A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. december 17., kedd

Tökök puha- perectésztából



Ugyan ezek a kis tököcskék még Halloweenra készültek, de szilveszter éjjelén  is lehet  egy sós finomság, jobban csúszik rá a nedű-:)) Tésztája puha perectészta, amit most tökmagliszttel kevertem. Troll-anyunál itt láttam nagyon megtetszettek, így egyből megsütöttem, tegyétek ti is ezt , mert nagyon finom.

Hozzávalók: 3,75 dl langyos víz, 1 tk méz, 1 csomag szárított élesztő, kb 50 dkg liszt,+ 10 dkg tökmagliszt, 1 ek só, 6 dkg olvasztott vaj, 

Szódabikarbónás fürdőhöz: 1,5 l víz, 5 dkg szódabikarbóna.

Elkészítése: 1 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt, hagyjuk felhabosodni 5-10 perc. Majd a kelesztőtálba a vaj kivételével mindent bepakolunk,  a lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mikor összeállt a tészta a vajat is beledolgozzuk, szép hólyagosra dagasztjuk. Letakarva duplájára hagyjuk kelni a tésztát, majd lisztezett deszkára borítjuk lazán átgyúrjuk, kis tésztadarabokat  vágunk le belőle amit gombóccá formázunk mint egy zsömlét. Vizet a szódabikarbónával felforraljuk , fél percig fürdetjük benne a tésztadarabokat, sütőpapiros tepsire tesszük, majd ollóval bevagdossuk körbe. Fél órát hagyjuk pihenni, majd tojással lekenjük és tökmaggal megszórjuk a tetejét.( vagy mandula szeletekkel)
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 15 percig sütjük.



Sok sikert hozzá mindenkinek.

2013. december 16., hétfő

Pepperkake, mézeskalács kekszek.

Tavaly készült Norvég karácsonyi keksz receptje alapján Pepper kake, Norvég karácsonyi keksz ( csak mert nagyon bevált) készültek az idén is, ezek a tündéri kis figurák. A család apraja és  nagyjának névre szólóan betű-nyomdáztam, ma már csak díszruhába öltöztetem őket aminek a fele útra kél, Hanna unokámhoz, aranyomhoz:))