A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. június 9., szombat

Szezám és lenmagos ropi

Szezámos,  lenmagos ropi.


. Hát mivel egy rendes feleség vagyok,életem párjának az esti Eb-re,hogy ne a körmét rágja,készítettem ezt a kis rágcsát(.Na jó ,és persze magamnak is:) Na, nem mintha odakötözne a fotelhoz a meccs közvetítése de térülök,fordulok,és rá-rá nyúlok Én is.! Recept  illéskrisztől van,némi változtatással.

Hozzávalók: 1 csésze sima liszt, 1/2 csésze kukorica liszt, 1/2 csésze tönköly búza liszt,3 ek rozs liszt, 3/4 csésze viz, 3 ek vaj, 2 kk só,

Elkészítése: A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, 1/2 órát pihenni hagyjuk.Majd lisztezett felületen,2 mm vastagságúra kinyújtjuk ,kevés olajjal lekenjük a tésztát,magokkal megszórjuk. Nyújtó fával átmegyünk rajta,hogy a magocskák jól belenyomódjanak a tésztába. 2x10cm csikókra vágjuk.Fele tésztából meg hengereket sodortam.Előmelegített sütőben,zsirpapirral bélelt tepsin,180fokon,kb 10percig sütjük.

2012. június 8., péntek

Dijat kaptam

Díjat kaptam Helgától, ezmegaz blog írójától,amit ezutón is köszönöm neki innen is! Helga az egészséges ételek, elkötelezett híve,nézzetek be hozzá!








Szabályok: Mondj hét dolgot magadról,és továbbítsd 15 bloggernek:)

Imádom Hanna unokámat ! akit ritkábban tudok látni,s vele lenni mint ahogy szeretném, 300 km távolság nagy akadály.!sajnos!Jó lenne pedig  jelen lenni a minden napjaiban!


Leánykoromban ,de még mint  kezdő háziasszony sem ,szerettem a konyhában tüsténkedni,felesleges idő pocsékolásnak véltem.Azt az időt inkább a lakás takarítására fordítottam!:)

Annak dacára,hogy ma már hobbim a sütés,főzés,irtózom az étel szagoktól a lakásban és magamon.Teszek is ellene,ajtó, ablak, kitárása ,aminek család himtagja nem igen örvend,hogy (lehibernálom.)pláne télviz idején:)



Rajongok a hegy vidékért, erdőkért,  az Őrségért,imádok az erdőben bóklászni,és megszállottan gombát gyűjteni,(vargánya,róka gomba,őzláb)Vagy csak úgy simán egy plédre leheverészni és merengeni ,hallgatni a madarak csicsergéseit egy őz,vagy szarvas ,vártát várni  vajon mikor fog felbukkanni.végre:)


Szeretek biciklizni,nordic-walkingkozni,főleg Ausztriában,lapincs mentén.Olvasni (Müller Péter,Popper Péter könyveit) Jelenleg,Frances Mayes-től Édes élet Itáliában cimü könyvét bújom,ami fűszerezve van egy kis gasztrónomiával!:)





Szeretem a virágokat,kertészkedést,a kora reggeli teraszon való kávézást.A nagy grill partikat,vagy bográcsban való főzéseket kint az udvaron.


És wellnesselni,járni amit jelen gazdasági helyzet,helyzetünk , nem igen engedélyez számunkra,per-pill.sajnos!

Akiknek tovább adom a díjat.
 Erdőkóstoló
 Kakukkfű:


a§ztika blogja: 
 Kata a konyhában
NOTBURGA KONYHÁJA, 
 Edi konyhája: 
 Kisildi: GARI
 erika-konyhája.. 
 Örömkonyha
 Ízek és utazások: 
 Magyar ízek tárháza: 
 Megfőzlek...
 













Tatu kifli

Tatu kifli





Ezt a receptet már régebben kinéztemLimara -nál, a kelt tészták (király nője) számomra!De most Barbi oldalán barangoltam,és az ő verziója fogott meg nagyon.Eltökéltem, valami kelt féleség kell,hogy legyen vacsira,amiből jó lenne ha maradna másnap reggelire is.Mondanom sem kell,hogy még az este elfalatoztuk az egészet:) tv-nézés közben !

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 0,5 dl olaj, 1,5 tk só, 20 dkg öreg tészta (elhagyva), 50 dk liszt,BL 80 liszt, 1 tk cukor, 1,5 dkg élesztő,(öreg tészta nélkül 2 dkg)

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejjel,csipet cukorral elkeverjük,majd pici liszttel keverjük össze.A tetejére kevés lisztet hinteni,és kb 25-30 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és bedagasztjuk a tésztát.Majd lisztezett felületre borítjuk,és nagy kört nyújtani,16 cikkre vágni., szélesebb végüknél amit nyujtófával folyamatosan kinyújtunk, tölteni kolbász,sajt ,karikákkal.Szorosan feltekerjük,és sütőpapirral bélelt tepsire helyezzük.Itt is hagyjuk 30 percig kelni a tésztát,majd egy felvert tojással lekenjük,és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük,míg szép arany barna szint nem  kap.

2012. június 5., kedd

Mákhabos sütemény

Mák habos sütemény





Ezt az isteni,fini süteményt,amit Illéskrisz-től hoztam, aki ugyan úgy mint Én,nagy mák rajongó!:)Köszönöm innen is ezt a fantasztikus süti receptet,amit mondanom sem kell,hogy seperc alatt elfogyott.Esélye nem volt a sütis dobozba bekerüljön:)Aki velünk együtt rajongásig van a mákért,annak kötelező  ki  próbálnia !!:)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ráma margarin, 4 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 ek cukor, 1 mk só,

Töltelék: 4 tojás fehérje, 1 mk ecet, 20 dkg darált mák, 20 dk Porcukkor, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítése: A hozzávalókból ,közepesen kemény tésztát gyúrunk .Majd 3-részre osztjuk,fóliába csomagolva,2-3 órára a hűtőbe tesszük. Ez után egyenként 2-3 mm lappá nyújtani,megkenjük olvasztott zsírral.Majd szorosan feltekerjük, 3 db-ra vágjuk,így lesz összesen 9 db tészta roládunk. Vissza tesszük a hűtőbe,míg a töltelék készül. Fehérje habnak felverve,félidőben a cukrot és az ecetet hozzá adjuk,majd lazán beleforgatjuk a mákot. A tészta hengereket  10x25 cm csíkká nyújtjuk majd 2 kanál tölteléket kenünk rá,és feltekerjük,5-6 cm darabokra vágjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon ,10-15 percig sütjük.