A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. március 30., péntek

Rakott kel kölessel.

 Érdemes egyes ételeinkben, a rizst kiváltani  kölesre!

A legjobb lúgositó, és a legősibb termesztett gabonaféle.Főleg ilyenkor mikor a tavaszi fáradság ,a szervezet vitamin készlet hiánya végett,uralkodik felettünk,érdemes belecsempészni  ételeinkbe. Az Én rizs rajongó párom is azt mondta,mikor elkezdte falatozni ,anya ez isteni.!

Hozzávalók: 70 dkg kelkáposzta,50 dkg darált hús, 1 bögre köles,1 fej hagyma, só, bors, vegeta,1 nagy pohár tejföl, 1/2 dl olaj, + 3 ek, 1 ek zsemlemorzsa.





Elkészitése:  A kelkáposztát  leveleire szedjük, torzsát kivágjuk. Egy fazék vizben,amit 1 ek sóval izesitünk nem túl puhára megfőzzük a káposztát. Közben az apró kockára vágott hagymát megdinszteljük.Hozzáadjuk a darált húst,amit izesitünk 1 tk sóval,borssal. egy kevés vizet öntünk alá.25 percig dinszteljük. A kölest átmossuk,és egy serpenyőben 3 ek olajat öntünk,az olajon átforgatjuk a kölest,és annyi vizzel öntjük fel,hogy ellepje,1 tk sóval,1 tk vegetával izesitjük. Mikor a levét elfőtte,lezárjuk alatta a gázt,és  hagyjuk még saját gőzében ,igy lesz szép pörgős a kölesünk. Egy közepes méretü tepsit olajjal kikenünk,zsemlemorzsával megszórjuk.Sorban beteritjük káposzta levelekkel, kölessel,majd a pörkölt darált hússal, meglocsoljuk egy kis tejföllel. Majd ismét káposzta,köles, darált hús következik,szintén beboritunk  káposzta levéllel.A maradék tejfölt rákenjük.Előmelegitett sütőben, 200 fokon szép pirosra sütjük,kb 25 perc.

Nincsenek megjegyzések: