A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 10., péntek

Joghurtos Graham kenyér

Ha magunk készítjük otthon a kenyeret,( mint ahogy én is!)  vagy kiflit,  bátran próbálkozzunk teljes kiőrlésű lisztfajtákkal, pld.-ul  Graham-liszttel. Kísérletezzük ki a magunk, családunk ízlésének leginkább megfelelő arányt a tésztakészítéshez. Higgyétek el megéri, szép fokozatosan rászoktatni a családunk apraját, nagyját a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztására. Egészségesebb, és sokkal táplálóbb, mint a fehér lisztből készült társai.

Hozzávalók: 25 dkg graham liszt, 25 dkg kenyér liszt,  2 dkg élesztő, 1 tk só, 1 tk méz, 2,5 dl langyos víz, 1,5 dl  joghurt.

Langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mézet, majd a sóval elkevert Graham- liszthez öntjük, jól kikeverjük, és 1/2 órára félre tesszük. Majd a többi hozzávalókkal együtt, szokásos módon bedagasztjuk a tésztát. Hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett deszkán, lazán finoman mozdulatokkal megformálni. Nálam most egy szilikonos püspökkenyér formába került bele. Letakarva hagytam ismét a duplájára nőni, végül lespricceltem a tetejét vízzel, zabpehellyel megszórtam, és a formát az előmelegített  cserépedénybe tettem, rá a tetejét, és előmelegített sütőben  250 fokon kb 30 percig sütöttem.
                                            Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Anzac keksz ( Australian and New Zealand Army Corps

Az első világháború alatt, nagyon népszerű volt egy skót  zabpehely keksz ausztrál verziója, ugyanis sokáig el állt, így a feleségek a világ másik végén harcoló férfiak után tudták küldeni. Energia dús, életmentő lehet, és mindezek mellett, roppant finom is . Gyerkőcök is imádni fogják. 


Hozzávallók: 15 dkg liszt, 15 dkg zabpehely, 10 dkg cukor, 4 ek kókuszreszelék,  12 dkg vaj, 3 ek méz, 1 tk szódabikarbóna.

Száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, vajat a mézzel közepes lángon összeolvasztottam, majd a száraz keverékre öntöttem. Alaposan összekevertem, végül  a masszából sütőpapírral bélelt tepsire,  egy kávéskanálnyi adagokat tettem.  Ügyeljünk, hogy ne szorosan egymás mellé tegyük a kis halmokat, mert sülés közben  még terebélyesedni fognak.
Érdemes duplázni az adagot, mert nagyon kelendő.Sok sikert, és jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. május 5., vasárnap

Szabolcsi almás máktorta. Paleo változatban ( Anyáknapjára)

 Nem is lehet méltóbb szerintem, mint a 2012.évi, ország tortáját elkészíteni anyák napjára, és mind ezt ráadásként  paleo változatban ! Receptjét Pocakpanna tól hoztam. Én ezzel a tortával  készültem  anyám  köszöntésére, ezúton is boldog anyák napját kívánunk neked.

Tésztához: 7 db tojás,2  ek méz, 18 dkg darált mák, 10 dkg reszelt alma, 1 reszelt citromhéj, kevés kókuszolaj a sütéshez.
A tojásokat mézzel, citrommal felverjük habosra, hozzáadjuk a mákot és reszelt almát. Állni hagyjuk 10 percig, hogy a mák kissé megszívhassa magát.Majd palacsintasütőben, kevés kókuszolajon vékony lapokat sütünk.

Vanília krémhez: 5 dl kókusztej, 5 db tojás sárgája, 1 rúd vanília kikapart belseje, 2 ek méz,
Kókusztejet, felforraljuk, tojások sárgáját simára keverjük a mézzel, és a vanilia kikapart belsejével, majd folytonos keverés közben, hozzáöntjük a kókusztejet.Az egészet átöntjük egy tejes edénybe és lassú tűzön kevergetve besűrítjük.

Almás töltelék: 40 dkg hámozott reszelt alma, 4 dkg kókuszolaj, 1 ek méz, 1 tk fahéj, kevés reszelt citromhéj. Kókuszolajon mézzel, fahéjjal, citromhéjjal, megpároljuk, még a nedvesség elpárolog belőle.
 Végül megtöltjük a lapokat, én minden lapra tettem alma tölteléket, kevés vanília öntetet, tetejére csak öntet került, de félre tettem az öntetből annyit, hogy tálalásnál frissen tudjak  a tetejére önteni. Díszítésként kandírozott ibolyával szórtam meg. Mák imádóknak, paleolitoknak   különös ajánlom,brutálisan  finom:)).
                                          Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

Anyáknapjára