A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 30., szerda

Sportszelet-sütés nélkül.


 Blogkóstoló 12. Kinek a házigazdája teller-cake: , és akit páromul mellém rendelt az ''ég'' Ildikó 
Ildikó a sütemények mestere, nézzetek be hozzá, én most ennek ellenére egy gyorsan készülő finomságot választottam tőle , ( idő hiány végett). De amilyen egyszerű olyan nagyszerű kis nassolni való kerekedett ki belőle. No és bővült a repertoárom is, hogy a kókuszgolyón túl is van élet-:))




Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz,( darált) 4 ek holland kakaó, 25 dkg vaj, 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, fél dl rum, vagy aroma, Dr Otker étcsokoládé bevonó.


Elkészítése: Egy tálba összekeverjük a darált kekszet a kakaóval. Egy másik tálban öntjük a tejszínt + a vajat + cukrot, összemelegítjük éppen csak annyira, hogy a vaj felolvadjon, rummal izésítjük. Ráöntjük a kakaós keksz keverékre, és alaposan össze keverjük. Folpack-kal kibélelünk egy kisméretű tepsit, kézzel belenyomkodjuk a masszát, eligazgatjuk, tetejét csokoládé mázzal vonjuk be. Hűtőbe tesszük, kb 2 óra múlva szeletelhetjük is:))





Próbáljátok ki nagyon finom.

2013. október 29., kedd

Márton-napi ludaskása


Ha lúd, akkor legyen már  kövér, két legyet ütöttem egycsapásra:)) Ludaskása készült kis-konyhámban,  (ahogy anno az én dédikém csinálta, ilyenkor egy jó libaleves is dukált.)

Hozzávalók:  Libaaprólék, + még egy kis  zúza, + még egy kis  máj, zöldségek,( sárga-fehér répa, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld, lestyán, zsálya, 2 gerezd fokhagyma, só, bors,) libazsír,+ rizs,+ zöldborsó.


Libaaprólékot alaposan megmossuk, zöldségeket megpucoljuk, és szokás módon húslevest főzünk. Szép lassan a habot folyamatosan  leszedve a tetejéről  (kb 2,5-3 órán át)


Mikor a hús teljesen megpuhult, leszűrjük a levest, húst és a  zöldséget külön tálra szedjük. Húst még melegen lefejtjük a csontról, és feldaraboljuk a zöldséggel együtt.  ( némi főtt zöldséget tegyünk félre a levesünkbe) Hagymát apró kockára vágjuk, aprítjuk, libazsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott, jól lecsepegtetett rizst, átpirítjuk hozzáadjuk a zöldborsót, és felöntjük annyi húslével, hogy ellepje. Az elpárolgott levet folyamatosan pótoljuk a húslével, mikor már majdhogy nem puha a rizs , hozzá keverjük a darabolt húst és zöldséget is. Aprított petrezselymet szórunk rá, és így pároljuk tovább, nagyon lassú tűznél,kb  negyed órán át.


 Tálalásnál frissen aprított majoránnával és petrezselyemzölddel megszórjuk. Savanyúságnak pedig enyhén csípős ecetes almapaprikát kínálunk. Ecetes- almapaprika, 

 
  
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.