A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. január 19., szombat

Profiterol

 Rajongunk ezért az édességért,de valahogy mindig féltem ,tartottam, az itthoni elkészítésétől.Egészen mostanáig, gondoltam ha Képviselő fánk  sikerült akkor ez is csak menni fog! Bátraké a szerencse:)) Gordon Ramsy után szabadon,készült nálunk el ez a finomság!

Tészta:125 ml tej, 200 ml víz, 150 g liszt, 1 tk cukor, 1/2 tk só, 10 dkg vaj, 4 tojás.

Tejszínes ( chantilly) krémhez: 300 ml tejszín, 1 rúd vanília kikapart belseje, 1-2 ek Porcukkor.

Csoki öntet: 20 dkg étcsokoládé ( jó minőségű) 3 dkg vaj, 3 ek méz, 125 ml zsíros tej.

A tejet + cukrot + sót, odatesszük melegíteni, apró kockákra darabolt vajat is hozzá adjuk, felforraljuk.Levesszük a tűzről hozzá adjuk a lisztet, elkeverjük és újra vissza tesszük a tűzhelyre, erőteljesen kevergetjük kb 1-2 percig. Kicsit hűlni hagyjuk, és egyenként hozzá adjuk a tojásokat, mixerrel keverjük közben folyamatosan még sima nem lesz a massza. Hab zsákba kanalazzuk át a masszát, és zsír papírral bélelt tepsire diónyi nagyságú halmokat nyomunk ki. ( ha nincsen hab zsák, megteszi a nejlon zacskó is, sarkát kivágva) Ügyeljünk ,hogy kb 2 cm rés legyen közöttük,hogy sülés közben össze ne ragadjanak. Előmelegített sütőben 190 fokon kb 25 percig sütjük.
 Még egy alternatíva a töltelékhez, ez is nagyon finom. 4 tojás sárgája, 15 dkg por cukorral , 3 dkg liszttel simára keverünk, majd 1/2 l tejben sárga krémet füzünk belőle, s ebbe keverjük bele a csokoládét. És ugyan ezzel öntjük is le.
Jó étvágyat kívánok hozzá! Ezt ne hagyjátok ki, mennyei finom:))

2013. január 16., szerda

Kinai édes-savanyú csirke

 Ez az étel, még apa születésnapi menüjének a része volt. Nagy kedvencünk ez is,mint sok más minden finomság:) Elkészítése sem túl bonyolult,szintén rövid idő alatt egy finomságot tudunk az asztalra varázsolni vele.Feltéve ha kedvelitek  a Kínai konyhát.

Hozzávalók: 50dkg csirke mell filé, 1 db hagyma, 1-1 db sárga,zöld,piros kaliforniai paprika, 2 ek rizs ecet, 2 ek worcester szósz, 2 ek szója szósz, 4 ek cukor, 1 db ananász konzerv, 1 db tojás, 3 ek étkezési keményítő, 4 ek ketchup, 5 ek olaj.


Minden alap anyagot konyhakészre mosunk, és készítünk,hogy kéznél legyen.Hagymát, ananászt, kockákra,paprikát, csirke mellet csíkokra vágjuk
 A tojást kevés vízzel , sóval, 1/2 tk cukorral kikeverjük és beleforgatjuk a húst,majd az étkezési keményítőben. Wokban felhevítjük az olajat hirtelen lepirítjuk a húst benne,majd kiszedjük egy tálra.Ugyan abba az olajba beletesszük a hagymát ,üvegesre dinszteljük,majd vissza tesszük a csirke húst ,és fokozatosan adjuk hozzá a többi alapanyagot.

,
 Egy tálkában kikeverjük a ketchup + ecet + szója szósz + worcester szószt kevés cukorral,és hozzá adjuk a húshoz. Kevés vizet adhatunk hozzá, alaposan összekeverjük,20-25 perc alatt készre pároljuk.(Első negyed órában, egy nagy üveg fedőt teszek a wokra,hogy fedő alatt párolódjanak a hozzávalók.)

Tojásos jázmin rizzsel tálaltam. Jó étvágyat kívánok hozzá.

2013. január 14., hétfő

Francia bagett


 Nincs is otthonosabb érzés annál, amikor a frissen sülő kenyér, vagy sütemény illata lengi be a lakást.Nálunk napi szinten  sültek ki a múlt  héten ,ezek a hosszúkás, ropógos héjú bagettek.  Francia országban egy igazi szimbólum lett, ha egy filmben Párizst mutatják,tuti,hogy valaki bagettet vesz ,és látszik az Eiffel-torony. Aki Francia országba jár annak kötelező csemege.Na de,hogy addig se szenvedjük el  hiányát,készítsük  el bátran,saját magunk ezt   az igen egyszerű,de nagyszerű, kenyér féleséget.
 Hozzávalók: 50 dkg kenyér liszt, ( ha nincs megteszi a sima liszt is) 2,5 dl langyos víz, 2 kk só, 2,5 dkg élesztő, 2 ek olaj,
Bedagasztjuk a tésztát,letakarjuk és 3 óra hosszát hagyjuk kelni. Majd erősen lisztezett deszkára borítjuk, lazán át gyúrjuk, 3 felé vesszük a tésztát. Egyenként ovális alakúra nyújtjuk úgy, hogy a  két vége  hegyes legyen, majd elkezdjük feltekerni fentről a közepéig, majd alulról szintén a közepe felé. Végül az két ujjal összecsípjük végig,ez lesz az alja,sütő papírral bélelt tepsire tesszük,letakarjuk és hagyjuk itt is kelni egy kicsit kb 20 percet. Ferdén hosszában  egy éles késsel két ,három helyen bemetsszük, sós vízzel bespricceljük. Előmelegített sütőben 200 fokon szép piros ,ropogósra sütjük, 25-30 perc alatt. Rácsra tesszük és még vagy kétszer itt is megspricceljük vízzel.
Frissen az igazán finom,de nem is  szokott maradni belőle.Jó étvágyat kívánok hozzá.