A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. január 27., hétfő

Erdélyi töltött káposzta, cserépedényben sütőben készitve.


Blogkóstoló 14. kinek a házigazdája Linya Konyhalál , nekem Sherpa konyhájat szánta. Én pedig ezt az isteni töltött káposztát Nektek!:)) Ami némi változtatással így készül nálam .

Házilag savanyított  1,5 kg szálas káposzta + levél 10-15 db, ( receptjét holnap hozom) 60 dkg darált-hús, 1,5 kg oldalas ( nem füstölt) vagy apró hús, 1 jókora füstölt csülök,( vagy jó házi füstölt húsos csont ) egy darabka  házi füstölt szalonna.

 Töltelék: 10 dkg rizs,1 fej hagyma, 1 tojás, ízlés szerint fokhagyma, só, bors, majoránna, csombor,  darált pirospaprika, izlés szerint 1-2 kk  szárított  Házi vegeta



Tölteléket összeállítjuk, megtöltjük a káposztaleveleket,ha szeretjük csak csupasz gombócokat is készíthetünk egy pár darabot. 2 nagy fej hagymát  kockára összevágunk, kockára vágott házi füstölt szalonnával együtt ha szükséges kevés házi zsírt hozzá adva megdinszteljük. Ha kész pirospaprikával megszórjuk, a darabolt oldalast, vagy apró húst hozzáadjuk, sózzuk borsozzuk, felöntjük vízzel forralunk rajta egyet és   félretesszük. Egy nagy, vagy két kisebb cserépedénynek az aljára tesszük a füstölt csontot vagy a füstölt húst, rá a töltelék, majd a szálas káposzta, tetejére elosztva pedig a pörköltes húsalapból merünk rá. És folytatjuk a rétegezést ameddig el nem fogy , minden sor káposztára szórunk kevés borsot , csombort, (borsika füvet) majoránnát,  kevés oregánot, bazsalikomot,(nem kell megijedni csak dob rajta) babérlevelet. Tetejére egy nagy csilipaprikát teszünk és ha szükséges hozzá adunk még egy kevés vizet tetejét rátesszük és előmelegített sütőben 150-160 fokon kb 3-4 óra alatt készre főzzük.



Tálalásnál jó házi tejföllel meglocsoljuk (ízlés szerint ) friss ropogós házikenyeret kínálunk mellé.


Jó étvágyat kívánok hozzá  mindenkinek.

1 megjegyzés:

martinelli írta...

Kedvencem:)
Kérlek nézz be hozzám :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.ro/2014/01/ismerjuk-meg-egymast-ujra.html#.UuZwmfuxViw