A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. december 14., szombat

Hamis marcipán


Ami megszólalásig olyan mint az igazi, és sokkal olcsóbb!Keresgéltem, hogy hogyan tudnék házilag készíteni marcipánt, itt  rá is találtam. Svéd puncsrolád- nak is ez lett a takarója. Nekem, nekünk nagyon ízlik, próbáljátok ki  megéri, no és jóval költséghatékonyabb:))


Hozzávalók: 1 dl tej, 35 dkg cukor, 20 dkg rétesliszt, 12,5 dkg vaj, színtelen mandulaaroma, 1-2 ek ízlés szerint, ( én most zöldet használtam)

Elkészítése: Tejben keverjük el a cukrot és forraljuk föl, alacsony hőmérsékleten gyöngyöztessük pár percig míg a cukor elolvad. Ha porcukrot használunk, mint most én, akkor csak langyosítjuk és már apránként keverhetjük is bele az átszitált lisztet. Alaposan keverjük el, hogy ne legyen csomós, pár percig főzzük, mikor már érezzük, hogy krémszerű az állaga levesszük a tűzről  hozzáadjuk a vajat és az aromát. Mikor kihűlt, étkezési keményítőt hintünk a munkapultra és átgyúrjuk, lehet porcukros felületen is. Majd folpackba  csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.



Sok sikert hozzá mindenkinek.

2013. december 8., vasárnap

Svéd puncsrolád

  
Biztos sokan  ettetek már az IKEA-ban ebből a marcipánnal bevont kis édességből, legalább egyet  az íze végett:)) Őszintén én többet is megtudnék enni belőle, de az ára gátat szab, illetve  gátat -szabott egészen idáig. Napokban Ildikónál itt megláttam az eredeti Svéd receptjét, gondolhatjátok egyből neki is láttam, így Advent második hétvégéjére ezzel az apró süteménnyel készültem, igaz egy kis módosítással:))

Hozzávalók: 15 dkg marcipán , 2 tojásból piskóta,  ( nálam most 25 dkg darált háztartási keksz)
2 ek kakaó, 2 tk vanília pasta, 5 dkg vaj, 1 tk rumaroma, 10 dkg étcsoki, + Amaréne meggy. lé

Marcipán készítése házilag: Hamis marcipán

A darált kekszet a puha vajjal + cukorral + vanília pastával, + rum aromával + holland kakaóval, és annyi amaránt meggy lével összegyúrjuk, hogy kellő állagú masszát kapjunk,) se ne legyen kemény, se ne legyen túl lágy).  A masszából  egy kanálnyit kiveszünk, gömbölyítjük majd kb 5-6 cm-es rudat sodrunk belőle, egészen addig míg el nem fogy a masszánk. A marcipánt porcukros, vagy étkező keményítővel hintet deszkán vékonyra nyújtjuk,  6 vagy 7 cm -es kockákra vágjuk, és a hengereket egyenként becsomagoljuk.


  
Vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéba mártjuk  a roládunk  mind a  két végét, majd egy tálcára tesszük amire előzőleg sütőpapírt terítünk. Kis időre hűtőszekrénybe tesszük.




Sok sikert hozzá mindenkinek.