A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 17., péntek

Kókusztej készitése házilag.( paleo)

Növényi tejpótló. Egyre ügyeljünk nagyon oda,  ne  Kén-dioxiddal, vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk!!  A kókusztej ( kókuszreszelékből készítve), egy kis xilittel édesítve kakaónak (valódi Holland kakaót használjunk ) is készíthetjük, egy fantasztikusan finom italt kapunk,  izre éppen olyan  mintha Bounty csokit ennénk:)) De készülhet  tejbegríz is  belőle, vagy Thay ételek készítésekor is egy remek megoldás. Vagy ez a finom Paleo Csoki likör.

Ha  főzzük - ilyenkor intenzívebb az íze, de tartósan 48°C hőmérsékleten való főzés megöli az enzimeket. Vagy csak forrázzuk, és áztatjuk, hogy az enzimek, és a vitaminok ne sérüljenek. De hideg vizes áztatásnál kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, az igy készült kókusztejünk ''sovány'' marad !  

Én így készítem. 



20 dkg ( vegyszerektől mentes) kókuszreszeléket ,  1 l  forrásban lévő vízzel, leforrázunk, lefedjük  és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap  botmixerrel , leturmixoljuk és    egy sűrű szitán keresztül leszűrjük,, hagyjuk jól lecsepegni, kézzel kicsit rásegítünk megnyomkodjuk. Ha nem használjuk egyből fel a kókusztejet, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk. A kinyomkodott kókuszreszeléket tepsire tesszük, elterítjük, és langyos sütőben egy kicsit megszárítjuk, így még feltudjuk használni sütemények készítésekor, de sokáig már nem tárolható, arra ügyeljünk.

2013. május 15., szerda

Trappista sajt -házilag

 Szeretjük a sajtféléket, szoktam  házilag is  készíteni különböző izésítéssel őket. De mikor megláttam ezt a receptet Hajni és Zolinál, itt nagyon megörültem neki, mert trappista sajtot még nem próbáltam  házilag gyártani. Hát valami csoda finom, árban talán ugyan ott vagyunk, mint a bolti, na de itt tudom legalább , hogy mit eszünk. Ami manapság, nem egy elhanyagolandó szempont.

Hozzávalók: 1 l tej ( házi) , 1/2 kg túró, 1 db tojás,  1 mk szódabikarbóna,  6 dkg vaj,  1 pupos kávéskanál só.

Túrót + tejet összeforraljuk, majd leszűrjük. Egy lábasba áttesszük, hozzáadjuk vajat, sót, tojást, szódabikarbónát. Állandó kevergetés mellett kb 10 percig főzzük, mikor már nyúlós, és csomómentessé válik , na akkor van készen. Tetszőleges formájú tálkába töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, végül tálra borítjuk,és hagyjuk másnapig szikkadni. De akár két óra elteltével már fogyasztható is, már tudtam szeletet vágni belőle. Kővetkező adag már duplázódni fog, azt már tudom:))
Jó étvágyat , és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.