A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. november 2., péntek

Halottak napja




Halottak Napja margójára.

Csak úgy ülök és elmerengve eltűnődtem, hogy a halottak napját mindenki  tiszteli ,szabaddá teszi magát, hogy járva az országot akár több-száz km-t utazva eljusson szeretteihez akik már nem lehetnek velük. Hiszen a temetőkben már nincs semmi , a lélek egy másik dimenzióban jár........ Miért rohansz oda ahol , már csak a semmi van... Hiszen azt , hogy időt szánjunk egymásra megtehetnénk addig amíg élünk, amíg élnek akiket szeretünk!  Csendes méltóságteljes emlékezést kívánok mindenkinek. 

 Ma este,    mi is kimentünk gyertyát , mécsest gyújtani előrement szeretteinkért. Kispesti  , majd Új Köztemetőt bejárva. Mivel az idő szokatlanul meleg volt, sétálásra ösztökélő, férjem kívánságára tettünk egy sétát a köztemetőben. Megtudtam, hogy melyik az a síremlék, amitől kisgyerekkorában nagyon félt, mikor nagyijával arra járt. /egyem is meg őt/ .  Egy gyermek számára valóban ijesztő lehet, mikor a  halál hegedül a halottnak.




A mindenki emlékművénél mécsest gyújtottunk, minden olyan elhunyt szerettünk emlékére, akik sírjához nem juthattunk el. Sajnos sokan vagytok!


Szerintem a nap gondolata:
 
"Figyelj, ha egyszer meghalok, elfújok
néhány csillagot, mint tortán a
gyertyát, hát csak ne sirassatok...
Figyelj,ha egyszer meghalok, némák
legyetek, s szótlanok, ha temettek, ne
földeljetek, s szóval ne méltassatok...
Figyelj, ha egyszer meghalok, könnyek
nélkül búcsúzzatok, ha ismertetek,
megértitek, ha nem, minek
hazudjatok...Figyelj, ha egyszer
meghalok, három edénybe rakjatok,
szétosztván az isteneim között..
gyermekeimnek adjatok...
Figyelj, ha egyszer meghalok, ők érteni
fogják, mire gondolok, és ott adnak a
szélnek engem, ahol a leginkább
boldogok... Figyelj.. ha egyszer
meghalok, vidámak legyetek, s boldogok,
örvendjetek a tudásért, hogy
én már jó helyen vagyok... Figyelj, mert
egyszer meghalok.., de most kellenek a
szép napok... A törődés, a tiszta
gondolat, őszinte szeretet, társ-tudat..,
mert a szívem még ..hallod? Még eleven,
még dobog, most kell, hogy
szeress, mert most még élek, most
örülök a virágnak, ha kapok.. most
még.. figyelsz rám??..mert most még itt
vagyok..."
 József Frank

2018. november 1., csütörtök

Születésnapi "torta" füstőlt csülökből



Sokat tipródtam,  férjemnek mivel is kedveskedjek születésnapja alkalmából tortaügyileg. Aki cukorbeteg ugyan , de odavan  a habos- krémes finomságokért is, ugyanakkor   húsimádó . Így arra az elhatározásra jutottam,  füstölt, főtt  csülök  lesz feldíszítve torta gyanánt.ami 3:1-ben szerepelt a nagy napon az ünnepi asztalon!  Beszereztem a házi, hagyományos füstölésű csülköt, vettem 50 dkg májbabot, a piacon kofától sárga és fehérrépát,/ami földben termett/ . Első-körben megfőztem a füstölt csülköt, amit saját levében hagytam kihűlni,  majd saláta ágyra fektettem, díszítettem fehér zsírpapírral, amit rojtoztam, és gyertyát rögzítettem a kiálló csont véghez. Az egy éjszakán át áztatott babot odatettem főni, a csülök levében bezöldségelve, végén enyhe rántást csináltam, kevés olajon, pirított graham,és teljes kiőrlésű liszttel, 1 nagy duci fokhagymát hozzáadva, házi őrölt pirospaprikával megszórva. Majd 1 tojásból , graham, és teljes kiőrlésű lisztből kevert, apró  galuskákat szaggattam a levesbe.




Gyertyafújás után, a főtt csülköt kicsontoztam, egy része ment a levesbe, a többi második fogásként , tökmagolajjal locsolt vegyes  saláta ágyon  végezte.










57 .....


Mert megint egy évvel öregebb lettél 😘 Annyit töprengtem, milyen tortával tudnálak igazán meglepni téged ! Hát azt hiszem sikerült 😘😘😆 Életem, az Istenke éltessen itt is, legyen még sok ilyen szép napod!

Nem csupán szeretlek:szeretem, ahogy te szeretsz engem.