A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2020. július 16., csütörtök

Krumplis lángos



A gyengém a lángos, na jó a pogácsák után 😀  Szombati piacozásom elmaradhatatlan velejárója a lángossütőnél való sorban állás, majd ott helyben   állva elfogyasztása (amiért igazán nem rajongok, de ott ez dukál. De természetesen itthon is szoktam készíteni, mint most ezt a burgonyás változatot.




Hozzávalók:

9 db-hoz
60 dkg liszt
20 dkg áttört héjában főtt burgonya
2 kk só
1 tk kristálycukor
3 dkg élesztő
4-5 dl tej amennyit a tészta felvesz
olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A lisztbe beletesszük az áttört burgonyát és a sót. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, és azt is hozzáadjuk. A maradék langyos tejjel dagasztunk .A kenyértésztánál kicsit lágyabb tésztát kell kapnunk. Mikor már szép simára dagasztottuk , konyharuhával letakarjuk 35 percig pihenni hagyjuk.
Mikor meg kelt a tésztánk, olajozott kézzel, tenyérnyi darabokat tépünk belőle, melyből kis cipókat formázunk, gyengén olajjal megkent tálcára tesszük , 10 percig pihentetjük. Sütés előtt közvetlenül formázzuk, kezünkbe veszünk egy cipót és körbe- körbe haladva , kifelé óvatosan húzogatjuk, aminek a közepe vékony, széleinél vastagabb. Bő, forró olajban kisütjük mindkét oldalát, papírtörlőn
lecsepegtetjük. 







2020. július 15., szerda

Sütőben sült töltött paprika





Érdemes kipróbálni ebben a verzióban is! Nincs rántás, csak a csodás sült paradicsom izét érezzük a szánkban. Akár főtt burgonyával vagy friss ropogós héjú kenyérrel tálalhatjuk.





Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
10 dkg rizs /basmati/
3 db Tv- paprika ( azért csak ennyi, nálunk kopaszon kelendő a töltelék) 
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 kk pirospaprika
só, bors, / ízlés szerint /

Mártás:
POMODORE (paradicsom szósz.)

8 dl házi sűrített paradicsom  ha nincs, ( Mutti olasz paradicsom szószt vegyünk ) 2 ek oliva olaj, 2 dl víz, 1 kk só, 3 ek cukor, 2 szál zeller-zöld, bazsalikom levél,

Elkészítés:

Apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, serpenyőben kevés olíva olajon megfuttatjuk majd hozzáadjuk a rizst. Egy percig kevergetjük , levesszük a tűzről, izésítjük sóval, borssal, pirospaprikával és egy nagy csipet szárított bazsalikommal.

A fűszeres hagymához keverjük a darált-húst, hozzáadjuk a tojást, és a sót. Kézzel összegyúrjuk, és a megmosott kicsumázott paprikákat  megtöltjük. A kimaradt masszából gombócokat formálunk.

Tűzálló tálnak az aljára tesszük a zellerszárakat , a megtöltött paprikákat  és a gombócokat. A mártás hozzávalóit összekeverjük  és a töltött paprikákra öntjük, friss bazsalikom leveleket teszünk bele, végül fóliával lefedve 180 fokos sütőben 45 percig , majd fólia nélkül 15 percet sütjük
.