A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. június 30., szombat

Karfiol besamel mártással,tejföllel nyakon öntve.

Karfiol besamel mártással.


Egy nagyon szuper laza vega  kis ételt hoztam,illéskrisz,és gionetta után szabadon:)) Mind a ketten szuper jó kis ételt kreáltak  karfiolból.Pedig a rántott karfiolon kivül nem igen rajongunk érte,de mikor megláttam,ott és akkor eldöntöttem,na ilyen lesz a napokban nálunk is!.Hát mondanom sem kell,apának úgy izlett,hogy csak falta-falta, mint a torkos borz:)) Én csak szerényen ,2 rózsát fogyasztottam belőle el. Nálam igy készült.



Hozzávalók: 1 közepes fejü karfiol,(nálam 70-80 dkg volt) 4 ek vaj, 4 ek liszt, 1 tk só,1 mk őrölt bors,  1 mk reszelt szerecsendió,3-4 dl tej, 1 kk vegeta, 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt,(Én most parmezánit használtam.)

Elkészitése: Jól megmosott,rózsáira szedett karfiolt, bő, lobogó sós,vegetás vizben megfőzzük,kb 10 -15 perc.Majd szürőre szedjük egyenként,és hagyjuk jól lecsöpögni. Besamel mártást elkészitjük,a vajat egy kis lábasban oda tesszük,majd a lisztet enyhén megpiritjuk rajta,felöntjük tejjel,izesitjük szerecsendió,só,és borssal, összeforraljuk,ha úgy látjuk,hogy nagyon sürü lenne,adhatunk hozzá még egy kevés tejet.Közben a sütőt izzitjuk,180 fokra,egy kisebb,kevés olajjal kikent, tepsi alját prézlivel enyhén megszórunk,mártást beleöntjük,karfiol rózsákat ráhelyezzük  sorban.Végül a reszelt sajtos tejföllel nyakon öntjük,és szép pirosra sütjük.Jázmin rizzsel tálaltam.

2012. június 29., péntek

Málnás Pavlova torta

Pavlova torta

Verus játékára,készültem ezzel a tortával,na meg adva is volt hozzá minden.Szomszédnál folyamatosan érik a csodaszép gurulós málna,ami áthajlik a keritésen azt szedhetjük.Élünk is a lehetőséggel! Tojásfehérjém szinte mindig van egy edénybe a hütőben, és mellesleg nagyon szeretjük is:))


Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 2dkg cukor, 2 ek borecet,(most alma ecetet használtam) 2 ek étkezési keményitő.3 dl tejszin.Én hullalát használtam,szeretem mert mindig kemény habot tudok verni belőle.

Elkészitése: Fehérjét kemény habbá verjük,kanalanként adjuk hozzá közben a cukrot,végül a keményitőt és az ecetet. Zsirpapirral bélelt tepsire tesszük,kör alakúra formázzuk,közepén egy kis mélyedést csinálunk,hogy legyen hely a tejszin habnak. Előmelegitett sütőbe tesszük,150 fokon 40 percig sütjük,vagy inkább száritjuk csak.Mikor kész, a sütő ajtaját egy kicsit nyissuk csak ki,hogy össze ne essen a tortánk.Igy hagyjuk,mig  teljesen ki nem hült.Majd a keményre felvert tejszinhabot ráhalmozzuk,a málna szemekkel megrakjuk a tejszinhab tetejét,és már fogyaszthatjuk is.

2012. június 28., csütörtök

Áfonyás tejszines fagylalt

Áfonyás fagyi


Sikerült végre kapnom ebből a csodás gyümölcsből,nagyon szeretjük Hannus unokámmal együtt, ültettem is két bokorral,de sajna valahogyan nálam nem maradt meg.De azért van siker élményem is,mert a ribizlim (piros, fekete),és josta azok szép termést hoznak. Iziben neki álltam fagyit kreálni belőle.


          Hozzávalók: 20 dkg áfonya, 10 dkg cukor, 3 dl tejszin, 2 dl  joghurt.




A tölcsért készen vettem,süritett tejjel megkentem körbe a szélét,és fehércsoki darabokban megforgattam.
Az áfonyát és a cukrot, botmixer segitségével pürésitettem,egy pár szemet félre tettem diszitésnek a fagyi tetejére.Majd a joghurttal összekevertem,és a keményre felvert tejszinnel össze kevertem.Végül egy müanyag dobozba szedtem át,és a fagyasztóba tettem.Kb 4-úra alatt át is,fagyott.

2012. június 27., szerda

Márványsajtos sajtkrém

Sajtkrém.


Hoztam egy általunk, igen kedvelt sajtkrém receptjét,akár reggelire,vagy vacsorára épp úgy egy remek fogás.Piritós kenyérrel, egy bögre teával,vagy gyümölcslével ,és már is jól indul a napunk.A fokhagyma mennyiségét akár csökkenteni is lehet,ha valaki nem rajong annyira  érte.





Hozzávalók: 20 dkg márványsajt, 2 kis rúd tejszines natúr sajt,3 ek vaj,,hogy krémszerü masszát kapjunk, 3-4 gerezd fokhagymát közé nyomunk,villával jól kikeverjük.Másnap fogyasztani,hogy jól össze érjenek az izek. Piritott kenyérre kenni,jelen estben Bajor barna kenyér lett piritva.

Meggyes Crumble

Meggyes Crumble 

Egy remek Angol édesség.A süti lényege,hogy alul csupa gyümölcs. Nálunk most akkora sláger,hogy majd minden másnap kell sütnöm apa majd, hogy nem követeli már:),mióta a meggy érik folyamatosan,és nálunk az utcákon csak meggy fák vannak ültetve,még adva is van hozzá.Remek esti sétáink is meggyevéssel párosulnak ilyenkor.Recept makacska konyhájától,némi változtatással készült.

Hozzávalók: 50 dkg meggy,(de más gyümölccsel is készülhet), 4 ek cukor, 1 vaniliás cukor, 1 ek étkezési keményitő, 1 kk örölt fahéj

Tésztához:25 dkg liszt, 3 ek zab pehely, 5 dkg cukor 1 vaniliás cukor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg vaj, 1,5 dl tejszin,1 dl tej, csipet só.


Elkészitése: Kerek tortaformát kivajazni,a gyümölcsöt,fahéjat,  cukrot,étkezési keményitőt összekeverni.tortaforma alján  elteriteni. Liszt + sütőpor +cukor + só +zab pehelyt, összekeverni, tejszin + tej + tojást,kikeverni.Vajat a lisztes keverékkel össze morzsoljuk,majd a tojásos tejszines tejjel összedolgozzuk.És egy kanál segitségével a gyümölcs tetejére halmozzuk,kristálycukorral megszórjuk a tetejét.Előmelegitett sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük.