahagyma,  1 ek snidling.

Elkészitése:Én most csak késsel apritottam minden hozzávalót össze.. Ha krémes állagúra szeretnénk késziteni, akkor a hozzávalókat mixeljük le.

Medvehagyma pesto



Medvehagymás Pesto.

Tavalyi évben lekéstem róla,na de most bepótoltam:) 

Hozzávalók: 2 csokor medvehagyma, 10 dkg napraforgó mag, 1 dl olívaolaj,só bors,

Elkészítése: A napraforgó magot egy serpenyőben megpirítottam, a medvehagymát megmostam,majd az egész hozzávalót össze mixeltem.Tiszta száraz üvegbe tettem,mivel még van friss medvehagyma addig azt használom.

2012. március 28., szerda

Egy hangulatos este az Il Pittore étteremben.


                        . Elő étel Nizzai saláta füstölt lazaccal zsályás sült tojással,apa ette
                         Tonhal saláta,amit én fogyasztottam,de csak a felét mert akkora adag volt:)
      Fő étel,apáé.Baconba tekert csirkemell erdei gombákkal töltve sült almával,házi burgonyafánkkal.

              Jó magam pedig ,Tésztába tekert csirkemell friss salátaágyon.eszméletlen finom:)






Úgy hozta a szerencsém, 2 személyre szóló vacsora ajándék utalványt nyertem,és nem máshová mint az Il pittore étterembe.Úgyan tervbe volt véve,hogy ellátogatunk majd egyszer ide az étterembe,de örömömre közbe jött ez a nyeremény adta lehetőség. Férjemnek pont 24-én van a nevenapja,gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal,és igy lett egy meglepi vacsora est kettesben apával.Az éttermet  figyelemmel kisértem már, a tavaly decemberi nyitásuk óta.És hol hallottam felőlük? rendszeres olvasója vagyok Krisztának  Hungarian Provence blog tulajdonosának,aki a hazai,francia,olasz,country, életérzés rajongója, kinek a mottója, vidéken is élhet stilusosan az ember.Szeretem mert nagyon közel áll hozzám a stilus amit képvisel.,érdemes hozzá bekukkantani.Na de vissza is kanyarodom a csodás vacsora estünkre,ami egyenesen lenyügözött,látványilag meg gasztronomiailag is.Belépve az étterembe már magával ragadott a látvány, barokk megoldások, fröcskölt falak stilszerüen mivel az Il Pittore festőt jelent,és ami még nagyon elvarázsolt egy régi felvonó lift,amiben egy kétszemélyes teritett asztal kapott helyet,na ott fogyasztottuk el a rendkivül izletes, finom vacsoránkat.egy számunkra romantikus hangulatú helyen. ..Akit egy kicsit is vonz, ez az élet érzés,stilus annak el kell ide menni!Hoztam egy pár képet is,beszéljenek ők maguk is,csak azt sajnálom,hogy telefonnal készültek amik nem sikeredtek valami élesre mivel bent félhomály vaku nélkül,na de legközelebb már felkészülten megyünk.

2012. március 27., kedd




Medvehagymás pogácsa.

Egyszerüen imádom a medvehagyma  izét, és az illatát is.Ha csak szerit ejthetném mennék szedni is!De tőlem nagyon távol terem sokat kéne utaznom,igy marad a zöldségesnél való vásárlása.De egyszer szerit ejtem egy kirándulással egybekötött  medvehagyma szedést is.Rengetek a felhasználási lehetősége,nálam ilyenkor sok mindenbe bele van csempészve.Az egyik nagy kedvenc,és az első amit készitek vele ez a pogácsa.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 25 dkg ráma margarin, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő. 1,5 dl tej, 2 tk cukor, só, 1 csokor medvehagyma, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészitése: A lisztet a margarinnal elmorzsolom,hozzáadok 1 tojást,  sót izlés szerint,és a tejfölt.

Langyos cukros tejben megfuttatom az élesztőt,majd a masszához adom és az egészet összegyúrom.Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrom.Nem kell megijedni a tészta állaga laza lesz. A tésztát egy lisztezett tálba teszem, és 2 órán át pihentetem  a hütőben.Majd kivettem és lisztezett deszkán kinyújtottam és hajtogattam. A hajtogatást még kétszer megismételtem.Végül lisztezett deszkán kinyújtottam,pogácsa szaggatóval kiszaggattam,és sütőpapirral bélelt tepsibe tettem. A pogácsákat egy felvert tojással megkentem,reszelt sajttal meghintettem. 180 fokos előmelegitett sütőben kb  30 percig sütőttem.

2012. március 26., hétfő

Pavlova Torta.


Mikor sok tojásfehérje összejön,na akkor van nálam Pavlova torta készitésének ideje.Meg az igazság,hogy szeretjük is nagyon.Kedvenc tortánk egyike,és ráadásul pikk- pakk el is készül.




Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 2 ek alma vagy borecet, 2 dl tejszin, 1 ek étkezési keményitő, erdei gyümölcs,

Elkészitése: A tojásfehérjét pici sóval elkezdem habbá verni,a cukrot kanalanként adom hozzá,az útólsó kanál cukor után, majd az ecettel elkevert étkezési keményitőt is hozzá adom ,és kemény habbá verem.
Egy sütőlemezre sütőpapirt tettem,és a kerek kapcsos tortaformának a karika részét alj nélkül rátettem,és ebbe a kerek formába öntöttem a masszát. 160 fokos előmelegitett sütőbe raktam amit azonnal 140 fokra vissza vettem,és 45 percig sütöttem. Amikor készen lett , a sütőajtót félig nyitottam és hagytam,hogy teljesen kihüljön a torta.
Végül a tetejét tejszinhabbal megpakoltam,és darabos gyümölcs szószt kanalaztam rá. Tálalásig a hütőbe tettem.
Kovászolt káposzta.

Mióta erre a receptre ráakadtam,és  Borbás Marcsi  egyik müsorában is bemutatta, csak  Én magam kovászolom a káposztát.Szerintem sokkal finomabb.Ugyan ezzel az eljárással a leveleket is lehet savanyitani, készülhet  akár székely, töltött,vagy rakott káposztánk is belőle.

Hozzávalók: 1 kg szálakra vágott káposzta,1 csokor kapor.3 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma,pár szem egész bors,só.Továbbiakban ugyan úgy járunk el mintha uborkát kovászolnánk.Érdemes kipróbálni !
Francia rakott krumpli.


Roppant izletes,akár köretként de önálló ételként is tálalhatjuk.Nem száraz,de nem is tocsog a zsirban,nagyon finom krémes állaga van.

Hozzávalók: 1 kg agria krumpli,15 dkg bacon szalonna, 4 db tojás, só,bors. 2 dl tejföl,1 dl tejszin,1 csokor petrezselyem,15 dkg sajt lereszelve.

Besamelhez, 3 ek vaj,2 ek liszt, 1 dl tejszin, 1 kk reszelt szerecsendió, 1 mk só.





Elkészitése: A burgonyát héjában megfőztem.A besamelt közben elkészitettem, szalonnát apró kockákra vágtam,tojást felkarikáztam,petrezselymet összeapritottam.Majd a megfőtt, és kihült burgonyát karikára vágtam és egy vajjal kinkent tepsibe sorban elkezdtem lerakni.Sóztam borsóztam,a besamel mártással megkentem,petrezselyemmel megszórtam, a karikára szeletelt tojást sorba ráraktam,majd következett a második sor lerakása .Szintén sóztam borsóztam,majd a tejszinnel elkevert tejfölt ráöntöttem,reszelt sajttal,és a kockára vágott szalonnával,a tetejét kiraktam.190 fokon szép pirosra sütöttem.És az Én húsimádó férjemnek is nagyon izlett.