A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. március 5., hétfő

Zöldségleves- daragaluskával





Vagy grízgombóccal,akár hogy is nevezzük, finom így is, úgy is. A háztáji kapirgálós tyúknak a felesleges hájat mindig külön kisütőm , és üvegbe töltve elteszem. És ilyenkor veszem nagy hasznát, mikor egy egyszerű zöldséglevest is ünnepi ebéddé tudok varázsolni  vele. De ha nincs kedvem éppen akkor frissen kisütni, porciózva fagyasztom.

Hozzávalók:

6 dkg  tyúkháj, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zöldborsó, 6 szelet szárított vargánya gomba, ( mennyei ízt ad pluszban ) petrezselyem, lestyán,só, bors,


Tyúkhájat kisütjük, zsírján a megtisztított karikára vágott zöldségekkel, (+ gomba, zöldborsó) megdinszteljük, kb negyed óra. Majd felöntjük  1,5 l  vízzel. Fűszerezzük, só, bors, apróra vágott petrezselyem,lestyán, lassú tűznél készre főzzük 15 per alatt. A külön sós vízben   kifőzött grízgaluskával   tálaljuk.
 
 





Grízgaluska  hozzávalói: 

 2 db tojást egy csipetnyi sóval, és 1 kk olajjal  felverünk, hozzáadunk annyi búzadarát, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Fóliával letakarjuk, 1,5 órára a konyhapulton pihenni hagyjuk, vagy a hűtőbe tesszük. Végül vizet forralunk, sózzuk, és egy evőkanállal beleszaggatjuk,lassú tűznél 10 percig főzzük. Tökéletes, olyan öröm beleharapni gombócokat kapunk.




Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2018. március 4., vasárnap

Aranyló marhahúsleves velőscsonttal



Egy igazi hagyományos klasszikus , méltó arra ,hogy a vasárnapi vagy  az ünnepi ebédünk része legyen. A velőt pirítósra kenve, akár előételként is fogyaszthatjuk.( ami sajnos nálunk nem kelendő, de a szomszédunk imádja, így télen nagyon gyakran részesül  eme finomságba.) Itt is hangsúlyozom, hogy csak is jó alapanyagokból tudunk egy igazán finom levest készíteni. Ami felér egy gyógyszerrel is télvíz idején a vírusos időszakban.





Hozzávalók:

1 kg marha velős csont, 60 dkg marhahús, 4 db sárgarépa, 3 db nagyobb fehérrépa, 1 kisebb fej vöröshagyma,( csak a külső héját szedjük le ) fél fej vöröshagyma amit 1 serpenyőben megpirítunk, szép szint és nagyon jó ízt ad levesünknek, 1 db babérlevél, 1 db csili paprika,( hosszú piros, )  1 kk fekete-bors egész, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk lestyán, itt,  vagy Házi vegeta
1 vékony szelet gyömbér, csipetnyi szerecsendió, 1 szegfűbors, amit egy kicsit megnyomok , jobban érvényesül így az íze,  ezeket teatojásba tesszük. 1 kis darab zellergumó, 1 kicsi zsengébb kelkáposzta levél, 1 csokor petrezselyem, 1 db Tv paprika megrakva zöldfűszerekkel
só, ehhez a mennyiséghez 2 csapottnyi  ek parajdi sót  használtam, mivel a velős csontok mind a  két felét enyhén  sóval bedörzsöljük , hogy a velő  ne tudjon kifőni  belőle. 

A húst és a velős csontot alaposan megmossuk, tegyük egy  nagyobb lábasba , felöntjük hideg vízzel, kb 3 l, (ellepje a húsunkat de legyen hely a zöldségeknek, és kalkuláljuk bele , hogy párologni is  fog a  léből, utána önteni pedig tilos. Kis lángon elkezdjük főzni, nem forraljuk, szép lassan elkezd majd gyöngyözni. Én az első felhabzott vizet le szoktam önteni, alaposan átöblítem hideg vízben a fazékban a húst, majd újra felöntöm vízzel és szép lassan kis lángom elkezdem főzni. Egy szűrővel közben folyamatosan szedegetjük  a keletkező habot. Kb fél óra múlva tegyük hozzá a sót, a megtisztított félbe vágott zöldségeket, és a fűszereket teatojásban. Fedő nélkül szépen lassan , gyöngyözve főzzük tovább, 2-3 órát. Ha esetleg még keletkezne hab a tetején, menet közben szűrővel folyamatosan szedegessük. Mikor kész, félrehúzzuk, várunk egy kicsikét, hogy leülepedjen , a velős csontokat kivesszük, és leszűrjük. A  levesbetétet kifőzzük, most házi  cérnametélttel tálaltam.