A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 17., csütörtök

Szilvásvárad Szalajka-völgy.





 És Demjén-fürdői kiránduláson voltunk a hétvégén, ami munkával volt részben  egybekötve. De a kellemest a hasznossal összekötöttük:)) Vétek is lett volna kihagyni ebben a csoda szép időben ezt a kirándulást, sokan mások is így gondolták, rengeteg ember volt. Eger és környéke amúgy is a szívünk (egyik) csücske, Szalajka-völgy a pisztrángossal meg kihagyhatatlan !














 Itt készítik a füstölt pisztrángot, amit előzőnapon lesóznak parajdi kősóval, és másnap  ebben a füstölőben három órán át , saját zsírjában sül  és füstölődik fel ez a fantasztikus finomság. Két ilyen füstölő szerkezetben készítik egymás után. De így is fél órát vártunk rá, mert precíz pontossággal betartják a sütés időt,egy perccel  előbb se veszik ki a füstölőből mint az előírt idő. De kitartóak voltunk:-))



 Leszerettem volna fényképezni a szerkezet belsejét is ahogyan szép sorjában lógnak a kisült pisztrángok, de nem lehetett, gondolom féltik a technikát. De a kedvemért kivett egy nyárssal, amit itt láttok.
Fantasztikus étvágygerjesztő illatok közepette , közben nagyokat nyelve csak kattintgattam )éppen  mint most ,amikor szerkesztem  ezt a a bejegyzést:))



 De a jól megérdemelt munka után ,jöhetett a kulináris élvezkedés, hát leírni szavakkal nem is tudom   csak azt, hogy valami  brutál finom. Ezt mindenkinek meg kell kóstolnia:))) Ez a kis aranyoska itt a tálcán 45 dkg, a kicsi kategóriát súrolja.


Késő délután pedig irányt vettünk Demjén felé, minden szombaton éjszakai fürdőzés van a fürdőben, s közben egy két pincészetet is meglátogattunk.( Szent Andrea, és Varga Borbarát pincészetet, itt isteni a rozéjuk:))


A fürdő maga csodálatos környezetben helyezkedik el, kinti résznél megy a bővítés, de nem zavarja a fürdőzést. Bent pedig minden ami a wellnesshez kell megvan, a sószoba szuper,( kívül belül méregtelenít, az ember bőrével csodát tesz, kneipp taposót meg imádom.Szauna után pedig, fa hordóból tudja az ember magára zúdítani a hideg vizet egy kötél segítségével. De ha valaki nem ilyen bátor, hideg  vizes medencébe is merülhet.( fokozatosan). Kinti büfében lángost, kolbászt sütnek az éjszakai fürdőzőknek,és ami még mellé dukál,( kinek mi :) Kint a parkolóban lehetőség van aki lakókocsival érkezik, kempingezésre, 1950 Ft/éj. Külföldiék élnek is vele. A vize pedig, kiváló az érrendszerre. Hát egyszóval szuper hétvége volt,mert mint tudjuk,

Kellenek az élmények, hogy legyenek emlékek.

2013. október 16., szerda

Tönkölyös Stangli


Ma van a kenyér világnapja ! Lényeg, hogy kettőt süssél, egyet ajándékba:)) Nálunk ebből az alkalomból most ezek a kis stanglik készültek. A tésztája ugyan az mint a ,Joghurtos Graham kenyér.
Csupán annyi különbséggel, hogy tönkölylisztre váltjuk a grahamot. 

Majd kelesztés után, négyfelé vesszük a tésztát, egyenként cipót formázunk belőle, oválisra nyújtjuk, és szorosan feltekerjük. Tekerés közben mindig nyújtunk egy picit a tésztán, két végét lelapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy, hogy a sütőpapírból négy fészket készítünk  (lásd a képen.) Tejjel lekenjünk, lenmaggal megszórjuk,( vagy akár tökmaggal). Előmelegített sütőben ( amibe belöttyintünk fél deci vizet) kb 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük, ott hagyjuk hűlni egy kicsit.


Akár egy bögre hideg tejjel, vagy egy szuper salátához hmmm valami mennyei finomság  ez a  friss ropogós péksüti.
 

                                  Jó étvágyat kívánok.

2013. október 15., kedd

Sült pisztráng, sok zöldfüszerrel.

 Növeljük a halfogyasztási statisztikánkat , ne csak egy évben egyszer fogyasszunk halat, mint a nagy átlag karácsony tájékán. Erre most egy nagyszerű lehetőséget kínál a  Lidl , minden pénteken féláron juthatunk halféleséghez, többek között pisztránghoz is. No én is éltem a lehetőséggel. Ez sült ki belőle-:))


A halat alaposan megmossuk, és lepikkelyezzük, ha találunk rajta. Parajdi sóval , citromos kakukkfűvel, citromborssal, bedörzsöljük kívül- belül, pár órát hagyjuk érlelődni. Sütés előtt  a hasüregébe citromkarikát, szálas kakukkfüvet, 2  kk vajat , 2  gerezd összelapított fokhagymát teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, olívaolajjal enyhén meglocsoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon  megsütjük, kb 20 perc alatt.

Oioli mártással és friss kenyérrel tálaltam. Hmm brutál finom volt.



       Jó étvágyat kívánok hozzá.

Sacher torta


Szerintem a legegyszerűbb torták közé tartózik a Sacher torta, (  elkészítését illetően ) De finomsága  a legek kategóriáját súrolja nálunk. Bátran készíthetik kezdők is, nem lehet elrontani!  Süthetjük akár kerek tortaformában, vagy csak simán tepsiben, mint ahogyan most nálam készült.


Hozzávalók: 5 db tojás. 1 tasak sütőpor, 8 dkg rétesliszt,3 ek kakaópor,( holland) 10 dkg jó minőségű étcsokoládé,12 dkg vaj, 15 dkg porcukor.  fél üveg sárgabaracklekvár. 

Tetejére csokimáz.

Tojássárgákat + a vajat + cukrot kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. Lisztet + sütőport +  kakaóport, összekeverjük, hozzá keverjük a  masszához, és a felvert tojásfehérje habot is óvatosan .
Kivajazott, és lisztezett formába, tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütjük. (Tű próbát végezzünk) Majd kettévágjuk, és megtöltjük  lekvárral, a tetejét csokimázzal vonjuk be. Szoktam úgy is csinálni, hogy nem vágom ketté a tortalapot, hanem csak simán a tetejét kenem le lekvárral, és a lekvár tetejére kerül a csokoládé máz.( így is nagyon finom) érdemes kipróbálni.


                         
                      Jó étvágyat kívánok hozzá.