A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. december 29., szombat

Nordic Walking (Mert egy kis mozgás mindenki kell)



Végre valahára ,ma szikrázó napsütéses időnk volt + 10 fok. Már reggel elterveztem, gyors ebéd főzés, aztán irány egy kicsit mozogni kint a friss levegőn. Nagyon szeretem ezt a fajta  intenzív gyaloglást ( Nordic Walking) egyesíti a gyors gyaloglás és a sífutás előnyeit. Már rendesen elvonási tüneteim voltak az intenzív mozgás iránt. Na, nem ám a mértéktelen falatozások végett, mert a mértékletesség híve vagyok az étkezés terén, napjában többször inkább és egyszerre keveset, elvét vallóm! És külön öröm számomra, hogy apa is késztetést érzett eme mozgás iránt.  Az elején kétkedve kérdezte mindig, hogy egy sétáláshoz minek a bot? Mire Én mindig azt feleltem, tudod szívem az intenzív gyaloglás nem azonos az egyszerű sétával! Na erre hamar  rá is jött:)) Amúgy csajok  Ti űzitek ezt a sportolási módot, vagy valami mást ? Ha esetleg nem, akkor mindenkit csak rábeszélni tudok próbáljátok ki!

Paradicsomos Clafoutis

 Ha egy kicsit könnyedebb reggelire vágytok , de még egy laza ebédnek is be illik szerintem ez az isteni finom ( klafuti) . Amit most sós változatban készítettem el.

Hozzávalók: 4 egész tojás, 4 ek étkezési keményítő, 2.5 dl tej, 3 dl tejszín, só, bors, bazsalikom, 35 dkg paradicsom, 15 dkg sajt, ( kecske) kevés lila hagyma, a tepsi kikenéséhez, vaj.

A sütőt 180 fokra elő melegítjük, tepsit kikenjük vajjal, a feldarabolt paradicsomot a tepsire rendezzük, majd rámorzsoljuk a sajtot, és az apróra vágott hagymát. A tojást és a keményítőt habverővel csomó mentesre keverjük, hozzá adjuk a tejet, tejszínt, sót, borsot, és teszünk bele jó sok bazsalikomot. A laposan kikeverjük,és ráöntjük a paradicsom sajt keverékre.És már mehet is a sütőbe kb 40percre.
A francia konyha nagy találmánya ez az étel, amit készíthetünk tonhallal, olíva bogyóval, sonkával, zöldborsóval, gombával,  stb. Jó étvágyat kívánok hozzá.

2012. december 28., péntek

Malackák újévre

 Szerencsét hozó malacka fejek sültek  ki ma  nálam. Meg amint látom több blogger társamnál is.:)) Nálunk most pizza Pizzagolyók tésztából  készült  ,finom házi kolbász karikákkal  megtöltve.



A tészta  receptjét külön nem írom le katt- rá  fentebb. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kinyújtjuk, egyenlő kerek formákat  szúrunk ki, lekenjük Házi ketchup   , házi kolbász Karikákkal megrakjuk, majd ráhelyezzük a másik kerek formát is aminek a belső aztán szintén a külső részét is lekenjük ketchuppal.A leeső darabokból csináljuk az orrát ,amibe egy hurka pálcika segítségével két lyukat fúrunk. Majd a füleket, amit három szögletesre formázunk és kajlán vissza hajtunk, szemeit pedig színes borssal rakjuk ki. Kinek  melyik tetszik( zöld,piros, fekete) Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.
Egy igazán szilveszteri bulira való falatkák, és ha még szerencsét is hoz,az már csak egy ráadás!:))

2012. december 27., csütörtök

Paleo Csoki likör

 Készítettem ,egy nagyon finom  csajos italt,( receptjét kifőztük decemberi számából hoztam)  a megmaradt apró sütemények,és kalácsok mellé, legyen mit nyalakodni,kortyolgatni. Hát annyira bejött,hogy sorozatban kéne gyártanom, mivel apának is  ízlik  nagyon:) Nálunk melegen, hidegen egy aránt  be jött. Ha a  rumot ki hagyjuk, isteni finom forró csokoládé  italt kapunk. Szerintem százszor finomabb a bolti társainál:))


Hozzávalók: 4 dl kókusztej, 10 dkg 70 % kakaó tartalmú étcsokoládé, 1 ek méz, 2 dl barna rum, 1 vanília rúd.

Az étcsokoládét lereszeljük. A kókusztejet felforraljuk, beleszórjuk a csokoládét, addig kevergetjük mig fel nem olvad benne. Majd hozzá adjuk a mézet, a rumot és a vanília kikapart belsejét. Kihűlve üvegekbe töltjük,és a hűtőben tároljuk.
                                                             Egészségetekre váljék.

2012. december 24., hétfő

Karácsonyi vacsoránk

Menü: Halászlé,sok belsőséggel, töltött káposzta, rántott hal, majonézes burgonyával. Desszert karamellás minitorta,sok-sok aprósütemény. És most indulás az éjféli misére.

2012. december 23., vasárnap

Pepperkake, Norvég karácsonyi keksz

 Nálam is elkészültek, ezek az isteni finom Norvég kekszek. Köszönöm a receptjét Troll a konyhámban mondhatom nagy kedvencünk lesz!:)

Hozzávalók:25 dkg vaj, 12,5 dkg cukorszirup (méz is jó) 1,5 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 2 tk szódabikarbóna, 1/2 tk örölt bors, 2 tk fahéj, 1/2 tk gyömbér,( reszelt) 1/2 tk szegfűszeg (örőlt) 1/2 tk kardadom.

Elkészítése:   Fazékban a vajat + cukrot + tejszínt + szirupot (mézet) felmelegítjük, csak addig míg a cukor el nem olvad. Félre tesszük hűlni. A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel elvegyítjük, majd hozzá keverjük a szirupos keveréket,ás össze gyúrjuk az egészet. Folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük 1 éjszakára.Másnap átgyúrjuk, 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk ki.Előmelegitett sütőben 180 fokon 10-12 percig sütjük. Irókázni is lehet mint a mézest aki szeretné.Nálam ez most kimaradtam mert előtte készültek el az irókázott mézeseim. Így, most csak simán, étcsokoládét csurgattam rá, és diszitő cukorral szórtam meg őket. A másik fele pedig natúran maradt mennyei finomság így is.
Jó étvágyat kívánok hozzá.! Nálunk megvolt,éppen ezért el is dugtam maradjon belőle valami az ünnepekre is:))