A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. október 11., csütörtök

Gyömbéres, citromos gyógyméz torokfájásra

 Nagyon nagy híve vagyok a természetes gyógymódoknak,hiszek is bennük!. A hit elengedhetetlen feltétele, a gyógyulásnak.Nem szeretek egyből a gyógyszerek után  nyúlni,ha csak nem muszáj. Nagyon  fontosnak tartom a prevenciót is, számos gyógyfüvet termesztek,meg gyűjtögetek is  be télire ,teának valót   napi egy bögrével kortyolni belőle  mézzel  valami csodás. Jön a nem szeretem idő ,megfázás, köhögés, torokfájás ideje.Éppen ezért örültem ennek a receptnek is ami a napokban járt a netten, Horváth Éva természet gyógyász bevált receptje alapján.Ha érezzük,hogy kapar a torkunk,kezdünk köhögni,ebből a gyógymézből kanalazzunk,vagy a teánkhoz adagoljunk 1 kávéskanállal belőle.

Hozzávalók: 1 kis befőttes üveg, 1 citrom,(lehetőleg bio,) méz, szeletelt gyömbér ,a citrommal megegyező mennyiségű.
Rakjuk az üvegbe a szeletelt citromot, gyömbért, öntsük fel mézzel.Rakjuk hűtőbe néhány nap alatt összeérik és fogyasztható.(gyógyméz 2-3 hónapig el áll a hűtőben) De ajándéknak is kiváló lehet.


Megfázásra meghűlésre pedig 1 teáskanál mézet , 1/4 tk őrölt fahéjjal összekeverni.Néhány óránként ezt az adagot, fogyasztani mikor csak érezzük ,hogy megfáztunk!! Antibakterális,antivirális, és gombaellenes tulajdonsággal bír. 3 nap alatt elmúlik a megfázással együtt minden bú, és baj.

Remélem sokan szeretitek,és használjátok  is a természetes gyógymódokat.


Kinai húsleves

  A tegnapi bejegyzésemnél írtam,hogy kínai napokat tartottunk étkezés terén, itt hozom az első fogásunkat a levest. Nálunk igen szereti mindenki,és aki már evett nálunk belőle annak is kedvence lett. Íme a recept.

Hozzávalók és elkészités: 40 dkg csirke mellett  kicsontozunk,vékony csíkokra vágjuk, 2 ek olajon 2-3 gerezd fokhagymát összezúzva megforgatunk.Majd hozzá adjuk a csíkokra vágott csirke mellet, fehéredésig azt is megforgatjuk az olajon fehér borssal meghintjük. ( én csili paprikát is szoktam bele aprítani)Felöntjük vízzel, 2 db erő leves kockát hozzáadunk,és főzzük 30 percig. Végül 2 tojást felverünk , 1 csokor petrezselymet felaprítunk,felét a felvert tojáshoz adjuk. A levest levesszük a tűzről és lassan belecsurgatjuk a tojást, és óvatosan kevergetjük közben. Só nem kell bele,hiszen eleget tartalmaz az erő leves kocka.

                                                              Jó étvágyat kívánok hozzá!

2012. október 10., szerda

Kina édes csirkemell falatok

 Kínai napokat tartottunk gasztronómia terén.Van ugyan egy kedvenc helyünk ahol nagyon ízletes,finom kínai étel specialitásokat szoktunk fogyasztani,egy bizonyos összegért korlátlan fogyasztással.Általában én ebből az egy  fajta  ételből szoktam teli enni magamat ( szó szerint) mert nem tudok betelni vele.Apa meg végig eszik,kostól mindent olyankor. De itthon is gyakran  kerül terítékre nálunk,valamelyik kedvenc kínai ételünk.Most kínai húsleves,és mézes szezám magos csirke mell csíkok,tojásos rizsre esett a választásunk:)) 

Hozzávalók és elkészítése:: 50 dkg csirke mell filé, megmossuk csíkokra vagy kockára vágjuk.

Pác: fehérbors, só, cukor, 1 tk fehérbor, szezám olaj. Összekeverjük a csíkokra vágott csirke mell darabokkal 1 órát legalább hagyjuk had érjenek össze az ízek,De még jobb ha egy éjszakát áll benne a húsi.

Bunda: 1/2 csésze liszt, 1/4 csésze étkezési  keményítő, 1 felvert tojás, 2 ek olaj, 2/3 csésze víz, kevés só.
 összekeverjük és a pácolt csirke mell darabokat megforgatjuk benne. majd wok -ban forró bő olajban kisütjük.

Mézes máz: 4  ek  méz, 4 ek cukor, 3 ek ketchup, 1 ek bor ecet, 1-2 ek  szezám mag.
A kisütött csirke mell darabokat megforgatjuk a mézes mázban. Készíthetünk dupla adagot is  a mázból,tálalásnál még  önthetünk rá külön. Rizzsel,vagy sült tésztával tálaljuk.

2012. október 9., kedd

Zakuszka (erdélyi pástétom)

 Játékra invitált marcsiboszikonyhája,őszi zöldség,gyümölcsből kellett alkotni fő ételt,vagy desszertet.Nálunk éppen aktuális volt ennek a mennyei finomság az elkészítése,nagy inspirációt adott hozzá Borbás Marcsi  gasztróangyal műsora,  és az erdélyi Levi , (felesége ezt a finomságot tálalta .) roppant szimpatikus fiatalember feleségével együtt!
Remélem sikerül egyszer kijutnunk arre a csodás tájra,és közelebbről is megismerni Levi gazdaságát,és családját. Na de jöjjön ennek a mennyei eledelnek a receptje.

Hozzávalók:5 kg padlizsán, 3 kg pritaminpaprika, 1 kg vöröshagyma, 1 l házi süritett paradicsomlé, 1 l napraforgó olaj, ízlés szerint só, bors, 3-4 babérlevél.

Elkészítése: Padlizsánokat  pár helyen megszurkáljuk, majd faszén fölött megsütjük őket ,(természetesen benti tűzhelyen is lehet, csak igazán füstös ízt szerintem fa szenes sütésnél érjük el).  Előző nap is megsüthetjük. Ha kihűlt lehúzzuk a padlizsán héját, egy tálban fa késsel,vagy fa kanállal,  össze daraboljuk. Hagymát megpucoljuk apró kockára vágjuk, -2 dl olajon üvegesre pároljuk. Paradicsom paprikát alaposan megmossuk, majd azt is apró kockákra vágjuk,( lehet darálni is ,) én jobban szeretem ha rusztikus ezért csak darabolom, 8 dl olajon egy nagy lábasban oda tesszük  párolódni,ha elfőtte a levét kicsit piritjük.Majd hozzáadjuk a dinsztelt hagymát ,és a padlizsán pépet, ízlés szerint sót , borsot, babér levelet, és  a házi  sűritett paradicsomot. Főzzük kb 2,5- 3 óra hosszat. Főleg a főzés vége felé érdemes mellette állni,és gyakran kavarászni,hajlamos oda kozmálni az alja.Mikor már feljött az étolaj a tetejére ,no akkor van készen az ételünk.Lehet,hogy időigényes egy étel, de higgyétek el megéri elkészíteni, mi  nem tudunk betelni vele. Akár friss házi kenyérrel, de simán ,  szeletelt piritott  bagettel is kedvenc.És egy mondatot még had idézzek záró akkordként, az erdélyi Levitől,amivel szintén nagyon  a szívembe lopta magát.
        '' A múltból érdemes elhozni a parazsat, a hamut pedig ott kell hagyni...''