A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 3., péntek

Afrikai csirkemell


Szeretjük nagyon a különleges  ételeket, imádom variálni a sokféle fűszereket., fantasztikus, hogy milyen mennyei íz kavalkádot kapunk . Mikor trollanyunál megláttam ezt a receptet,  nem is volt kérdés, hogy  mi lesz  a másnapi ebédünk.



Hozzávalók: 30-40 dkg csirkemell filé, csíkokra vagy kockára vágva.  1/2 tk só, bors, 3 tk kukorica olaj, 1 közepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek reszelt gyömbér, 2 db fekete szemű konzerv bab ( nálam sima fehér) 1 db darabolt paradicsom konzerv, 1 nagy édesburgonya, kockára vágva, 2,5 dl csirkeleves, 3 ek mogyoró vaj, 2 tk friss kakukk fű, 1 tk Cayenne bors, (nálam még került bele csili is, szeretjük csípősen.)

Csirkemell kockákat egy serpenyőben olajon megpirítjuk,(éppen, hogy csak)  lapáttal egy  tényéra szedjük, félretesszük. A maradék olajra rádobjuk a kockára vágott hagymát, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot,  édesburgonyát,   babot, a csirkemell kockákat,  végül a fűszereket. Fedővel letakarjuk, kb 25 perc alatt készre  főzzük  Rizzsel tálaltam, tetejét snidlinggel  szórtam meg, ( petrezselyem híján) Jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá.

2013. május 2., csütörtök

Szilvalekváros sütemény ( expressz gyors)

 Édességre vágytunk, de nem igazán volt kedvem, keverni, kavarni, habot verni!! Végül erre a süteményre esett a választásom limaránál itt . Nagyon gyorsan összedobható, és eszméletlenül finom, csak úgy eteti magát sütike:)) 

Hozzávalók:3 db tojás, 15 dkg porcukor, 9 dkg zsir, 5 ek szilvalekvár, 9 ek viz, 1 csomag vaniliás cukor, 20 dkg finomliszt, 1 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja,(kihagytam enélkül is isteni lett)1 tk őrölt fahéj.

Tetejére:  durvára vágott dió, vagy mandula, vagy lekvár és csokoládé.

Lekvárt + vizet, kikevertem. Tojásokat a cukorral habosítottam, hozzáadtam az olvasztott zsírt, és a lekváros vizet,. Lisztet elkevertem a sütőporral, szódabikarbónával,  fahéjjal, és most már csak fakanállal hozzákevertem a kikevert tojásokhoz. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb 18 percig sütjük. Sütés előtt megszórni dióval a tetejét. Nálam lekvár, és csokoládé bevonat került a tetejére, mi így szeretjük, de nagyon:)
Próbáljátok ki , csak ajánlani tudom, ha egy gyors süteményre vágytok, nagyon-nagyon finom!

2013. április 30., kedd

Almás Olga ! (ahogy anyu csinálja )



Azt nem tudom, hogy ki lehet ez az Olga, de mindenesetre,  jól megcifrázta ezt a receptet ! Én magam, még soha nem rugaszkodtam neki a sütésének, de Eta mama,és anyukám, közel két évtizede igen!) a család örömére). Akkor jöjjön a recept, ahogy Eta mama, és anyukám csinálja)

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor,  1 ek kakaó.

Alufóliával kibélelünk egy tepsit. Az almát vékonyra szeljük és szorosan a tepsibe egymás mellé rakjuk. A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk   a maradékhoz  kakaót keverünk, és a sárga rétegre kenjük.

Krém: 1/2 l tejet 2 csomag vaníliás pudingporral felfőzünk, 30 dkg margarint  25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a kihűlt pudinggal össze elegyítjük. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzzuk és a krémet  az alma tetejére kenjük. Utolsó művelet , csokoládémázzal bevonjuk a süteményt.(nálunk most csak durvára tört dió került rá) de akár csokoládé forgáccsal is megszórhatjuk a tetejét. Kinek, hogy !:-)


                                                Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.


2013. április 29., hétfő

Paleo kenyérlángos ( a legfinomabb)

 Nem folytatok kimondott   paleolit életmódot, ( sajnos ezt nem bírná ki,  a költségvetésünk ) de egyes dolgokban időnként követem. Ilyen például a kenyér helyettesítő ,  idáig  nem sok sikerrel jártam e téren , nem ízlettek igazán. Egészen mostanáig még rá nem akadtam erre a csodás  receptre, amit itt  találtam.Valójában kenyérlángost ként szerepel  a recept, de nálam csak simán feltét nélküli verzióban készült.( mivel  a liszttel készült  kenyér helyett ,  szántam a  fogyasztását ) Egy műanyag dobozkában hűtőben tárolva, 2-3 napra  meg volt  a szendvicsem  alapja ebből az adagból. Bátran merem ajánlani ha valaki esetleg egészségügyi okokból, száműzve van a szénhidrátoktól,  liszttel készült  kenyerek fogyasztásától. Vagy csupán egy kicsit egészségesen szeretne táplálkozni., és a szénhidrátokat, egy pár napra kiűzné az étrendjéből.


Hozzávalók:

10 ek mandula liszt, 5 ek szezám mag,(nálam len mag ) 5 ek tökmag liszt, 3 ttojás,  1/2 tk szódabikarbóna, 1 csapott tk só, 1 dl víz,
Száraz anyagokat összekevertem, majd a felvert tojásokat, amit lazítottam egy kis vízzel, hozzá kevertem, szilikonos sütőpapírral bélelt 30 x 20 -as méretű   tepsibe öntöttem, előmelegített sütőben 190 fokon kb 25 perc alatt készre sütöttem.

Készíthetjük különböző feltéttel is, lényeg, hogy előtte akár egy kis pesto-val, vagy olíva olajjal kenjük le a tetejét,és utána rakjuk meg különböző  zöldségekkel a tetejét.( lila hagyma, paradicsom, paprika, stb) és toljuk vissza a sütőbe 3-4 percre.
                  Jó étvágyat kívánok,  mindenkinek hozzá.

Konyhai átváltások.

Hasznos segítség, hátha nektek is jól jön. forrás. Otthonka