A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. november 16., péntek

Mákos margaréta sütemény

 Illéskrisznél  mikor megláttam, ( azonnal , meglátni és megszeretni érzés kapott el ) ami a formázást illeti  , gondolom ő is így volt vele,   ahonnan hozta.    Anncoo Journal: Chrysanthemum Crisp .
Egyből neki is álltam bedagasztani Limara turbó kelt tésztáját, és működik. Fantasztikus ha nincsen sok időnk,de még is szeretnénk valami keltet varázsolni az asztalra. Természetesen mákos verzióban készült az első adag:))  a második szilva lekvárral. 

 Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1.8 dl tej, 3.5 dkg cukor, 1 felvert tojás fele, másik fele  jó lesz a kenéshez, 1/2 mk só, 3,5 dkg  olvasztott vaj,

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük,és bedagasztjuk a tésztát. Csupán csak addig hagyjuk kelni a tésztát, még a tölteléket elkészítjük hozzá.
Töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 2 dl tej. A tejet felforrósítjuk, és a cukorral összekevert mákra öntjük, szintén jól összekeverjük.
 És már mehetünk is a tésztánkhoz, egy lisztezett deszkára kiborítjuk, 8 felé vágjuk. Kis gombócokat formázunk ,amit akár tenyerünk vagy a nyújtófa segítségével kilapítunk. Mák töltelékkel a közepét megrakjuk, és mint ha gombócokat készítenénk két tenyerünk között formázzuk. Majd újra egy nyújtófa segítségével kerekre formázzuk, és bevagdossuk,  minden egyes virág szirmon csavarunk egyet.Végül formázzuk ,eligazgatjuk Sütő papírral bélelt tepsire tesszük, lekenjünk a maradék felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
Próbáljátok ki ,nem fogtok  csalódni  benne. Sok sikert hozzá nektek is!:))

2012. november 15., csütörtök

Marokkói vöröslencse leves, füszeres piritóssal

 Születésnapi menünk, kezdő fogása volt ez a finom fűszeres  vörös lencse leves.Nagyon hamar elkészül, nem kell sokáig  főzni, áztatni mint a másik fajta lencsét. És szerintünk sokkal finomabb is!:))


Hozzávalók: 2 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 tk őrölt koriander,1 tk őrölt kömény, 1 tk kurkuma, 1 tk őrölt paprika, 1/2 tk őrölt fahéj, 1/2 tk bors,  só ízlés szerint, 1,5 l víz vagy zöldség alaplé, 1 db paradicsom konzerv, 50 dkg lencse, 2 db sárgarépa, 1 db babérlevél.

Elkészítése: Sárgarépát karikára vágjuk,kockára vágott hagymával lepirítjuk, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is.Felöntjük a zöldséges alaplével, ha nincsen Házi vegeta  használjunk izesitésre.Hozzáadjuk a lencsét és a fűszereket, puhára főzzük kb 25 perc alatt. Babérlevelet kivesszük a levesből, és egy botmixer segítségével pürésitjük. Tálalásnál citromlével, petrezselyemmel,joghurttal gazdagítjuk.És aki még külön vágyik rá,egy kis csilivel is megszórhatja.

Füszervaj hozzávalói: 15 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek paradicsom püré, 1 ek aprított koriander zöld, 1 ek aprított petrezselyem, 1/2 tk őrölt kömény, 1/2 tk piros paprika, 1 csipet cayene bors,   só ízlés szerint. Az egészet habosra jól  kikeverjük!  Egy bagettet bevagdosunk kb   5 cm- ként,és megtöltjük a fűszeres vaj keverékkel,majd 180 fokon megsütjük szép pirosra. De csak simán pirítós kenyérre kenve is isteni.
        Jó étvágyat kívánok hozzá. Nekünk meg volt:)

2012. november 13., kedd

Úti élményeink. Graz, Semmering hágó, Németország Bajor erdő

Fantasztikusan szép,csodás helyeken jártunk. Graz Stájerország fővárosa, a várost a Mura folyó szeli ketté. Egyszerűen nem tudok betelni a látvánnyal.Legyen akár tél vagy nyár,minden évszakban maga a csoda. Habár utunk során  volt ,hogy a nyárból a télbe csöppentünk bele,pár kilométer megtétele után. Fantasztikus volt:)) Sajnos Graz óvárosi része most kimaradt, de pótolni fogjuk!
Alpesi legelőn ,legelésző  tehenek,pont mint a milka csokoládé  reklámokban szoktuk látni,csak éppen,hogy  nem lilák.:))
Graz hegyi elő Városaiban,  számtalan sebes folyású  patak   található, melyek mind a Mura folyóba ömlenek. Szintén lenyűgöző a látvány.
És fantasztikus,hogy november elején , egy rövid ujjú pólóban ,szikrázó napsütésben ,élhettük át ezt a élményt..
Aztán folytatjuk tovább utunk, Semmering hágón keresztül, 14 alagúttal átszelve az Alpokot, Németország felé.
                                                    Egyik alagútból ki, a másikba be!:))
Kiérve minden egyes   alagútból, csodálatos hófödte  hegyek látványa ,amerre a szem ellát.
                      Itt  már átmentünk egy időzónán: (meteorológiai értelemben))

A bajor -erdő Németország legrégebbi nemzeti parkja, ősi rengeteg. Amely a határon túlnyúlva a Cseh-erdővel Közép - Európa legnagyobb egybefüggő erdősségét alkotja.
Ezt mindenkinek látnia kell,mert leirthatatlanul csodálatos ,lenyűgöző a látvány.  Él a hegyekben mindenféle patás, vadmacska, nemrég visszatelepítették a hiúzt és a farkast is. Sajnos medvével , sem hiúzokkal. nem találkoztunk.
És itt megint egy időzónába estünk,40-50 km megtételével,fent a hegytetőn volt,hogy az orrunkig sem láttunk olyan köd volt,havas,deres táj  ,fantasztikus mint egy időutazás.

2012. november 11., vasárnap

Libamáj pástétom, citromos kakukkfűvel,és aszalt szilvával

 Ha Márton- nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben.

 Életrajzi feljegyzésekből kiderül, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje-a 317 körül született és 397-ben elhunyt. Márton ,aki koldusok és katonák védőszentje lett, már 12 - éves korában rájött: hite olyan mély , hogy életét Istennek és az emberiségnek kell szentelnie. Jóságáért püspökké akarták szentelni, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől , a ludak oljába bújt . A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték.

Libafogyasztással számos babona élt, és él a mai napig is. Az egyik szerint , ha valaki nem eszik libát Márton -napon, egész évben koplalni fog. Na ettől való félelmemben ,készítettem ezt a libamáj pástétomot. Igaz nem hízott libának a májából készült, azt nem teszi lehetővé a gazdasági helyzetünk jelen esetben.De nagyon finom ,ízletes lett pecsenye libáéból is. De természetesen kiváló ez a pástétom,csirke,pulyka, vagy kacsa májból is.

Hozzávalók: 50 dkg libamáj, 1 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma.1 dl száraz Tokaji aszú, , pár szem aszalt szilva, 1 dl tejszín, pár s szál friss citromos kakukkfű, só, citrom bors, libazsir,

Elkészítése: A kockákra vágott hagymát libazsiron megdinszteljük,  hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is. A májat kisebb darabokra össze  vágva , szintén hozzá adjuk,rászórjuk a citromos kakukkfüvet,és a citrom borsot.A májat kb 10 percig sütjük, hogy rózsaszínes maradjon, ráöntjük a bort,hozzáadjuk az aszalt szilvát,1-2 percig hagyjuk még az alkohol el párolog, majd sózzuk meg.. Botmixerrel pürésitjük hozzáadjuk a tejszínt ,ha szükséges még utána izesitjük. A maradék aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, és lazán hozzá keverjük a pástétomhoz. Felmelegítünk néhány evőkanál libazsírt, és a pástétom tetejére öntjük. Kiadagoljuk,én két forma tálba szedtem ki,és már   mehet is a hűtőbe,hogy jól átdermedjen.

Piritos kenyérrel, vagy friss meleg házi kenyérrel , kínáljuk, tálaljuk. És a nem lehet megunni,szlogent skandálni hozzá:)) Jó étvágyat hozzá !