A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. november 22., csütörtök

Nigella-féle húsgombócok

 Blogkostoló Barbinál ! Sorsoláson nekem Konyhavirtuóz: .
blogját dobta ki a gép! Nem is kellett sokat kutakodnom nála,mikor ráakadtam erre a receptre. Nigellát szeretem,az Olasz konyháért rajongunk,hát kell ennél több? Azon nyomban , ennek a kis finomságnak meg is pecsételődött a sorsa:))

Hozzávalók: 50 dkg darált hús vegyesen,(fele disznó, fele marha) 1 tojás, kicsi fej vöröshagyma reszelve, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, 3-4 ek zsemlemorzsa, friss bazsalikom levél, 2 ek friss aprított petrezselyem zöld. ( olaj a sütéshez)

Hozzávalókat jól összedolgozzuk, csinos kis gombócokat formázunk belőle.Majd forró olajban kisütjük őket.

Mártás: POMODORE (paradicsom szósz.) 
Érdemes ebből a szószból, télire  el raktározni  isteni, ilyenkor csak elővesszük, és már mehet is a tésztára.

A tésztát lobogó sós vízben,   '' all dante''-re kifőzzük!  Tányérra szedjük,paradicsom szósszal megrakjuk, és a tetejére a húsgombócokat helyezzük.
                                                           Jó étvágyat kívánok hozzá !

2012. november 21., szerda

Pehely könnyű burgonyás pogácsa



 Már talán tudjátok, többször le is írtam, pogácsa függök vagyunk! És egyben igen nagy kritikusai is!  Ez a pogácsa recept, amit Gabriellától Gabriella kalandjai a konyhában : hoztam apa szavait idézem (ala csoda pogi). Olasz országba indult, és egy kis útravalónak készítettem,legyen neki egy kis rágcsa. Persze csak a fél adagot, mert a másik fele egyből meózáson esett át:)) Na volt ám, hü + há:))) minden egyes falat után. A medvehagymás pogácsánkkal vagyunk még így ,aki szintén rajong az ilyen rágcsáért érdemes azt is kipróbálnia.,Medvehagymás pogácsa. 

Hozzávalók: 30dkg liszt, 25 dkg puha margarin, 3 db közepes burgonya, 1 dl langyos tej, csipet cukor, 2 dk élesztő, 1 tojás sárgája, 2 tk só,

Tetejére: 1 tojás sárgája 

Elkészítése: Burgonyát héjastól megfőzzük krumplinyomon át nyomjuk. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos    tejben. A kelesztő tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a felfutott élesztőt. Kezdődhet a dagasztása ,nagyon könnyű, lágy tésztának kell lenni. Ha nagyon ragadna a  adjunk hozzá egy kevés lisztet még. Letakarjuk,és 1-órát kelni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára tesszük , kinyújtjuk, félbe hajtjuk, és még egyszer összehajtjuk, igy lesz 8 réteg. Nem kell pihentetni közben, lekenjük a felvert tojással és kiszaggatjuk,ha nincsen pogácsa szaggatónk meg teszi egy pohár is.
 Előmelegitett sütőben 180 fokon kb 20 percig sütjük.
                                               Jó étvágyat kivánok hozzá!

2012. november 19., hétfő

Csoda almás süti


Ennek  a valóban nagyon  finom almás süteménynek,már nem tudom fokozni a jelzőjét tovább. Ezt ki kell próbálni mindenkinek,az illatokat leírni nem tudom,de gondoljátok hozzá, fantasztikus. A tésztája olyan mint a kalács,pedig ez egy kenyér. Ami valójában 1 focacco recept.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 1,5 dl tej, 2 tk só, 1 zacskó szárított élesztő, 1 tk barna cukor.

Töltelék: 1 kg alma, citromos olíva olaj,fahéj ízlés szerint, 15 dkg barna cukor.(ha nincs citromos olíva olaj kéznél, sima olívát használjunk,és citromlevet)
A hozzávalókat összekeverjük egy dagasztó tálba,jól kidolgozzuk,dagasszuk. Letakarjuk és hagyjuk a duplájára kelni .Majd egy 28 cm torta formát kibélelünk sütő papírral, a tésztát eligazítjuk a kezünkkel benne,úgy ,hogy kb 5 cm peremet képezzünk körbe  a szélén. Közepét megnyomkodjuk, jól meglocsoljuk a citromos olíva olajjal.

Majd roskadásig telepakoljuk, a meghámozott, közepesen vastag felkarikázott almával.Amit megszórunk a barna cukor ,fahéj keverékkel.Az egészet még egyszer meglocsoljuk olíva olajjal. Szórhatunk a tetejére, diót, vagy mandulát. Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 percig sütjük.
Még úgy melegen megvágtam, nem bírtunk várni vele, az alján az a szottyos szirup,hát valami mennyei finomság volt.Ne hagyjátok ki. Sok sikert hozzá:))