A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 28., péntek

Csúsztatott palacsinta



 Ha ritkán  , de sütök ezt a fajta palacsintát is, a  számunkra  még oly kedves  Amerikai változat mellett is:)) Pille- hab  könnyű, ha marad belőle, még másnap is kiváló.( Ami nálunk nem igen szokott előfordulni-:))

Hozzávalók: 4 db tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, 3 ek házilag készített vaníliás cukor. kevés reszelt citromhéja.

Tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzá adjuk az olvasztott vajat, +  a tejet, +a lisztet, ( fokozatosan, hogy ne legyen csomós) végül a tejszínt, jól kikeverjük. Fehérjét külön habbá verjük, és a masszához keverjük óvatosan.
Időnként keverjünk egyet a masszán, hogy egyenletesen kerüljön minden adag sütésénél, a tojásfehérje habból is a merőkanalunkba.
 Teflon palacsintasütőben kevés vajon, egy merőkanálnyi adagonként kisütjük, csak az egyik felét, kb 4 percig. Majd óvatosan egy tányérra csúsztatjuk, és tetszőleges tölteléket szórunk minden egyes kisült lapra.( nálam most ,cukorral elkevert dió került rá) Az utolsó kisütött palacsintánkat fordítva helyezzük rá, az -az a szép piros fele kerüljön a tetejére takarásként.
                                       Jó étvágyat kívánok hozzá.

MEGSZŰNIK A GOOGLE READER/ RENDSZERES OLVASÓI FUNKCIÓ

Megszűnik a Google Reader/Rendszeres Olvasó funkció

Forrás.
Sajnos elég sok helyen olvastam már arról, hogy megszűnik a Google Reader/Rendszeres olvasó funkció, így elveszenek a követett blogok és a követők is! Szomorúan, de kénytelen vagyok én is komolyan venni és ehhez alkalmazkodni.
BlogLovin mellett tettem le a voksomat a helyettesítését illetően, mert amire nekem kell arra tökéletes (bár messze nem olyan kényelmes, mint a Google Reader). Ha valaki nem szimpatizál ezzel a megoldással, akkor így tudja importálni/lementeni a követett blogjai listáját, hogy exportálhassa/bemásolhassa más alkalmazásba.
Még ma döntsetek az új megoldás felől, mert hétfőn, 2013.07.01- én már nem lesz lehetőség importálásra/exportálásra és elvész a kitartóan összegyűjtögetett bloglista!
BlogLovin előnyei:
-  nem kell Facebook hozzá , de  előny, ha van.),
- át tudod importálni a Google Reader- ben követett blogjaid listáját, és ezt automatikusan felkínálj a regisztrációkor,
- gyűjthetsz vele követőket a blogodon, akik így folyamatosan nyomon tudják követni azt továbbra is,
- ha nincs blogod akkor is fel tudsz rá iratkozni,
- nem kell egyesével végigböngészned a kedvelt blogokat, mert itt egy csokorba gyűjtheted őket és rendszeresen át tudod futni a friss bejegyzéseket.
BlogLovin profil létrehozásához, a blogodon követési lehetőség alkalmazásához segítség itt és itt.
Engem  Follow Böbe konyhája on bloglovin  tudtok követni a BlogLovin segítségével.
Hajrá !! Másoljátok ki, terjesszétek, had jusson mindenkihez el a hír !! forrás  sünitől        innen

innen

2013. június 27., csütörtök

Gőzgombóc

 Aki járt már Ausztriában,az egészen biztos evett ebből a gombóc féleségből kedvenc éttermében. Kint minden szupermarketben készen  is lehet kapni, finom-finom, de szerintem nem az igazi! Egyszer meglehet enni kategória:)) Érdemes nekiállni az otthoni, házi elkészítésének, ha nagyobb mennyiséget készítünk, le is  lehet fagyasztani belőle egy pár gombóccal, jól jön ez még, ha nincs időnk a főzésre. . Mondjuk frissen a legfinomabb, de a szűkség nagy úr!

Hozzávalók:50 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tojás, csipet só, 2 ek cukor, 2,5 dkg élesztő. fél üveg házi szilva lekvár.

Tálalásnál.  10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukrozott mák, vagy vaníliásodó receptje itt.

Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd egy lágy fánkszerű tésztát dagasztunk. Hagyjuk a duplájára kelni a tésztát. Mikor megkelt, egy széles fazékban ,( nálam 6 literes lábas) amire egy  fehér vászon konyharuhát kötünk jó szorosan, vizet teszünk oda forrni,( vagy egy szűrőt) nekem a ruha jobban bejött. A tésztát deszkára borítjuk, henger alakúra formázzuk, és  10 egyforma darabra vágjuk. Egyenként ellapogatjuk kézzel, és a közepére egy kanál szilvalekvárt teszünk, majd gombóccá  gömbölyítjük őket. Mikor forr a vizünk 5 gombócot teszünk a ruhára, és rögtön lefedjük, 15 percig hagyjuk, hogy szépen megkeljenek, majd a következő adaggal ugyan így járunk el. A fedőt ne emelgessük, mert össze esik a gombócunk! Nálunk most csak olvasztott vaj, és  cukrozott mák került a tetejére. Most így kívántuk:)))


                 Jó étvágyat , és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2013. június 26., szerda

Tejszines lecsós harcsa- szeletek.

 Itt van az ősz, itt van újra? Szép mint mindig én nekem! No de gyerekek,  nem június végén, hát meg fagyunk:)) Az elmúlt hét, tikkasztó hősége  után, ez valami kegyetlen! Na ,de legalább  egy előnye azért volt, végre valami főt étel is került a tányérunkba, a sok jégbe hűtött ital, fagylalt, és gyümölcs  után. Aminek oldalborda igen csak örült már:))

Hozzávalók: 60 dkg harcsafilé, 3 db nagyobb paprika, 2 db paradicsom, 1 nagy fej hagyma, só, bors, csili pehely, 1,5 dl tejszín. fokhagyma pehely, kevés olaj.

Harcsafilét, megmossuk ha kell kétfelé vágjuk, sózzuk , borsozzuk, és egy serpenyőben kevés olajon mind a két felét átsütjük.Az utolsó percekben fokhagyma pelyhet szórunk rá, majd kiszedjük egy tányérra.  Hagyma + paprika, + paradicsomból, elkészítjük a lecsót, fűszerezzük, só, bors, csili, különösebb fűszerezést nem igényel.( így finom ahogy van) Végül felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, és ráhelyezzük a lecsós alapunkra a kisütött harcsa szeleteket..Köretnek mi csak friss kenyeret ettünk hozzá, de akár rizzsel tálalva  is kiváló.


                        Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá!

2013. június 24., hétfő

Fahéjas palacsinta örvény

Megint palacsintát sütöttem, a tésztája az általam igen kedvelt,  amerikai palacsintáé (pancake), de ez a fahéjas cukorral való díszítés, és sütés, nagyon megtetszett trollanyunál. Hát egyből ki is kellett próbálnom!:)) Természetesen az első adag, az én  Hannámnak ( aranyomnak) készült névre szólóan, annak ellenére, hogy több száz km választ el tőle, de csak testileg, mert  gondolataimban minden órában velem  ( vagy) -van! Remélem hamarosan újrázhatom, és az én gyönyörűm a valóságban  is  falatozhatja  ezt a finomságot. Mert mint tudjuk kell az emlék, hogy legyen mire emlékezni egyszer.! Hogy milyen is volt mikor mama ezt, és ezt készítette nekem , apróság, (de néha  a kis dolgokban rejlenek a nagy dolgok). Habár telefonban kérdeztem, mama milyen sütit süssön neked majd ? mire a válasz, csokit ! De azt minden mennyiségben kommentált apuka :)) Nem esett messze az alma a  fájától, fiam is oda volt egykor  érte . És mi tagadás, még  én jó magam is.


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl joghurt, 1 cs sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 ek olaj, 2 tojás, 1-2 ek cukor, pici só, vaj,/ olaj a sütéshez.

Fahéjas keverék: 2 ek olvasztott vaj, 1 tk őrölt fahéj, 6 dkg barna cukor,1 ek liszt. Összekeverni, zacskóba tenni és egy pici lyukat vágni a zacskó sarkán, hogy rátudjuk nyomni a mintát.

A tészta hozzávalóit kikeverjük, és forró palacsinta sütőbe kisütjük,  1 merőkanálnyi adagot teszünk egyszerre, mikor kezd lyukacsos lenni a tésztánk teteje, akkor nyomjuk rá a tetszőleges mintát.
Gyerkőcöknek bulira, névre szólóan, vagy az óvodai jelükkel rányomva szerintem fantasztikus ötlet. Tuti a siker,és a finomságáról még nem is beszélek.
Jó étvágyat, sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.