A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 12., hétfő

Juharszirupos fahéjas- csiga




 Hétvégére enyhült egy kicsit az idő, a sütőt is beizzítottam:)) már hiányzott a meleg!:-))) De ezért a sütiért megérte higgyétek el. Receptjét  Pioneer Woman blog, és a Tűsarokban a prérin könyv  írójától hoztam. A könyvet is érdemes elolvasni, egy könnyű laza kis olvasmány , ( nem lett elkényeztetett kaliforniai feleség, ahogy tervezte, hanem négygyerekes családanya egy óriási farmon, ahol a napjai reggel ötkor kezdődnek. De éppen így lett az a nő, akit a világ követ. És akkor jöjjön a recept!

 Tészta: 1 l zsíros tej, 1 csésze növényi olaj, 1 csésze cukor, 2 tasak szárított élesztő, 9 csésze liszt, 1 púpozott tk sütőpor, 1 csapott tk szódabikarbóna, 1 csapott ek só,

Töltelék: 2 csésze olvasztott vaj,( szükség esetén lehet több)  2 csésze cukor, 1/4 csésze őrölt fahéj.

Juharszirupos máz: 45 dkg porcukor, 2 tk juhararoma,( nálam juharszirup) 1/2 csésze tej,  1/4 csésze olvasztott vaj, 1/4 csésze erős kávém 1/8 tk só.( nálam csipet)


Elkészítése: 48-50 darab, ( ha 18 cm átmérőjű alufólia tálakban sütjük őket hetesével, így egyszerű az ajándékozása is)  

A tésztához melegítsük meg a tejet, a növényi olajat és a cukorral egy nagy lábasban közepes hőmérsékleten, de ne forraljuk. Tegyük félre, és hagyjuk langyosnál valamivel melegebbre hűlni. Szórjuk rá az élesztőt, és hagyjuk 1 percig.

Adjunk hozzá 8 csésze lisztet. Csak addig keverjük , amíg a hozzávalók elvegyülnek. Takarjuk le konyharuhával, és kelesszük meleg helyen 1 órán át.

Szórjuk bele a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a maradék 1 csésze lisztet. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Az ujjunkkal nyomkodjuk le a tésztát, ha túlságosan kelni kezdene.

A csigák elkészítéséhez vegyük ki a tészta felét a tálból.Lisztezett felületen nyújtsuk nagy téglalappá, kb 90 x 30cm-re.

Öntsünk 1 csésze olvasztott vajat a tetejére, és az ujjunkkal egyenletesen kenjük el. Szórjunk rá 1 csésze cukrot és a fahéj felét.

A távolabb eső szélétől dolgozzuk magunk felé. Csavarjuk fel a tésztát, de ügyeljünk arra, hogy mindvégig jó szoros maradjon. Ne ijedjünk meg ha a töltelék kifolyik!

Ha feltekertük csipjük össze  szorosan a rolád két  végét . Éles késsel vágjuk 4 cm-es darabokra. Tegyük a csigákat kivajazott sütőformákba, de ne túl szorosan .

Takarjuk le a formákat konyharuhával, tegyük félre és kelesszük 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Süssük a csigákat 13-17 perc alatt aranybarnára. Amíg a csigák sülnek , keverjük össze egy nagy tálban a máz hozzávalóit, és addig adjunk  még hozzá cukrot és folyadékot, amíg elérjük a kívánt sűrűséget.  Locsoljuk meg a mázzal a sütőből kivett, meleg csigák tetejét. Hagyjuk, hogy belecsorogjon a repedésekbe és a résékbe.
 Melegen kínáljuk. Letakarva le is fagyaszthatjuk későbbi alkalomra, vagy ajándékozásra.
        Sok sikert, és jó étvágyat kívánok mindenkinek!

2013. augusztus 11., vasárnap

Mátrai - borzaska


 Vagy puszta pecsenye, és még ki tudja, hány néven ismerik ezt az ételt. De akárhogy is nevezzük, egy a lényeg, hogy nagyon finom ! És ahogy nálam készült.


4 szelet hús, ( disznócomb) megmosva,  ha szükséges egy kicsit kiveregetve,  1 kk só, bors, 2 ek liszt, keverékében megforgatjuk mind a két oldalát.

Bundához 2 db tojást, sót, 1 marék petrezselymet aprítva, csipet őrölt köménymagot, 2 gerezd fokhagymát összenyomva, 1 kicsi fej vöröshagymát reszelve, 3 db közepes burgonyát reszelve,és 1 ek tejfölt , összekeverünk. Egyenként beleforgatjuk a hús szeleteket, forró olajban kisütjük őket.

Tetejére tálalásnál,  2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, reszelt sajt,( én ezt most kihagytam)  összekeverve, és  petrezselyem kerül. Önmagában is egy laktató étel, így feltétnek salátát kínáltam.( uborka, lila-hagyma, paradicsom, kockákra vágva, fehérborecettel meglocsolva.)
                                 Jó étvágyat kívánok hozzá.