A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. szeptember 11., kedd

Juhtúróval töltőtt burgonyás gombóc
Sztrapacska gombóc formában, mangalica szalonna pörccel és tejföllel a tetején. 

Hozzávalók:

7 db közepes burgonya, 
2 csipet só,
1 db tojás,
kb 15 dkg  rétes liszt,

Töltelék:
1 csomag brindza
1 db főtt burgonya, lereszelve,
2 ek pirított hagyma

Tetejére:

15 dkg füstölt szalonna ( nálam mangalica) kockára vágva serpenyőben kisütni

tejföl

Burgonyát héjában  megfőzzük, megszabadítjuk a héjától, lereszeljük, vagy burgonyanyomon átnyomjuk.  Ebből 1 szem főtt burgonyát, átnyomva vagy reszelve hozzáadjuk a juhtúróhoz a pirított hagymával együtt és összekeverjük.
A 6 db reszelt burgonyához hozzáadjuk a lisztet, sót  és a tojást, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk a tésztát,ne ragadjon. Ha kell kicsit alálisztezünk. Lisztezett deszkán rudat formázunk, kb 1 cm -es darabokra vágjuk. Ujjal kicsit ellapítjuk, megtöltjük a juhtúróval, golyókat formázunk belőle. Egy fazékban vizet forralunk, és kifőzzük a gombócokat, mikor már  feljöttek a tetejére kiszedjük egy tálba, leöntjük a szalonna zsírjával, majd tejföllel és pörcökkel megrakjuk a tetejét. Vágott snidlinggel megszórjuk.
            Jó étvágyat kívánok hozzá.

2018. szeptember 10., hétfő

Gödöllői Belvárosi Napok
Hétvégén kirándultunk Gödöllőre, a csodálatos kastélynak a kertjében sétáltunk egy nagyot, majd átmentünk a pálmaházba. Nagyon szép érdemes meglátogatni. Körbenéztünk a vásári forgatagban is, megebédeltünk választásunk egy cseh ételeket kínáló street food-osra  esett, Jicsini sertésszeletet steak burgonyával házi csalamádéval, Rumcájsz  után szabadon a jicsini erdőből. ( gyerekkorom kedvenc mesehőse ) Majd a Magyar Teátrum Színház sátrához mentünk ahol Koncz Gábor : Gyorsvonat,  önálló előadását hallgattuk, néztük meg! A Kossuth - díjas színész- rendező  kedvenc költőitől , íróitól, verseket , novellákat adott elő, mintegy életszemlélete bemutatására. Amiből nem hiányzik a humora se, és egyben az emberi hibáinkról is szól.Többek között Wass Albert, Arany János műveiből hallhattunk részleteket, valamint újra hallhattuk az anya , és a szülő közötti különbséget bemutató művet. Kedvencem , ilyen előadásmódban csakis Ő tudja előadni.
 


Ő, aki sok nő bálványa volt fiatalkorában, ma az előadó estjére kalapban, szarvasbőr öltönyben,  fokosbottal a kezében, jobb lábát kicsit dobálva, jobb keze remegve, de talpig úriemberként jött be a színpadra. Nekem könnycseppek csordultak ki a szememből, mire feleszméltem, de hát 80 éves elmúlt, mit várok??? Hát igen , múlnak az évek, és az élet véges. De az idő előrehaladtával nagysága még jobban csak beérett!!!!


Előadás után a két Gábor. Majd fotózás után, én egy puszit dobtam feléje, mire Ő, szemében egy huncut mosollyal visszadobta nekem.


ui.

Tömött volt  a palotakert, ingyenes volt az előadás, mégis mindössze kb 40- en voltunk kíváncsiak az előadására! Számomra döbbenet!!!!! Szégyen, hogy csak ekkora az igény a kultúrára!!! Szép új világ !