A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 31., szombat

Születésnapi tortám ( Mert megint 1 évvel öregebb lettem ) George Hamilton- torta.



 Ami nem más, mint egy  George Hamilton -torta, amit természetesen idén is saját magam készítettem el. Már jó ideje kinéztem magamnak Gabynál . És erre az alkalomra tartogattam:)) Ígérjétek meg, ha még nem ettetek  ilyen tortát, hogy fogtok ! Ezt nem szabad kihagyni, Ez maga a mennyország!:-)))))




Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 18 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 

Habcsók tetőhöz: 6 tojás fehérje, 18 dkg porcukor, 1 ek étkezési keményítő, 1 kk citromlé, 5 dkg mandulapehely.

Töltelék: 6 dl tejszín, 1 tasak  zselatin fix, 30 dkg fagyasztott málna,( vagy eper)

 Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, és a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan kikeverjük a tésztát, 2 felé vesszük. Sütőpapírral bélelt kapcsos 24 cm tortaformába kanalazzuk a tészta felét, ragacsos egy kicsit, kanállal segítünk elsimítani a masszát. A fehérjéből a cukorral + a citromlével , kemény habot verünk , a végén a keményítőt is belekeverjük. Ennek a felét is ráöntjük a másik tészta tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük, félidőnél fóliával takarjuk le, hogy ne tudjon nagyon megpirulni. Ha van két egyforma méretű torta sütőnk , egyszerre is lehet sütni a két lapot.


 Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd a másik 2 fél adagot is megsütjük, csak ennek a tetejét megszórjuk mandula pehellyel. Ez lesz a tortánk teteje. Szintén rácsra tesszük, és még melegen éles késsel bevágjuk a tetejét ahány szeletre szeretnénk szelni.( mert ha kihűlt már nehezebb lesz vágni a tetejét)



A tejszínt felverjük kemény habbá, a végén hozzáadjuk a zselatinfixet, és a fagyos málnát óvatosan beleforgatjuk. A kihűlt tortalapunk alját vissza tesszük a kapcsos tortaformába, megrakjuk a málnás tejszínhabbal, eligazgatjuk szépen,  majd levesszük a gyűrűt, a tészta tetejét ráhelyezzük,és a hűtőbe tesszük egy pár óra hosszára. Tálalásnál málnaszemekkel rakjuk meg a tetejét.

 És az ünneplés záróakkordjaként, a bográcsban rotyog már a vörösboros marhapörkölt.
Kovászos uborkával, vagy sült kápia paprika salátával. Kinek, hogy:))

2013. augusztus 29., csütörtök

Narancsos sütőtök ital.

 Saját termesztésű Japán hokkaido tökből készült. Telis- tele vitaminnal, tartósítószer nélkül.  Hanna babánk születésnapi zsúrjára, de nem csak gyerekeknek! Lassan már a piacokon is megjelenik ez a gyönyörűséges narancs színben pompázó vitamin bomba, érdemes betankolni belőle, mert isteni finom, sütve, főzve, vagy akár  Sütőtökös chutney-nek készitve.


kb 3 l rostos sütőtök italhoz. 

1 kg sütőtök (tisztítva, kockára vágva,)  1 szál sárgarépa,( pucolva, karikára vágva) 1 db alma, pucolva, kockázva) 2 db banán,( karikára vágva( 1,5 dl víz, csipet fahéj, egy darabka friss gyömbér reszelve, 1 kg narancs leve facsarva,( vagy 1 l hohes C ) 5 ek méz,( vagy ízlés szerint) A narancslé és a méz  kivételével, az összes hozzávalót odatesszük főzni, kb 1/2 -óra. Botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a narancslevet , mézet, forralunk egyet rajta, üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk, mivel nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, 2 héten belül ideális elfogyasztani. De úgy sem tart ki addig -:)))))
          Sok sikert hozzá mindenkinek.

2013. augusztus 27., kedd

Csokitorta-levendulás sárgabarckkal .( Hanna unokám születésnapjára.)



                              ''Kicsi'' Hannámnak,....!
Születésed napján mit kívánjak néked, gyönyörűt, egyedülit, nagyon - nagyon szépet! Amit csak én kívánok neked és senki más . Ami egyedi , akárcsak veled a nagyvilág! Légy vidám és boldog egész életeden át!!!!Még egyszer, egy nagy Hipp-Hipp, hurráááá :-))))))


Nagy fába vágtam a fejszémet, no nem a tortakészítéssel, hanem a díszítéssel. Megálmodtam, hogy aranyomnak, fondant-nal készült fodrok fogják díszíteni körbe a tortáját. Hát  ''vért'' izzadtam vele:)) mire a végére értem, ilyen lett ! De saját !

Hozzávalók:  20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 6 dkg holland kakaó, 1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, csipet só, 1,5 dl viz, 1,5 dl joghurt,( görög) vagy házi, 1,5 dl olívaolaj, 3 db tojás.

A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük, közepébe fészket alakítunk, majd egy külön edényben kikevert folyékony alapanyaggal összevegyítjük. Fakanállal egyenletes masszává keverjük. Kétfelé vesszük a masszát , és egy sütőpapírral bélelt , 18 cm kapcsos tortaformába , 160 fokon kb 25-30 percig sütjük.De végezzünk tű próbát ! Rácsra tesszük, ott hagyjuk teljesen kihűlni, majd levendulás sárgabarackkal megtöltjük, kb 5 dkg vajat 2-3 ek porcukorral kikeverünk, és a tortánk külsejét végig lekenjük vele, így jobban tapad majd rá mikor a fondant-nal borítjuk be.

Fondant készítése: 1 ek zselatin, 6 ek víz, 1 ek vaj, 2 ek margarin, kb  30 dkg átszitált  porcukor,+ további gyúrásnál kb ugyan ennyit felvesz még,.

Egy tálkában kikeverjük a zselatin + víz keveréket, majd a mikróba tesszük már másodpercre, utána  hozzáadjuk a vajat + a mézet, vissza a mikróba pár másodpercre.Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált porcukrot, közben fakanállal keverjük, ha színezni szeretnénk most adjuk hozzá a kiválasztott szint. Mikor már kezd össze állni,  már nem ragad,   innentől  kezdve  kézzel gyúrjuk tovább, ne legyen kemény, akkor jó ha közepesen lágy . A konyhapulton félre tesszük 1 -órára, de 30 perc után már lehet vele dolgozni. Nyújtásnál étkezési keményítőt szórunk a munkalapra.( az állás során , keményedni fog, ha szükséges vajjal tudjuk puhítani, vagy porcukorral keményíteni még. A lilát a hűtőben pihentettem egy éjszakát , nehéz volt vele dolgoznom, hiába vajaztam gyúrás közben. A fehérrel mint a vaj úgy tudtam dolgozni, hát a jó pap is holtig tanul:))) Na majd a következőre, már menni fog mint a karika csapás:-))))

De összességében brutálisan finom lett!!

Istenke éltessen aranyom!!! Nagyon szeretünk!

2013. augusztus 26., hétfő

Sült kápia paprika-saláta



  
Ami egy igazi áldás a konyhánkban télen , becsempésszük vele a nyár izét ! Készíthetünk belőle salátát, de nagyon jó ízt ad az ételnek is, akár spagettiszószba keverve, pizzára, stb. A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, hegyes késsel megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz távozni tudjon,( fel ne robbanjon). Grillen, vagy a sütőben rácsra téve, addig sütjük amíg a héja felpúposodik és egy kis fekete szint kap. Rögtön egy zacskóba, vagy egy jól záródó edénybe tesszük, saját gőzében hagyjuk a paprikát kb 10 percig, majd könnyedén lehúzzuk a héját. Kiszedjük a csumáját , de közben ügyeljünk, hogy az értékes levet felfogjuk, ne vesszen kárba.


Általában  fagyasztani szoktam, és onnan veszek mindig éppen annyit elő , amennyit felhasználni szeretnék. De kis üvegekbe is tehetjük, olívaolajjal felöntve, aprított fokhagymával keverve. Salátának amihez cukros ecetes levet készítek, pici sóval, és darabolt fokhagymával, tetejét meglocsolva kevés olívaolajjal.. Hmmm hát valami isteni:-))) Ki ne hagyjátok.


                                                
                                                    Sok sikert hozzá.

2013. augusztus 25., vasárnap

Tiramisu golyók

  
Édességre vágytunk, de amolyan gyorsra, ami pik-pakk megvan ! Befőzések most elveszik az időmet az időigényes sütemény készítésétől (-:   Tortafüggő Marisz: -nál rá is találtam a megoldásra. Köszönöm Marisz, gyakori vendég lesz a háznál ez a finomság:))


 Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 25 dkg mascarpone, 2-3 ek porcukor, 1 cs, vaníliás cukor, 1/2 dl kávé ( erős fekete) 4-5 ek amaretto  likőr, natúr kakaó hempergetéshez, pár szem Amaréne meggy.
 
A kekszet meglocsoljuk a kávéval, és többi hozzávalókkal együtt  összegyúrjuk. Vizes kézzel , és egy kávéskanál segítségével, golyócskákat formálunk, mindegyik közepébe amaréna meggy szemet teszünk. Belehempergetjük a kakaóba, és egy kis időre a hűtőszekrénybe tesszük.

                                 Jó étvágyat kívánok hozzá.