A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. július 21., szombat

Sajtos rud

Sajtos rudak.

Ugyan ezt a ropogtatni valót még kereszt anyám szülinapjára készítettem május 1-jén,de csak most kerül bejegyzésre.A recept már nem tudom honnan van,igaz át is variáltam egy kicsit saját ízlésemre. És mondhatom igen finom lett,csak ajánlani tudom,hogy próbáljátok ki,nem okoz majd csalódást:))




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tk só, 20 dkg Zsír,( liba zsírt használtam,) 1 tojás, 3 ek tejföl, 2 dkg élesztő,

Tetejére: 1 tojás + reszelt sajt.
Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk,majd a többi hozzávalóval együtt,összegyúrjuk.Hűtőbe tesszük,akár egy éjszakára .(én csak 1-órát hagytam  most ott) Lisztezett deszkán kinyújtjuk,ne túl vékonyra,tojással lekenjük,reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.Derelye vágóval tetszőleges rudakat vágunk,(én most kést használtam,derelye vágó híján.) Zsír papírral bélelt tepsire tesszük,és előmelegített sütőben, 200 fokon kb 15 percig sütjük.Isteni finom még másnap is,puha porhanyós marad ha egy műanyag dobozban tartjuk.Ha egyáltalán marad belőle:))

Kolbászos bucik

Maradékokból hirtelen összedobott vacsoránk lett ,ezek a kis kolbászos bucik.Szendvicsre,vagy csak úgy önállóan enni kevésnek bizonyult,, pizzára mint feltét pláne.Így ez készült belőle:))
 Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 ek olaj, 2 dkg élesztő, 1,5 tk só, 1 ek cukor, 1 dl joghurt,1 dl langyos víz, kevés ketchup







Elkészítése: Egy tálban az összes hozzávalókból,tésztát dagasztunk.(most külön nem futtattam fel az élesztőt,de aki úgy szereti,csinálhatja  külön).Majd letakarva duplájára kelesztjük.Majd lisztezett deszkára bóritjuk,lazán átgyúrjuk, 8 db kis bucit gömbölyítünk. Zsír papírral bélelt tepsire tesszük,kezünkkel kis fészket készítünk,(nyomunk) a tetején,és kolbász karikákkal töltjük meg,és pár kocka fetasajttal.Ketchuppal vékonyan  kentem le  egyenként a bucikat,hagytam igy is fél órát kelni még.Előmelegített,gőzös sütőben 190 fokon sütjük kb 15-20 percet.

2012. július 19., csütörtök

Rántott bébi cukkini,rizibizivel

Most van itt a szezonja,ennek a remek zöldség félének. Mindenféle formában szeretjük nagyon.Egy nagyon gyors ebédet kreáltam belőle,akár még hidegen is ha marad rájárunk csemegézni. De most egyszerre mind elfogyott:))




                Hozzávalók: 4-5 db bébi cukkini, 2 db tojás,só, liszt,prézli.olaj a sütéshez.


Mikor ilyen kis zsenge bébi cukkinit veszek nem szoktam meghámozni, alaposan megmossuk,két végét levágjuk,majd lesózzuk. Ami levet ereszt a sózás hatására,leitatjuk róla,szokásos módon panírozzuk, és bő olajban kisütjük. Köretnek jázmin rizsből készítettem rizibizit mellé.

Céklaleves

Legyünk Egészségesek: Nyerjen a legkedveltebb! - Verseny! -re készültem ezzel a levessel. Tudom,hogy páran már készítettétek ezt a levest,de töredelmesen bevallom,én még sosem! Annak dacára,hogy magát a céklát nagyon szeretjük savanyúságnak, télen meg almával,naranccsal gyümölcs centrifugán készített levét inni kiló szám,azt igen. Roppant egészséges,teli vitaminnal,sok baj,betegség elűzője! Ami még megfogott,a leves csodálatos selymes bíbor  színe,evés közben pedig a karakteres   íze! Megérte kipróbálni,azt nem mondom hogy heti vendég lesz a tányérunkon,de egyszer,kétszer,terítékre fog kerülni,a változatosság kedvéért az tuti:)





Hozzávalók: Most csak 2 személyre való adagot készítettem. 2 db cékla, (nálam hosszúkás fajta volt), 1 liter víz, 2 ek olíva olaj, 1 kis fej hagyma, só, bors, tárkony, citromos kakukk fű, 1 dl tejszín,2 dl joghurt. 1 db erő leves kocka.1 kk cukor.



Elkészítése: A céklát lereszeljük, a hagymát olajon megdinszteljük,majd rárakjuk a reszelt céklát.Rövid ideig pároljuk,majd felöntjük a vízzel, fűszerezzük,1/4 óra alatt puhára főzzük. Bot mixerrel pürésitjük, hozzáadjuk a tejszínt,és a joghurtot is.Legvégén lehet még izesiteni,citromlével,cukorral aki szereti.

2012. július 18., szerda

Répás ,csokis keksz

 Már annyiszor sütöttem ezt a kekszfélét,nem is tudom,hogy miért nem került még fel a blogra. Receptjét  Rita konyhájától hoztam. Irtózatosan finom,nem lehet belőle eleget  készíteni.legalábbis nálunk:) Na de ez most Hanna babánknak gyártottam ,hogy az ajándéka mellé legyen egy kis édesség is a tarsolyomban,ami házi készítésű és egészséges is legyen.


Hozzávalók: 250ml ( 1 csésze tönköly liszt) 1 csésze zabpehely, 1/2 csésze nád cukor , 1 tk kínai hétfüszer keverék,( fahéj, csillag ánizs, szegfűszeg, édeskömény, szezám bors, gyömbér, kardadom), csipet só, 1/2 tk sütőpor, 1/2 tk szóda bikarbóna, 10 dkg puha vaj, 1 tojás, 1/2 csésze vörös áfonya,(én most csoki darabokat raktam helyette,) 3/4 csésze finomra reszelt sárgarépa.



Elkészítése: Egy tálban az összes hozzávalót összegyúrjuk,majd letakarva a hűtőbe tesszük kb 1/2 órára. Közben egy  tepsit sűtőpapirral kibélelünk, a sütőt előmelegítjük,a masszából egy kanál segítségével, nedves kézzel gombócokat formázunk l..Sorba rakjuk egymás mellé ,ügyeljünk,hogy ne szorosan legyen egy két centi rés közöttük,tetejét egy kicsit lelapítjuk kézzel.180 fokon sütjük,kb 15 percig.

2012. július 16., hétfő

Élményeink, Hannussal.

 Hát újra a fedélzeten,  letelt ez a kevés kis idő amit Hanna babánkkal töltöttünk. De feltöltődve jöttünk haza,  a kedvessége,szeretete, amit  adott  meritkezünk az újra viszont látásáig.  Amit már most nagyon várok:) Sajnos a gombászatról lemaradtam,mivel eső csak az utolsó napokban esett,így talán csak e hét közepe tájékán lesz arrafelé gomba.De bízom benne hogy sikerül azért még a télire szárított vargányának  valót begyűjtenem ,mikor legközelebb megyünk. Megszűnt a kánikula egyenlőre, látom  Ti is aktívabbak vagytok,sütés főzés terén, igyekszem benézni mindenkihez,ki milyen finomságot csinált,és egy pár szó megjegyzést is  hagyni. Én is teljes bedobással jövök a receptekkel:)) Most pedig egy pár pillanat képet osztok meg élményeinkről.
       Első utunk a játszótérre vitt, Burgenland  kis falu a határ mellett.Lubickoltam, hol apával
                hol a mamával,pedig én már nagy vagyok egyedül is megy a mérleg hintázás:))
 És itt most egy kis produkció,de apa és mama árgus szemekkel nézett nehogy baj legyen,de én ügyes vagyok:))
Természetesen kedvenc éttermembe is elvittük apával mamáékat.Nagyon megéheztem és a szokásos rántott sajtomat kértem, tartár mártással.(nagyon szeretem ám:)
                                    Falú gólyája, élelem beszerzésen fiókája a fészekben .
                                            És egy kis kerékpár túrát is beiktattunk
                                                              a táv most csak 8 km volt.
 És a kihagyhatatlan Vend vidéki vendégház, Kétvölgyön minden alkalommal ellátogatunk ide, ha csak egy kávézás erejéig is ,kedves hely számunkra.