A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. április 3., csütörtök

Nyuszikalács



Nagyon szeretjük a húsvéti  sonkát kaláccsal enni :))) gondolom ezzel sokan vagyunk így.  Ugyan ez a kép  a nyuszikalácsról tavalyi, de lassan aktuális lesz az idén is az elkészítése.  Süssétek meg  a család apraja, nagyja örömére. Készültet akár édes  vagy sós kalácstésztából  Fonott kalács , de akár  egy jó Sós kifli, (sóssan jó ropogósan) receptjéből is, vagy akár mind a kettőből.


Elkészítése: A megkelt tésztát deszkára borítjuk, tetszőleges darabokat lecsípünk belőle ( kis maroknyit) majd kisodorjuk kb 20-30 cm rúddá. Ülőnyuszit spirál alakban feltekerjük, farkincának és a fülének  a tésztából egy pici darabot lecsípünk  formára igazítva pici vízzel megkenve hozzá tapasztjuk. Álló nyuszit szintén rúddá sodorjuk,nyusziformára tekerjük, és farkincának szintén egy kis tésztából gömbölyített gombócot teszünk. 




Kellemes húsvéti készülődést kívánok mindenkinek.



2014. április 1., kedd

Húsvéti paraszt kalács



Nem csak húsvétra !:))  Hétvégén a zöldbabos csorba leves mellé kínáltam. Sajnos azt a hibát elkövettem, hogy nem tettem egy tortaformába , így sütés közben igen elterült. No de az izén, ez mit sem változtatott !:)) Az ünnepekre akár duplázhatjuk is a megadott mennyiséget.


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1/2 dl olaj, nagy csipet só, 1 szál kolbász, egy  marék medvehagyma. 10 db főtt fürjtojás. ( medvehagymát kiválthatjuk  rendes hagymára, snidlingre is)

Szokásos módon bedagasztjuk a kalácstésztánkat, majd a megkelt tésztának a negyedét levágjuk. Sima fonással kalácsot készítünk, kör alakúra hajtjuk, közepére   a kisebb adag tésztából készült fonat kerül.  Végül a fonatok közé szeletelt kolbászt és az aprított snidlinget tesszük. Tepsin hagyjuk a duplájára kelni, tojással lekenjük, előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.


              
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.