A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. október 6., szombat

Gundel-palacsinta

 Kevesen tudják,hogy Gundel -palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége,Matzner Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelban tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújitva elkészitette saját desszertjét, a dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal, töltött csokoládés palacsintát. Gundel Károlynak annyira izlett az édesség, hogy Márai palacsinta néven felvette az étterem állandó étlapjára. A Márai házaspár emigrációja után az államositott étteremben ez a név az étlapon sem szerepelhetett,igy az egykori tulajdonos után, Gundel - palacsintára kellett átkeresztelni.
                                                                (kép a  nettről)
 Hozzávalók a palacsinta tésztához: 25 dkg liszt, 3 dl tej, kb 2 dl szódaviz, 3 ek olaj,2 db tojás, csipet só,1 ek cukor. A lisztet egy keverő tálba tesszük a többi hozzávalókkal együtt,az olaj kivételével,azt csak a leg végén adjuk hozzá. Elektromos keverővel simára kikeverjük a tésztát,ha sűrűnek találnánk adhatunk hozzá még egy kevés tejet,vagy szóda vizet,és a végén hozzáadjuk az olajat. Forró palacsinta sütőbe ,kevés olajat öntünk kb 1 tk, egy merőkanálnyi palacsinta tésztát adagolunk  bele,és kisütjük. Egészen addig mig van a tésztánkból.

Töltelék: 2 dl tejszint forraljunk fel,adjunk hozzá 20 dkg darált diót, 10 dkg cukrot,  3 dkg  mazsolát,kevés csikokra vágott narancshéjat.Főzzük pár percig,ha sűrű lenne adjunk hozzá pár kanál tejet.Ha kihűlt adjunk hozzá 1 dl rumot.

Csokoládé öntet: 1 dl vizet öntsünk egy edénybe , adjunk hozzá 2,5 ek cukrot,folyamatosan keverve forraljuk fel. Majd beletördelünk 10 dkg jó fajta étcsokoládét, 3 dkg vajat, levesszük a tűzről ,és hozzá adunk 4 ek tejszint, és elkeverjük.

 Ha mind ezekkel készen vagyunk,megtöltjük egyenként  a palacsinta tésztát ,három szögletűre hajtjuk,csokoládé öntettel tálaljuk. Jó étvágyat kivánok:)

2012. október 5., péntek

Képviselőfánk

 Sikerrel jártam! Végre sikerült,  igaz csupán egy kísérletem volt eddig e süteménnyel, ami kudarcba is  fulladt:)) Nagyon izgultam, tartottam tőle,hogy megint nem járok szerencsével, de hála trollanyunak , aki a napokban készítette el ezt a süteményt sikerrel,ő is úgy hozta a receptjétBecca és a sütik ,.Na ezen felbuzdulva ugrottam egyből én is  az elkészítésének Kétségbe esetten lestem, vártam,hogy mikor emelkednek meg a kis kupacok.a sütőben, hát elsőre ilyen lett.Tartva a kudarctól , ezért most csak zacskós vanilikrémmel lettek megtöltve. A következőt már saját készitésűvel fogom ,mert az az igazán finom.  De így is nagyon hamar elfogyott:))
 Hozzávalók: 1,5 dl víz, 1,5 dl étolaj, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 4 nagy tojás,

Elkészítése: Egy fazékba oda teszünk vizet ,olajat,sót, vaníliás cukrot. Mikor forr beleöntjük a lisztet, lehúzzuk a tűzről , jól elkeverjük majd visszatesszük kb 1 percre.Ezután egyenként a tojást hozzáadjuk mixerrel folyamatosan keverjük egészen addig,még sima nem lesz a masszánk. Hab zsákból egy sütő papirral bélelt tepsire, 12 db halmot nyomunk ki ,( nálam most 17 db lett). vízzel megspricceljük 2-3 x. Előmelegített 225 fokos forró sütőbe tesszük,  40-45 percig sütjük,. 5 perc után 205 fokra vesszük vissza a hőt,így sütjük tovább.(1/2 óráig nem nyitjuk ki az ajtaját mert különben össze esik a tésztánk)
Aki hasonlóan hozzám tart ennek a süteménynek az elkészítésétől,bátran fogjon hozzá a siker garantált:))

2012. október 3., szerda

Szilvalekváros kelt rózsák

Hétvégén reggelire készítettem ezeket a kis cuki rózsa kalácsokat,itt
már egy ideje kinéztem ezt a formázási technikát  nagyon megtetszett.Ugyan már készült nálam rózsa bukta,de más formázással Túros bukta rózsa

A tésztája ugyan az mint a  : Túros bukta rózsa-é
A megkelt tésztát ,lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk  majd egy fánk szaggatóval   kiszaggatjuk.5 vagy 6 korongot egymásra helyezünk,úgy hogy az egyik korong fedje 3/4- ig a másikat. Házi szilva lekvárral lekenjük.
 
Majd szorosan feltekerjük,félbe vágjuk,vágott fele lesz az alja. Az alját kézzel egy kicsit finoman  össze nyomjuk ,és két tenyerünk között egy párszor megforgatjuk,formáljuk.
Sütőpapirral bélelt tepsire tesszük,itt is hagyjuk a duplájára kelni a tésztát.Tojás sárgájával lekenjük,előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük, kb 30 percig.
        Tálalásnál fahéjas cukorral  szórjuk meg a tetejét..