A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2017. június 20., kedd

Egy kis hazai Provence.


Csodálatos Kevély-hegyi levendula mezőn jártunk Pilisborosjenőn, , első alkalommal nyitották meg kapuit  a nagyközönség előtt. Látványa elbűvölő akár egy kirándulást is megér,de a virágját is érdemes begyűjteni.Kétfajta méretű papírtáska közül választhattok, kicsi 1000 Ft, nagy 2800 Ft. Mi a kicsit választottuk, jócskán megpakoltuk, aminek egy  részéből levendulaszörp készült Levendula szörp , a többi fellógatva szárad. Az egész ház levendula illatban fürdik. Imádom. " Ha álmunkban levendula illatát érezzük, egy kedves élmény emlékét idézzük fel " - áll Krudy Gyula Álmoskönyvében.



A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor és bélbántalmak kezelésére. Emésztést elősegítő , epetermelést fokozó, görcsoldó, szélhajtó hatással is rendelkezik. És nem utolsó sorban hozzásegít az egészséges felfrissülést hozó alvásért  is.



Remélem kedvet kaptok Ti is hozzá, kellemes időtöltést kívánok hozzá.






2017. június 19., hétfő

Levendula szörp

 
Egy kis hazai Provence.Hétvégén egy csodálatos levendula ültetvényen jártunk, de erről bővebben a következő blogbejegyzésben olvashattok majd. Viszont a szedett termés egy kis részéből mennyei szörpöt készítettem.Íme a recept hozzávalói.



4 bögre cukor,ebből 1 bögrényit karamellizáltam, 4 bögre víz,  6 db kezeletlen héjú citrom, héja reszelve,vigyázva, hogy a fehér része ne kerüljön bele, 1 bögre levendulavirág.

Elkészítése:  1 bögrényi cukrot karamellizáltam, majd felöntöttem vízzel és hozzáadva a maradék cukrot, reszelt citromhéjat  szirupot főztem. A tűzhelyről levéve hozzáadtam a levendulavirágot és a citromok kifacsart levét, majd 3 óra hosszat állni hagytam. De akár 1 éjszakát is állni hagyhatjuk. Végül leszűrtem, forraltam rajta egyet, tisztára mosott üvegekbe töltöttem, és ment a száraz-dunsztba. Ha csak nyári fogyasztásra akarjátok, akkor nem fontos a dunsztolás, hűtőben tartva el áll jó pár hétig is.  Nagyon finom,  a nagy kánikulában egy igazán frissítő finomság,  amiben a levendula jótékony hatását is élvezhetjük.



De készíthettek egy finom fagylaltot is  levendulából. Levendulás fagylalt


 
           
 Egészségetekre.