A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. december 5., csütörtök

Török Pide, ( Török pizza)



 Blogkóstoló 13, kinek a házigazdája Janka  ,Csak, mert szeretem...: ,blog írója, számomra már ismert területre küldött. Marka konyhájában kellett kutakodnom, ami már többször elő is fordult nálam, mert  sok finomság készül az Ő kis konyhájában:))  És most erre a finomságra esett a választásom, ami olyan mint a pizza, de még is más . És, hogy melyik finomabb ? pizza, vagy a pide ? Mindkettő isteni ! Hasonlóak, de még is nagyon mások.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl víz, 1 kk cukor, 1/2 kocka élesztő, 1 tk só, 1 dl olaj.

Feltét: Tetszés szerint, darált húsos, vagy gombás ragúval, nálunk most ez került bele,  20 dkg füstölt tarja,( apró kockára vágva) 20 dkg reszelt füstölt sajt. Ketchup -vagy süritett paradicsom, 

Lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, közepébe fészket készítünk, ebbe a mélyedésbe öntjük a langyos víz + cukros tej keveréket,  belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc kelesztés, majd hozzáadjuk a sót és az olajat, szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, hagyjuk a duplájára kelni, kb 1 -óra. Majd lisztezett deszkára borítjuk, 8 - egyenlő részre vágjuk, minden kis bucit ovális alakúra nyújtunk . Mind két oldalára reszelt sajtot szórunk és óvatos mozdulattal feltekerjük, de csak annyira , hogy a közepe megmaradjon amibe a finomságot töltjük. Széleit ketchuppal kenjük le, én tojás helyett  így szoktam, mi így szeretjük, és a színe is szebb:))


 





Sok sikert hozzá mindenkinek.

2013. december 2., hétfő

Füszeres mascarponés- kekszgolyók

  

Három különböző ízű ruhába öltöztetve, Advent első vasárnapjára készültek ezek a kis finomságok, de  karácsonykor az ünnepi asztalnál is ott lehet a helye. De gasztro ajándéknak sem egy utolsó-:)))

Hozzávalók: 25 dkg darált háztartási keksz, 250 g mascarpone, 2 ek porcukor, 1 kk őrölt, fahéj, 1 kk őrölt gyömbér, kevés reszelt narancshéj,

Az összes hozzávalóval együtt összegyúrjuk, csinos kis golyókat formálunk belőle.( kb 20 db lesz )

Bevonó: 10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg étcsokoládé,  3-4 ek karamellízált cukorral aprított mogyoró, kevés aprított zöld pisztácia.

Vízgőz fölött egy kis edényben , külön a fehér csokoládét, külön a keserű csokoládét  megolvasztjuk, egy kávéskanál segítségével egyenként a kis golyókat belemártjuk. Egy zsírpapírral bélelt tepsire  sorakoztatjuk őket, mikor már kezd egy kicsit szilárdulni a csoki burok, egy kiskanalat belemártunk az olvasztott csokiba és díszítjük a tetejét. Tetszés szerinti mennyiséget pedig a karamellízált cukros mogyoróba megforgatunk.( előtte nedvesítsük be az ujjainkat egy picit , így könnyebben  tapad rá az anyag)




Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. december 1., vasárnap

Helló December



Elkészült az adventi koszorúnk, amit  idén is  saját kezűleg készítettem  Ezutón szeretnék   minden kedves blogtársamnak,bloglátogatómnak,  olvasómnak, Békés Boldog örömteli várakozást kívánni.

Elmélkedés a négy adventi gyertyáról Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya. Annyira nagy volt körülöttük a csend, hogy tisztán lehetett hallani amint beszélgetnek. Azt mondta az első: - Én vagyok a BÉKE. De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem el fogok aludni... Néhány pillanat múlva már csak egy füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdanán fényesen tündöklő lángra. Azt mondta a második: - Én vagyok a HIT. Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak ,nincs értelme tovább égnem... A következő pillanatban egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot. Szomorúan így szólt a harmadik gyertya: - Én a SZERETET vagyok! Nincs már erőm tovább égni. Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám... Ezzel ki is aludt. Hirtelen belépett egy gyerek és mikor meglátta a három kialudt gyertyát felkiáltott: - De hiszen nektek égnetek kéne mindörökké! Elkeseredésében sírva fakadt. Ekkor megszólalt a negyedik gyertya: - Ne félj, amíg nekem van lángom meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát. Én vagyok a REMÉNY ! A gyermek szeme felragyogott! Megragadta a még égő gyertyát és lángjával életre keltette vele a többit. Add Uram hogy soha ki ne aludjon bennünk a Remény! Hadd legyünk eszköz a kezedben, amely segít megőrizni bennünk és gyermekeink szívében a HIT, REMÉNY, SZERETET és BÉKE lángját.