A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 2., hétfő

Ketchup -vagy süritett paradicsom, ( sült- paradicsomból)


 Már nem is tudom, hogy hanyadik üveg paradicsom eltevésénél tartok, de ezt még el kellett, hogy készítsem. Nagyi portáján egy kedves hozzászóló  osztotta meg a saját fortéját, a paradicsom eltevése terén. Hát annyit mondhatok, hogy ilyen sűrített paradicsomot, csekélyke idő ráfordításával,( sütő elvégzi a munka dandárját)  most sikerült először gyártanom, ez valami csoda, azzal a pikáns füstös izével, egy igazi különlegesség. Amit készíthetünk natúr sűrített paradicsomnak,vagy  némi fűszerezéssel ketchupnak,  több hagymával, grillezett kockára vágott cukkinival ,zeller + némi petrezselyem hozzáadásával egy fantasztikusan finom ragú alap. Amit télen csak a darált húsra kell önteni, tésztát kifőzni, és kész is a finom olaszos ebédke, vagy a  vacsi:-))))

Én Lucullus paradicsomot használtam!

A megmosott paradicsomokat kettévágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük sorba. 1 fej hagymát feldarabolunk   6 gerezd fokhagyma társaságában a paradicsomok közé teszünk.( szintén darabolva) Meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 fokon 2 órát sütjük. Itt-ott kicsit meg ég , de attól lesz olyan isteni füstös az íze.!! Sütés után botmixerrel pürésítjük, és átpasszírozzuk. Fazékba tesszük, , felforraljuk, vigyázni mert nagyon pöfög-fröcsög, mert nagyon sűrű.  Ha csak simán paradicsompürének tesszük el, akkor forralás után tiszta, száraz, steril üvegekbe töltjük, és mehet is a száraz dunsztba. Ha ketchupnak akkor izésítjük  1  liter sűrítményhez   3 ek barna cukor, 4 ek almaecet ( vagy fehérbor ecet) 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, fahéj, koriander, ízlés szerint só. Szintén steril üvegekbe, és száraz dunsztba tenni. Vagy ragu alapnak, a grillezett cukkinival és fűszerekkel  fent írtak alapján.


   Ebbe az  üvegbe, kb 2 kg sült paradicsomból készült  ketchup ment bele.
                    Sok sikert hozzá mindenkinek! Ki ne hagyd:-))

9 megjegyzés:

Hankka írta...

Erről a sütős fortélyról még nem hallottam, de tetszik, és nagyon finom is lehet! :)

Kati írta...

Nagyon jó ötlet:)

Éva írta...

Nagyon tetszik ez a módszered! Lehet hogy még kipróbálom!

HajniZoli írta...

Tetszik ez a módszer, különleges íze lehet!

Seffer Lilla írta...

Lassan beérik egy jó adag paradicsom, akkor kipróbálom.:)

Elisabeth írta...

Ügyes vagy...aranyos Böbe, kiváncsi voltam hogy milyen izt adsz a ketchup készitésre, és teljesen perfekt! Tudod itt nálunk a ketchup az egyik amerikai hires találvány!
Imádom a sült, száritott paradicsomot is magában, és olajban tartani. Sokkal finomabb mint az üzleti. PuszillK

Unknown írta...

A recept a mi ízvilágunknak tökéletes.már 2. Éve így rakok el paradicsomszószt.El is áll.Ajánlom mindenkinek

Unknown írta...

Igen megcsinált 2 adagot egyszerre finom lett köszönöm a receptet. A megsült paradicsomot hagytam kihülni, egyenként a héjából kikapartam, botmixerrel összetörtem ezután föztem és ízesitettem nagyon jó lett.

Névtelen írta...

Nagyon izgalmas ize lehet. Kérdés hol vettél lukulux paradicsomot, pl a fény utcai piacon összesen két helyen kapható és annak is az ára háromszorosa az átlag paradicsom árának.