A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. március 23., péntek

Amerikai káposzta saláta:


Különösen BBQ-hoz,köretnek tálalni,egy nagyon finom saláta. Barbecues sült hús

Hozzávalók: 40 dkg káposzta lereszelve, majonéz,izlés szerint ,só,bors, 3 ek tárkony ecet,egy kis cukor.1 db közepes lila hagyma reszelve, 1db sárgarépa szintén lereszelve.

Elkészitettem a majonézt,majd hozzáadtam  a cukorral,sóval izesitett tárkony ecetet .Egy tálba beletettem a reszelt káposztát, répát, hagymát.,és végül összekevertem a majonézzel.



Barbecue szósz.


Az Amerikaiak kedvence a barbecue szósz, ami valójában egy mártás,vagy máz..Az igazi BBQ szósz folyékony füsttel készül, Európában az EU betiltotta,mert állitólag rákkeltő.Az Én szószom Spanyol füstös paprikával készült, nagyon kellemes aromája van,ha bent fözött ételeinkhez tesszük megtudjuk bolonditani vele ételeink izét.És nem kell megijedni,nem kell Spanyolországik utazni,hogy betudjuk szerezni., csupán csak Vámház krt, Ázsia Bt-ig menni.

Hozzávalók: 20 dkg süritett paradicsom, 3-4 ek balzsamecet, 1 közepes fej fehér hagyma,  1 dl olivaolaj, 3 ek mustár, 4 ek nádcukor, 2 ek worchester szósz, 3-4 ek füstös paprika, 2 tk só, 2 tk cayenne bors, 2 ek narancs lekvár, 1 ek oregánó, 1 ek kakukkfü, 1 kk frissen reszelt gyömbér.6 gerezd fokhagyma.

Elkészitése:  olivaolajon a hagymát megdinszteltem,hozzáadtam a cukrot, fokhagymát.narancslekvárt,majd a süritett paradicsomot, hozzá öntöttem1 dl vizet,végül a füszereket,és egy 1/4 órát főztem.Ha nem azonnal használjuk fel akkor kis üvegbe rakni,és a hütőben tárólni.


2012. március 22., csütörtök

 Barbecues sült hús.


Az az igazság, a múlthéten töltött dagadót készitettem,és ezt a darabkát  levágtam a hús széléről ,amolyan oldalkocsiként volt ott,beosztással élünk,  jól fog még ez jönni jelszóval.
 .Már ki is gondoltam  fejben,egy pár virslit mellé rakok és a vacsi meg  lesz oldva. Kenyérlepényt sütöttem mellé,és amerikai káposztasalátával Amerikai káposzta saláta: tálaltam.Hát mit mondjak,mind egy falatig elfogyasztottuk..Igaz még bent sütőben készült ,de a legközelebbi már kint faszenen fog .

Elkészitése: Megfőzöm a húst,sóval ,borssal,hagymával,és egy pár gerezd fokhagymával. mikor már majdnem puha  a húsom,egy tányérra rakom jól beledörzsölöm a barbecue szószt, egy tepsireteszem pár gerezd fokhagymát mellé dobok, és grill fokozaton pirosra sütöm. Mivel a virslinek nem kell sokk idő ezért a végefelé tettem a hús mellé,természetesen előtte bedörzsöltem barbecue szósszal.

2012. március 21., szerda

Tortilla,vagy lepénykenyér.

Végre itt a tavasz a kinti szabad tüzőn való sütőgetések főzések ideje.Lehet  a kulináris élvezeteknek adni. klassz barbecue partikat tartani..Barátokkal,családdal,vagy csak a párunkkal. Én jó magam még egy sima vacsorát is szivesen készitek kint bográcsban,például  lecsót, de még egy snasz paprikáskrumlit is feldob, hát az valami fergeteges,hogy milyen finom:). Ezt a lepénykenyeret,vagy tortillat süthetjük akár kint is  különböző sültek,  barbecue húsok mellé mártogatni tunkolni  remekül lehet vele.

Hozzávalók: 2 csésze kenyér liszt, 1 kk száritott élesztő, 1 tk só, 3/4 bögre meleg tej, 1 ek olaj.

30 perc kelesztés után,8 részre osztom lapos cipókat formázok kézzel ellapogatom ,palacsinta sütőben kisütöm,oldalanként egy két perc alatt.
Cherry-s bazsalikomos paradicsom leves.
Sajtos piritott bagettel.


Nagyon sokáig,ha paradicsom leves került teritékre kizárólag betütésztával volt tálalható.. Miért is? mert kicsi fiam ha csak megkérdeztem,hogy mit főzzek ebédre , anya betütészta leves legyen,nálunk ez jelentette paradicsom levest. Igaz most már felnőtt emberke lett,sőt egy tündéri kislány apukája, a mi Hanna babánk,aki még ugyan mindig szereti a paradicsom levest,de már nem ragaszkodik a régi hagyományokhoz.Tehát ime a recept ahogy most készitem Én.

Hozzávalók: 15 dkg paradicsom püré, 1 csokor bazsalikom,1 dl olivaolaj,2 szál zeller zöld,1 db vöröshagyma közepes,só, bors, 10 dkg sajt,

Elkészitése: A paradicsompürét olivaolajon rozsdabarnára piritottam, zellerrel,bazsalikommal,kockára vágott hagymával.Majd liszttel megszórtam, és 1 liter vizzel felengedtem.Mikor felforrt beletettem a maradék hozzávalókat 30-35 percig főztem.Mikor kész lett a sherryt beleöntöttem,és leszürtem a levest.Bazsalikommal és olivaolajjal diszitettem, piritott sajtos bagettel tálaltam.

2012. március 20., kedd

 Házi sajt,tehéntejből.









Már nagyon rég ki akartam próbálni a házi sajt készitést, de mindig csak a túró gyártásig jutottam el. . Most jött el az pillanat, mivel rengeteg snidlingem volt kéznél, ami felhasználásra várt.

3 liter házi tejet egy lábasba öntöttem, felforraltam, amikor felforrt, félrehúztam, és beleöntöttem 6 evőkanál 10%-os ecetet. Megkevertem, és egy kicsit hagytam, hogy darabokban összegyüljön a tetején a sajt. Akkor van kész, amikor óvatosan megkavarom, és a tej már nem fehér, hanem áttetsző. De ha úgy látjuk, hogy nem eléggé darabos, akkor még adhatunk hozzá 1-2 evőkanál ecetet. Elővettem egy fazekat, és egy szürőkanalat, óvatosan a szürőbe öntöm, és hagyom, hogy a savó kicsepegjen a sajtból. A füszereket még a szürőben hozzákeverem, jelen esetben apritott csili-paprikát, snidlinget, és sót. Majd egy tányért teszek a sajt tetejére, arra egy nehezéket, és 35-40 percig igy hagyom, majd tányérra boritom, apritott snidlinggel megszórtam, ezután hütőbe tettem.

Mit mondjak, nálunk egy nap alatt elfogyott.
Kakaós csiga tortaformában sütve.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 4 dkg élesztő,1 vaniliás cukor,1 mk só,3 dl tej,
Töltelékhez: 2 ek kakaópor,de lehet nutellával is,4 ek cukor.

Lekenéshez: olaj.

A tészta öntözéséhez: 1 dl forró tej, 1 vaniliás cukor, 1 ek cukor.


Elkészitése: Az élesztőt a tejben cukorral felfuttatjuk, a lisztet a dagasztó tálba szitáljuk,bele tesszük tészta többi hozzávalóit és bedagasztjuk.letakarjuk mig a duplájára nem kel a tésztánk.Lisztezett deszkán, téglalap alakúra nyújtjuk. Olajjal lekenjük,a cukros kakaóval megszórjuk. Feltekerjük mint a bejglit. 1,5cm-es darabokat vágunk és egy sütőpapirral bélelt 28 cm-es tortaformába tesszük szorosan egymás mellé, a második sor széleit körbe kirakjuk és a közepére rakunk egy darabot,pont igy fog kijönni a tésztánk.Letakarjuk és a duplájára hagyjuk kelni. a tésztánkat. A sütőt előmelegitjük és 190 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.,sülés közben meglocsoljuk a cukros tejjel..Nagyon finom, jó étvágyat hozzá.

2012. március 18., vasárnap

 Töltött krumpli.

Lapozgattam GoodFood első lap számát,ami végre nálunk is megjelent,közben tőrpöltem mit is készitsek vacsira.Ötlet onnan,minden adva volt hozzá,az én verzióm  szerinti elkészitéséhez. Roppant egyszerü,de még is valami más.



Hozzávalók.4 db közepes burgonya, 2 pár virsli, 10 dkg sajt.kevés barbecue szósz, zsázsa,

Melegitsük elő a sütőt 200 fokra. A burgonya héját alaposan  mossuk meg, majd villával szúrjunk bele néhány helyen, majd süssük 40 percig süssük a sütőrácson amig megpuhul.Addig a virslit karikára szeljük,a szósszal összekeverjük.A megsült krumplit vágjuk félbe és a szószos virslit kanalazzuk a krumli közepébe,tetejére reszelt sajttal szórjuk meg,és tegyük vissza a sütőbe még megolvad a sajt rajta.Tálalásnál szórjuk meg zsázsával.

levendula szirup


Levendula szirup:

Rajongok  a levenduláért. Szeretem mint diszitő elemet, és az illatát is, és ne feledkezzünk meg a jótékony hatásáról sem. Ezt a szirupos változatot használhatjuk, sütemények,krémek izesitéséhez, és csak a fantáziánk szabhat határt.


Hozzávalók: 1/2 l viz, 50 dkg cukor, fél citrom leve. 20 dkg levendula virág. Lehet száritott levendula virág is.

A vizet a cukorral felforralom, beleteszem a levendula virágokat, a citrom levét, egyet forr majd félre teszem, letakarom egy tányérral, és 15 percig hagyom. Majd leszüröm, és megint egyet forralok rajta, majd üvegekbe töltöm.