A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 25., szombat

Hideg túrógombóc, piritott- mandulaköntösben, eperpüré- ágyon.

 A legek gombóca ez a túrógombóc, pikk-pakk elkészülünk vele, és ráadásul még főzni sem kell. Tegnap egy jó nagy fazék gulyáslevest főztem ( oldalborda kedvence, ha tehetné minden nap ezt enné:)) így maradt mára is belőle. Második fogásnak pedig ezt a finomságot tálaltam, két legyet ütöttem egycsapásra, édes is, laktató is, nassolási vágyunk is kielégítve ! Hát kell ennél több :))
 Hozzávalók: 60 dkg házi túró, 2 db citrom, 30 dkg cukor, csipet só,  1 vaníliás cukor, 1 tasak hidegen keverős vaníliás puding ( Aranka) 20 dkg szeletelt mandula. 

Eperpüréhez, 50 dkg eper, 20 dkg cukor. ( hogy télen is élvezhesse az ember az eper izét, készítettem lekvárt is belőleEper- rebarba lekvár.

Az áttört túrót a cukorral + vaníliás pudingporral +  vaníliás cukorral,+ reszelt citromhéjjal +a citrom levével + a sóval, alaposan kézzel össze gyúrjuk, keverjük. Hűtőbe tesszük egy kicsit pihentetni, ( de ha nincs időnk rá, mellőzhető) A mandulát egy serpenyőben barnára pirítjuk.

Az epret 2 dl vízben és a cukorban  szétfőzzük, majd pürésítjük. Mikor az eperpürénk is kihűlt, a túróból gombócokat formázunk, megforgatjuk a pirított mandulában.  Tálalásnál a tányérra eperpürét csepegtetünk, majd ráhelyezzük a mandulában megforgatott gombócokat, porcukorral meghintjük a tetejét.




               Sok sikert , ás jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. május 24., péntek

Eper- rebarba lekvár.

Egyre olcsóbb lesz az eper, szépen lassacskán de megy le az ára:)) És ezzel meg is kezdődik az idei év  első befőzési projektje, télire való gyűjtögetése, raktározása, milyen jó dolog is csak benyúlni érte a kamra polcra, és már is élvezhetjük  az üvegbe zárt gyümölcsök isteni  ízeit. No persze ezért az ínyenckedésért először meg kell dolgoznunk, de szerintem meg éri.  Ilyenkor mindig eszembe jut, az egyik általam igen kedves  mesém, La Fontaine:. A tücsök és a hangya. ( ugye-ugye tücsök koma? :Most először párosítom az epret-rebarbarával, külön, külön mindegyiket szeretem, de így egyben még nem készítettem idáig ! Nagyon nagy kár volt:)) Fantasztikus, mennyei, sorolhatnám még a jelzőket, de nem teszem, inkább próbáljátok ki , győződjetek meg saját magatok is!

 1 kg eperhez   adom meg a hozzávaló mennyiségeket , csak fel kell szorozni .

1 kg eper, 50 dkg rebarbara, 40-50 dkg cukor,( nálam  nyírfacukor, ) 1 tasak Dr Otker 3:1  dzsemfix.

Az epret a szárától megszabadítjuk, egy szűrőn folyóvíznél  alaposan átmossuk, rebarbarát megpucoljuk, vékony külső héjától megszabadítjuk, majd  fél centisre feldaraboljuk. Beletesszük egy fazékba, hozzáadjuk a cukrot, dzsemfixet, alaposan összekeverjük, forrástól számított 15-20 percig főzzük, közben bele- bele kavargatunk. Ha valaki nem szeretné , hogy darabos legyen , botmixerrel egy kicsit pürésítheti. Tisztára mosott, steril üvegekbe töltjük, (én a mikróba szoktam töltés előtt csirátlanítani az üvegeket, és egyúttal a hőt is átveszi az üveg, nem kell meleg vízbe állítanom.) Kupakját erősen rácsavarjuk, majd egy pár percre fejtetőre állítjuk, és már mehet is a száraz dunsztba, ott hagyjuk  teljesen kihűlni a lekvárunkat.




                            Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

Menta szörp

citromos bodza szörp, és a  Citromfű szörp méltó társa a menta is.


Szép nagy mentabokrom  van a kertünkben,  így egész nyáron folyamatosan tudom készíteni belőle, ezt a hűsítő finom italt. Télire pedig szárított formában szoktam  el raktározni belőle a teánknak  valót.

Hozzávalók: 1 l viz, 1 db citrom, 25 dkg cukor, 1 csokor mentalevél, pár db citromfű levél.
A vizet felforraljuk a cukorral, szirupot főzünk belőle, majd félre tesszük . Mikor már langyos a szirupunk, belefacsarjuk a citrom levét, és hozzá adjuk a menta és a citromfű leveleket is. Tányérral letakarjuk, félre tesszük a kamrába, vagy a konyhánk hűvös részére,  időnként megkeverjük. Másnap leszűrjük, és  egy tiszta steril üvegbe   töltjük. Vagy készíthetjük úgy is, hogy pár darab menta és citromfű levelet botmixerrel össze aprítunk egy kevés sziruppal, majd egy szűrön át hozzá adjuk a szörpünkhöz. Ez az adag nálunk is így készült most. Egészségetekre!

2013. május 23., csütörtök

Kucsmagomba pörkölt-medvehagymás galuska ágyon

 Nálam az idei év, nagy felfedezése  a kucsmagomba volt, készült is belőle egy pár finomság, többek között Márványsajtos kucsmagomba ragú. 
Most pedig  pörkölt formájában, csirkemellel párosítva álmodtam meg, a másik általam igen kedvelt növénnyel, a medvehagymával készült galuskával tálaltam. Hát valami mennyei finomság volt.

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell , 20 dkg kucsmagomba, 1 nagy fej vöröshagyma,  1 db paradicsom, 1 db paprika, pirospaprika, só, bors, kevés olaj.

Hagymát apró kockára vágjuk, az olajon megdinszteljük paprikát, paradicsomot szintén kockázzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymához. Pár percig  összefőzzük, ez lesz a pörkölt alapunk, majd hozzáadjuk a szintén kockára vágott csirke mellett, sózzuk, borsózzuk, (különösebb fűszerezést nem igényel, mert a gomba fogja megadni neki a különleges izét.) Az utolsó percekben hozzáadjuk, kézzel  nagyobb darabokra tépet gombát is, 10 percig főzzük, ne tovább mert elveszti gombánk a jellegzetes izét.

Nokedlihez, 50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 kk só, 1 csokor medvehagyma,( apróra vágva) annyi vízzel kikeverjük, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk. Én most vágódeszkáról ,egy késsel szaggattam a forrásban levő vízbe. (de természetesen , nokedli szaggatóval is lehet).  Jövőre többet fogok ebből a gombafajtából elraktározni, hogy télen is tudjuk élvezni a különleges izét .


 
                                      Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. május 22., szerda

Citrom fagyi

 Egy fagyi recepttel jövők, annak ellenére, hogy elég hűvösre fordult az időjárásunk. Na de lesz még jó időnk , hiszen előttünk a nyár:)) és akkor igazán jól fog esni ez a kis üdítő-hűsítő, finomság mindenkinek. Nálunk pünkösdkor volt terítéken.

Hozzávalók: 3,5 dl görög joghurt, 1 dl tejszín, 15 dkg nyírfacukor, ( vagy xilit) 2 db citrom kifacsart leve. Ha kezeletlen citromunk van annak a reszelt héja, mert amúgy többet ártunk, mint használunk vele!

Egy tálba kiöntjük a joghurtokat, hozzáadjuk a nyírfacukrot, citromok levét, majd elkezdjük kézi mixerrel keverni. Folyamatos keverés közben hozzá adjuk a tejszínt is, végül  egy kiürült téglalap alakú fagylaltos  dobozba beletöltjük, és mehet is a fagyasztóba. Fél óránként egy villával átkeverjük, kb 4 x ismételjük meg ezt a műveletet, ezáltal krémes marad a fagylaltunk, nem lesz jégkristályos.  Fogyasztás előtt negyed órával érdemes kivenni a mélyhűtőből, a könnyebb adagolás végett.
                      Jó nyalakodást kívánok hozzá, mindenkinek.               

2013. május 21., kedd

Epres-babapiskótás álom

 Pünkösdre, ezzel  az álom finom  süteménnyel örvendeztetett meg minket anyukám. Ha nincsen kedvetek sütni, de egy eszméletlenül finom habos sütikölteményre vágytok, na ez  a recept ,  a megoldás rá. Készülhet eper helyett,( málna, citrom, stb) hozzáadásával is, kinek mi a kedvenc. Nálunk mindegyikkel bejön, de nagyon:))

Hozzávalók:
2 kispohár sűrű tejföl
5 e.k.porcukor vagy  (eritrit, vagy nyírfa cukor)
70 dkg eper
1 jó e.k. étkezési zselatinpor
4 dl édesített növényi tejszínhab (hu-la-la)
1 csomag babapiskóta kb.20 dkg
1dl citromlikőr (v. valamilyen krémlikőr) attól függően, hogy milyen gyümölcsből készítjük.

A tejfölt, a cukrot, és az összeturmixolt epret elkeverjük, 1 1/2 dl forró vízben feloldjuk az 1 e.k. zselatinport, felverjük a tejszínhabot, majd az egészet összeforgatjuk ( először a zselatinos megy bele , utána a tejszínhab).    sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, arra sorba kirakjuk a babapiskótákat, meglocsoljuk a krémlikőrrel, majd mehet rá az epres hab. Díszíthető eper félbevágott szeletekkel.  Hűtőbe tesszük,majd másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

                               Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.