A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. február 16., szombat

Saját szavak nélkül...

Nagyobb házak, kisebb családok,
Több háztartási gép, kevesebb idő,
Több tudás, kevesebb bölcsesség:
Több szakértő, több probléma
Több gyógyszer, kevesebb egészség.

Hadra mentünk, és vissza jöttünk.
De az új szomszédhoz át nehezen jutunk.
Több számítógép, több adattal,
Több másolatot készít mint valaha,
És mi egyre kevesebbet érintkezünk.

Sok  mennyiség és kevés minőség.
Gyors ételek és lassú emésztés,
Nagy emberek és kicsiny jellemek,
Magas profit és sekély kapcsolatok.

olyan kor,
Mikor sok van az ablakban,
De semmi a szobában
                                  ( XIV Dalai Láma: korunk paradoxana )

2013. február 14., csütörtök

Változatlanul

Kun Magdolna: Változatlanul.


Látod, én már sosem változom,
de változatlan lelkem büszkén vállalom,
mert ha másé válnék, ki ismerne rám,
ki szeretne úgy isten igazán.
Ha álarcba rejtőznék, magam tagadnám
csak azért, hogy más felfigyeljen rám,
s ha magam tagadnám, mi lehetnék néked,
csak egy jelmezbálos alak, kit átformált az élet,
Ezért hát ne vedd zokon, ha némely napokon,
ugyan olyan hangon sír  fel a telefon,
mert a szívem ugyan az marad
akit elfogadtál éppen olyannak,
amilyen valójában vagyok.

Talán páran,  Ti is szembesültetek családon belül ezzel a kifejezéssel, hogy változz, meg, változzál meg! De miért? Hiszen akkor az nem  Én lennék,  már nem is Én vagyok! Jó pár hete, talán hónapja vetette fel ezt a témát  konyha és kutya blog írója, ami igen csak  mélyen  érintett, (rajta keresztül ismertem meg  a vers íróját is) köszönet érte neki, innen is! Vallom, ha önzetlen, tiszta szívvel szeretünk valakit, attól a valakitől nem is kérnénk ilyet. Mert aki szeret, az azt szereti aki vagyok, és nem azt aki lehetnék! Ha nem szeretnek önmagunkért, másért nem kell, hogy szeressenek, mert azok már nem mi vagyunk, csak az álarcunk. Változz meg! De miért? Jó meg változom! És milyen legyek? Olyan mint, te, vagy amit elvársz, hogy legyek? Jó olyan leszek, olyanná válok! És akkor szeretni fogsz??  Egy tökéletes ember, aki nem szól  vissza, ha igaztalanságok érték, megbántották, semmibe vették, az érzéseit sutba dobták! De hiszen ezt, Én sem várom, várnám el Tőled! Mert önzetlen tiszta szívvel szeretlek!
 Respect
                                                      
'' Ne azt nézd, hogy az embereknek mijük nincsen, hanem , hogy mijük van. Mert még a legnyomorultabb embernek is van olyan lelki kincse, amely belőled hiányzik. De ha a tüskére nézel, nem fogod érezni a rózsa illatát.''

Habcsókos rózsa

  Személy szerint Én sem rajongok a Valentin napért, na meg a nagy felhajtásért ami körül lengi ezt a napot! Vallom, hogy nem csak ezen a napon kell szeretnünk egymást, és figyelmesnek lenni egymáshoz, hanem az év 365 napján, apró kis gesztusok sokkal többet jelentenek ,mint az egy napi felhajtás. De hazudnék ha azt állítanám, hogy nem örülök egy kis meglepinek ,mikor  oldalborda valami jelképes  kis aprósággal  meglep. De mivel gasztroblogot vezetek , így azt gondolom nem szabad megfeledkeznem azon olvasói  táboromról sem, akik viszont kedvelik ezt a napot, és kedveskedni szeretnének párjuknak ma estére. Így most őket  arra buzdítom, hogy ezt a brutálisan  finom  habcsókos rózsát (formázás, és a töltelék Limara-tól) süssék, süssétek  meg, ha kaptatok rózsát, akkor viszonzásként, ha pedig nem, akkor annál inkább:))! Annak ellenére, nálunk is Valentin nap  hangulatában telik el majd, a mai esténk! :))

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 4 ek cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, csipet só, 2,5 dl tej.

Töltelék: 2 tojás fehérje, 6 ek kristálycukor, 15 dkg étcsokoládé.(vagy dr Otker forró csokis italpor, én ezt használtam, amihez össze morzsolt saját szárítású mentalevelet raktam, isteni:))

Elkészítése: Hozzávalókból szokásos módon kalács tésztát dagasztunk. Míg kell a tésztánk elkészítjük a tölteléket, tojásfehérjét felverjük kemény habbá, amihez  fokozatosan adagoljuk a cukrot  verés közben. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd 3-felé vágjuk. Egyenként kinyújtjuk, 20 x 22 cm nagyságúra, és  2 mm vastagságúra,. A tölteléket szintén három felé vesszük, megkenjük vele a kinyújtott tésztát, a csokoládé porból szórunk a tetejére, majd feltekerjük mint a bejglit. Középen végig vágjuk, mint az első  képen látni, vágás felfelé legyen és csiga formára össze tekerjük.Kibélelünk egy 30 cm -es tortaformát sütőpapírral, közepébe tesszük az össze tekert csigát,majd a másik darabot már ott a formában tekerjük köré. A másik két tészta darabbal is ugyan így járunk el,de ezeket már mind a torta formában tekerjük a tészta köré. Hagyjuk így is egy kicsit pihenni kb 20 percet. Végül előmelegített sütőben 30-35 perc alatt 190 fokon készre sütjük.


Jó étvágyat, és egy csodás szerelmi  estét kívánok  kívánok hozzá.

2013. február 13., szerda

Kelt szivek

 Közeledik a Valentin nap, ha nem vágytok különösen nagy dolgokra,készítsétek el ezt a kis kelt szíveket. Mind amellett , hogy mutatós,még finom is. Meggyújtani egy gyertyát,egy pohár finom vörösbor kíséretében,  mellé falatozgatni  ezeket  a kis szívecskéket, és már is egy hangulatos estét teremtünk amit párunkkal eltölthetünk.) a szerelmesek napján)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 ek porcukor, 2 csipet só, 2,5 dl tej, 2 ek tejszín, 4 dkg vaj.

Elkészítése: Lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, közepében fészket készítünk . Belemorzsoljuk az élesztőt,rá öntjük a langyos tejet, mikor felfutott hozzá adjuk a többi hozzá valót, sima tésztává gyúrjuk,  szép  fényesre dagasztjuk. Letakarva hagyjuk pihenni, 20 percet, lisztezett deszkára borítjuk, lazán át gyúrjuk, 10-12 felé osszuk a tésztát attól függően,hogy kisebb, vagy nagyobb szíveket szeretnénk készíteni. Egyenként ki nyújtjuk a tészta darabokat ovális alakúra. és mint a képen látni lehet ,középen hosszában majdnem végig vágjuk a tésztát.Majd elkezdjük mind a két oldalról befelé tekerni a tésztát, kézzel még egy kicsit igazgatunk rajta, hogy megkapja a kellő szív formát.
 Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egy felvert tojással lekenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 percig sütjük.
                                             Jó étvágyat kívánok hozzá.


2013. február 11., hétfő

Cinkéknek madáretető

Nagyon megtetszett ez az ötletes kis madáretető, mikor megláttam nyomban eldöntöttem ilyet csinálnom kell. Már amúgy sem győztem a labdacs formájú kis golyókat kiaggatni  kertünk állandó vendégeinek, akiknek a száma napról, napra csak nő. Pláne, hogy most odakint  mindent hó borít, a kis éhenkórászok meg óramű pontossággal minden reggel  megjelennek élelem után kutakodva. Persze a kicsi rigókról sem feledkezem meg, mert ők is jönnek szép számmal, nekik meg a fák alá szórom ki a magokat, sőt van mikor, főtt alma, répa, krumpli keverékét   kockázva rakok ki nekik. Annyira szeretem őket, csodálva tudom nézni,  lesni, ahogy csipegetik a finom madáreleséget, a rigók mikor fütyülve dalolnak, nagyapám jut mindig az eszembe, aki még vissza is fütyült nekik mindig, így beszélgetve  velük, és közben mindig azt mondta egyem meg a csöpp szátokat és órákat tudta nézni őket. Na valahogy Én is így vagyok vele. Így most ezzel a megoldással majd minden tujafára kiaggattam egy etetőt megrakva magokkal. És ami még kell hozzá, nagyobb narancsot félbe vágtam, kiszedtem a gyümölcs húsát, három helyen vékony drótot beleszúrtam, rá erősítettem, tetején kampószerűen meghajlítottam.Végül teli töltöttem magokkal.És már aggathattam is a faágakra a kis kerti vendégeknek. Remélem sikerül egyszer lencsevégre kapnom, mikor csapatostul  csipegetik a madáreleséget, mert idáig kudarcba fulladt minden   kísérletem, de nem adom fel!

2013. február 10., vasárnap

Vadas mártás zsemlegombóccal

 A Blogkóstoló 7. Háziasszonya B&B: Anyuci ,Nekem  Évát sorsolta  a  Takarékos konyha:  .blog iróját.

Szeretem Éva blogját,gyakori  vendég vagyok az oldalán.  Sok finomság van  a recept tárában, nekem most erre az ételre esett a választásom. Már amúgy is tervbe volt véve az elkészítése, mert iszonyatosan kívántam,és az idejét sem tudom mikor ettünk utoljára,  így két legyet ütöttem egy csapásra:)) Nálam így készült ez a finomság.
Most főtt marha hússal készítettem, amiből szokásos módon húslevest készítettem, jól bezöldségelve. Majd a megfőtt zöldségeket, (sárga- fehér répa, hagyma, fokhagyma) kiszedtem egy lábasba, annyi húslét öntöttem hozzá, hogy ellepje,izésítettem még egy kis gyömbér, bors, és egy  csipet őrölt szegfűszeggel. Botmixerrel pürésítettem az egészet, és adtam hozzá kevés mustárt,kevés cukrot,és egy kis citrom levet, (ha valaki szereti tejfölt is adhat hozzá, szoktam úgy is készíteni, de nálam ez most kimaradt) brutális finom így is.

Zsemlegombóc: 4 db szikkadt zsemlét apró kockára vágtam,majd  meg pirítottam., kevés tejjel meglocsoltam, 40 dkg liszt, 2 tojás , só, bors, kevés víz, keverékéből nokedli sűrűségű tésztát ki kevertem.Majd hozzá adtam a pirított zsemle kockákat, és egy csokor apróra vágott petrezselymet, majd ezekkel is össze kevertem. Forrásban levő vízben kifőztem a gombócokat. Egy lábasban vajat felhevítettem,és a megfőtt gombócokat megforgattam, pirítottam egy kis ideig.
És már tálalhatjuk is ezt a mennyei finomságot. Jó étvágyat kívánok hozzá.