A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2017. december 23., szombat

Szegedi halászlé




Halászlé nélkül nincs karácsony! Legalább is nálunk. Év közben is bármikor jöhet, de ilyenkor kötelező.😇 Jó sok belsőséggel, én csak így szeretem, oldalbordám halszelettel megspékelve imádja. Az idén harcsa fejből,és farokból készül az alap lé.A halfejet a kereskedőnél lebrusztoltam, szem nélkül szeretném mert látni sem szeretném a kivételét. (Bakker akkor már embert is ölhetnék,  ha nekem kéne eltávolítani a szemét) Szürke-harcsa és a ponty  szeletek pedig rántva lesznek.

Hozzávalók:  

1kg harcsafej, farok, törzs, vegyesen, 3  fej hagyma, só, 1 db TV paprika, paradicsom. Csilipaprika ízlés szerint.


A halfejet, farkot, törzset, természetesen alaposan átmosva , tegyük egy fazékba, ha van törpeharcsánk azt is tegyünk hozzá. Forraljuk fel, tegyük hozzá a kockára vágott hagymát, paprikát, paradicsomot, és gyöngyözve főzzük 2 óra hosszat. Majd jöhet a legmacerásabb rész a passzírozás. Sűrű szövésű leveses szűrőn szoktam átpasszírozni. A sűrű alaplevet egy fazékba teszem , kevés vízzel hígítom, felforralom .  Végül a besózott halszeleteket és a belsőséget belecsúsztatom. Kb 15 perc alatt készre főzöm , nem keverem közben. Szoktam hozzáadni egy pár szegedi halászlé kockát is. Egy kisebb tálkában 3 evőkanál olajat teszek, elkeverek benne 3 evőkanál házi pirospaprikát,és a halléhez adom. Még egyet forraljunk rajta, ha kell sózzuk. 










Töltött káposzta húsgombóccal






Nincs karácsony töltött kápi nélkül, ragaszkodunk ilyenkor a klasszikus hagyományos ételekhez,menüsorhoz.  
A töltelékeket csupaszon hagytam, nem csomagoltam őket káposztalevélbe. Minden alapanyagot házi termelőktől szereztem be hozzá most is, hiszen csak minőségi alapanyagokból tudunk remek ételt készíteni (és higgyétek el, nem kerül többe, mint silány társai).



Hozzávalók:






 2 kg házi savanyítású káposzta, 1kg darált hús, nálam lapocka, 60 dkg házi füstölésű oldalas, 10 dkg kolozsvári szalonna (szintén házi füstölésű), 2 marék jázmin rizs, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8 ág csombor, 2 kk bazsalikom, 2 kk oregáno, (saját szárítások kiskertemből) só, bors, jó fajta házi pirospaprika.

















Elkészítése: 

1 fej apróra vágott hagymát  kevés olajon  serpenyőben  megdinsztelünk, mikor már üveges a hagymánk hozzáadjuk a megmosott rizst és  átpirítjuk. Egy nagyobb tálban bekeverjük a tölteléket, hozzáadjuk a kihűlt dinsztelt hagymát a rizzsel, kb 2 marék káposztát amit előtte apróra vágunk (nagyon finom szaftos lesz tőle a töltelékünk), 2 csipet szárított csombort, bazsalikomot, oregánót, bors, pirospaprika, 2 ek paradicsomlé, Jól összegyúrjuk , majd tetszőleges nagyságú gombócokat formázunk belőle.


 Egy lábasba rétegezve lerakjuk a hozzávalókat. Kezdjük a kockákra vágott kolozsvári szalonnával,csíkokra vágott füstölt oldalassal, majd beborítjuk a káposzta  felével, pirospaprikával, borssal, megszórjuk, oregánot, bazsalikomot , csombort morzsolunk rá. Majd lerakjuk sorba  a húsgombócokat ,befedjük a maradék káposztával,ezt a sort is fűszerezzük, bazsalikom,oregáno, csombor, hagyma, stb,. Tetejét megszórjuk pirospaprikával, szemes borssal, 3 db szárított  csili paprikával, nekem a házi káposzta között volt 3 db  babérlevél azt tettem hozzá.Vízzel felöntöttem, hogy ellepje kb 2 óra alatt készre főztem.








Brutál finom lett, kár, hogy az ízeket nem tudom itt átadni senkinek.





2017. december 21., csütörtök

Karácsonyra utmutató


Az emberek az ünnepektől valami különlegeset várnak, és ha nem következik be, aminthogy általában nem következik be, maguk rendezik meg ezt a különlegességet.

Gerlóczy Márton

 Rendezzünk hát olyan Ünnepet, amilyet mi szeretnénk! Ne hagyjuk, hogy bárki elvegye tőle a kedvünk, csak mert neki mások az igényei vagy a szokásai...Ne hallgassunk senkire, állítsunk égig érő fenyőfát vagy csak legyen egy cseppnyi asztali díszünk. Rakjuk tele a lakást díszekkel, vagy elég az asztalon egy szál gyertya. Terülj terülj asztalkámat rittyentünk a családnak, vagy meghívunk mindenkit egy klassz kis vendéglőbe és majd a mosogatógép elvégzi a dolgát. Síelni megyünk, vagy otthon nézzük a hóesést egy könyvvel a kézben. Barátokkal ünnepelünk, vagy a szűk családdal. Mindennap máshol vendégeskedünk, vagy otthon ünnepelünk csendesen. Mosunk, főzünk, takarítunk, vagy szalad a lakás, és mosolyogva nézzük a fotelból, ahogy egerek veszekednek a tegnapelőtti kakaós-csiga maradékán. Reggeltől estig karácsonyi filmeken punnyadunk, és végigizguljuk 1.218.356-odszor is a Reszkessetek betörők összes részét a kis bicskanyitogató Kevinnel, aki a magyar Ábel külföldi reinkarnációja, vagy a felgirlandozott kondigépeken izzadunk. Kinek mi köze hozzá?! Mindenki úgy csinálja, ahogy és ahol jól érzi magát. Hiába a szeretet ünnepe, mégiscsak magánügy a karácsony is. Ha nem tetszik a szomszéd ablakában az epilepsziát kiváltó stroboszkóp lila fénye, hát ne nézz oda. Ja, értem, hogy ha alszol is látod, mert maga a tudat is idegesít. Menj tanyára, simogass kecskéket, attól majd megnyugszol. Én már csak tudom :-D Legalább egyszer egy évben ne anyázzuk le a másikat hangosan. Elég ha magunkban tesszük :-D Ne törődj vele, hova parkol, mije van vagy nincs, hogy néz ki, mit szólt be, mit vásárolt vagy mit nem, hogyan és mit eszik, hol dolgozik vagy miért nem évek óta, mit mondott rólad vagy mit nem (tudod, akik a hátad mögött pofáznak, pont jó helyen vannak ahhoz, kinyalják a feneked). Ne törődj másokkal, csak magadra figyelj. Akinek segítség kell, segíts, aki meg hülye, azt hagyd úgy. A karma a legnagyobb rendező, tudod...és tudod mit? Isten tartsa meg a jó karácsonyi szokásodat, és maradjon is így egész évben.
Jó készülődést és pacsi: Lady.

Csokoládés karácsonyi sütiüveg


Barátnőnek, kolléganőknek,stb, egy személyes, kedves ajándék amit bárki el tud készíteni. Kell hozzá egy szép befőttes üveg, egy pár alapanyag, és akkor lesz szép mutatós ha rétegesen adagoljuk bele a hozzávalókat.

Hozzávalók: 750 ml-es üveg
                    16 dkg rétesliszt
                    4 dkg fehér kristálycukor
                    5 dkg barna cukor
                    3 dkg Holland kakaópor
                   10 dkg fehér csokoládé 
                   10 dkg étcsokoládé (jó fajta )
                   1/4 csomag sütőpor



Az üvegben a hozzávalókat rétegenként lerakjuk, tetejét karácsonyi papírral vagy szalaggal bekötjük. Ajándék kísérő kártyán mellékeljük az elkészítési módot. 

A csokoládét v izgőz fölött megolvasztjuk, az   üveg  további tartalmát   egy keverőedénybe töltjük és jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 egész tojást ,  az olvasztott csokoládét ,10 dkg olvasztott vajat és 1 dl tejet. Jól kikeverjük, sütőpapírral bélelt formában  sütjük 180 fokon.Porcukorral meghintve tálaljuk.




2017. december 20., szerda

Kerti adventi koszorúnk



 Kik-ben jártam, megláttam és egyből   megszerettem ezt a gyertyatartós fém koszorúkeretet. Lelki szemeim előtt már rögtön láttam ,hogy is szeretném dekorálni. Megraktam a kertben vágott tuja, tiszafa ágakkal, borostyánnal, kecskerágóval,csipkebogyóval és pár szem dióval.Viszont a gyertyavételnél  kétségbe estem , horror áron tudtam volna venni 4 db ekkora méretűt. Aztán beugrott, mi lenne ha nagyméretű  temetői mécses belsőket  vennék? Hát így tettem, kottás mintájú szalaggal díszítettem,ragasztópisztollyal ragasztottam rájuk. Fahasáb tetejére raktam , így lett a mi udvari  teraszunk ünnepi dísze. Imádom.😇












Havas tobozok



Nagyon hamar elkészíthető, finom, mutatós, sütés nélküli  édesség. Sütni nem szerető csajszik is sikert arattok vele. Szerintem az ünnepi asztalon is ott( lehet) a helye.

Hozzávalók: 

 50 dkg édes darált keksz, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg porcukor, ( nálam most glukonon ) 2 evőkanál holland kakaó, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 2 evőkanál meggy lekvár.rum aroma ízlés szerint. ( tej és tejszín helyett használhatunk  házi meggy befőtt levet, )

Elkészítése: 


Az alapanyagot összedolgozzuk, majd kúp formákat készítünk és alulról felfelé csokoládés gabonapehellyel díszítjük. Végül porcukorral meghintjük.





Mákos Bejgli



Nincs karácsony bejgli nélkül. Jó sok töltelék, kevés  tésztával ölelve. Nem reped ki, finom omlós a tésztája, márványos is ,kell ennél több sikerélmény ?

A tölteléket készítjük el legelőször,akár előző nap is lehet.Készítése ugyan az mint a pozsonyi kiflinél Pozsonyi kifli

Töltelék: 

 40 dkg mák, 5 evőkanál édes darált kekszmorzsa, 20 dkg cukor,( nálam glukonon) 2,5 dl tej, csipet fahéj, 1-2 marék áztatott  mazsola aki szereti, csipet őrölt szegfűszeg. 1 db citrom reszelt héja.

Gesztenyés töltelék, 1 rúdhoz. 25 dkg 72 % gesztenyemassza,(Gelato-Italiano massza, Aldiban a legolcsóbb és a legfinomabb) kevés rum, vagy rumaroma, kevés tejszín, hogy krémesre tudjuk keverni.



Bejgli tésztája: 

3 rúd lesz belőle. Én délután kezdtem a tészta összeállítását, éjszaka pihent, reggel sütöttem.

50 dkg félfogós liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg cukor,( nálam eritrit) 1,5 dkg élesztő, 1 mk só, 1 tojás sárgája, 1 dl tejszín,kb  1 dl tej, élesztőt nem futtatjuk csak belemorzsoljuk .

Lekenéshez 

 1 vagy 2 tojásnak a sárgája ,nagyságától függően, 1 tojásfehérje az utolsó kenéshez.

A tészta készítésénél előbb a vajat és zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel,majd összegyúrjuk a többi hozzávalókkal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd munkalapon ,amit nem lisztezünk mert nem lesz márványos a bejglink! 3 részre osztjuk a tésztát. Kinyújtjuk egyesével kb 5mm vastagságú téglalap formára, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a tésztán  1 cm széles rést szabadon hagyunk. Majd a széleket visszahajtjuk és feltekerjük a tésztát jó szorosan. Zsírpapírral bélelt tepsire téve, hideg helyre tesszük , fél óra múlva lekenjük tojássárgájával, 1,5 órát pihen. Végül tojásfehérjével lekenjük, másnap reggelig hűvös helyen hagyjuk.( nem hűtőben !) A pihentetett bejglit megszurkáljuk, a közepén egészen az aljáig szúrjunk le, hogy a gőz távozni tudjon. Így nem fog szétrepedni. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 25 percig sütjük.






2017. december 17., vasárnap

Pozsonyi kifli


Egy igazi klasszikus sütemény  a pozsonyi kifli. Mákkal és gesztenyével töltve készült most nálam.


Hozzávalók: 22 db kiflihez

Tésztához: 
45 dkg félfogós liszt, 5 ek cukor,( én Eritritet használtam) 10 dkg vaj,10 dkg zsír,( libazsírt használtam, de sertés is jó) 2 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojásnak a sárgája,kb 1,5 dl hideg tej.
Lekenéshez 1 tojás sárgája, ha kisebb a tojás akkor 2 db kell.

Elkészítése: 
 Hozzávalókból egy rugalmas kemény tésztát gyúrunk, az élesztőt csak belemorzsoljuk nem kell futtatni. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, liszt függő, hogy mennyit vesz fel.

A tésztát  folpackba csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük. Majd téglalap alakúra formázzuk, nyújtjuk, félbevágjuk 11-11 részre vágjuk, amiből egyenként golyókat formázunk. nyújtsuk ovális alakúra,( késhegynyi vékonyságra,) Tölteléket tegyük a kinyújtott tésztánkra, majd tekerjük  fel patkó alakúra .
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojás sárgájával lekenjük, hűvös helyre tesszük kb 1 óra hosszára. Végül tojásfehérjével lekenjük, fél órát pihentetjük szintén hűvös helyen, majd előmelegített sütőben 180 C %-on 15 perc alatt készre sütjük.

Töltelék: 
 15 dkg  darált mák, vagy dió, 10 evőkanál, cukor, ( nálam  eritrit,) 3 evőkanál zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint,fahéj, 1 db bio citrom reszelt héja,csipet őrölt szegfűszeg, 0,7 dl  víz,( kb 13 ek, )

A vizet a cukorral felforraljuk, ezt a szirupot ráöntjük fűszerekkel összekevert mákra. Állni hagyjuk míg teljesen ki nem hűl.

Gesztenyés töltelék: 10 dkg gesztenyemassza ,(Gelato-Italiano 72% masszát használtam) Aldiban vegyétek ott a legolcsóbb 280 Ft ) és leges legfinomabb . Kevés tejjel krémesre keverni.

Könnyítésként a tölteléket előző nap is elkészíthetjük.








Jó étvágyat, és kellemes sütögetést kívánok hozzá mindenkinek.