A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. október 29., szerda

Flamand marharagú barna-sörrel, szalvétagombóccal.


Azt nem állítom, hogy a legegyszerűbb étel féleség ami az elkészítését illeti , de, hogy az egyik legfinomabb az tuti. Nemes húsból,csak is   egy nemes finomság születhet:)) Ne tartson senkit vissza az elkészítése, mert csak első olvasatra tűnik túl macerásnak az egész munkafolyamat. De ígérem kárpótol a végeredmény .

Hozzávalók:1 kg marha hátszín, / vagy comb / 2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek barna-cukor, 1/2 l barna sör,1 ek liszt, 3 dl marhahús alaplé, 1 doboz darabolt paradicsom,  10 dkg vaj, 1 izésítő csokor/ friss fűszerekből , 1 ág rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, babérlevél,/só, bors, 4-5 szem borókabogyó. amit cérnával átkötünk, vagy póréhagymaszárba csomagolunk.




Elkészítése:A húst vágjuk fel nagyobb kockákra, vagy csikókra,szórjuk meg sóval, borssal, liszttel, alaposan forgassuk össze.Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd néhány kocka húst tegyünk bele, süssük elő./ azért ne sokat egyszerre, hogy ne főjön hanem süljön / ugyan így járjunk el a maradék hússal is.Visszamaradt vajon pirítsuk át a karikára vágott zöldséget is,szórjuk rá az aprított fokhagymát , tegyük bele vissza a pirított húst a negyedekbe vágott vöröshagymát, és a darabolt paradicsomkonzervet. Az egészet egy cserépedénybe  öntsük át, hozzáadjuk a húsalaplét, a barna sört, és az izésítő csokrot.Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 3 órát lassan főzzük./ Ha kell hozzáöntünk egy kis vizet../



Szalvétagombóc: Egy jó alternatívája, nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek.Remek köret egy bő szaftos ételekhez.

5 db zsemle, 3 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, petrezselyem.

Zsemlét 1 cm darabokra vágjuk, tepsiben megpirítjuk, tojásokat tejjel felverjük, sózzuk, borsózzuk, aprított petrezselymet hozzáadjuk, +  annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Egy darab szalvétát, vagy alufóliát lefektetünk beolajozzuk, erre teszünk egy hosszúkás kupac masszát, kb a felét. Tömörítjük feltekerjük,  a szalvéta két végét megcsavarjuk, és lobogó vízben kb 25 perc alatt készre főzzük.Ujjnyi vastagra szeleteljük.





Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.