A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. augusztus 25., szombat

Házi ketchup

 Vagy nevezhetjük fűszeres paradicsom mártásnak is. Jemi receptjét vettem alapul,amit kiegészítettem saját íz világom szerint.A termés a saját palántámból,ami a szomszéd kertjében fejlődött csoda széppé ,(a szomszéd kertje mindig zöldebb:)ott nagy a terület,nálunk csak két bokorral lett ültetve hely hiány végett:)A magot pedig egy kedves csoport társtól kaptam tél végén.Ha még nem készítettetek ilyet,itt az ideje, zongorázni lehet a különbséget a bolti és e között. Nem beszélve,hogy semmiféle  adalék anyagokat nem tartalmaz.Egy hete készült az első adag,de már egy üveggel el is fogyott. Van,hogy csak a kifőtt tésztát nyakon öntöm vele,reszelt sajt,és már tálalva is van vacsora.Nálunk nagyon bejön!:)) Én így készítem,íme a recept


Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 3 db alma,  3 db sárgarépa, 7 db vöröshagyma, 2,5 dl vörösbor ecet, 20 dkg nád cukor,(vagy nyírfa cukor),  7 ek só, 1 kk szemes bors, 1 ek köménymag,(őrölt) 3 szem szegfű bors, 3 db babér levél, 4 kk mustármag, 4 gerezd fokhagyma,  2 dkg friss gyömbér, 2 db csili paprika,(mi szeretjük a csípőset) 1 csokor friss bazsalikom.




Elkészítése: A paradicsomról a héját leszedjük,(nekem könnyen le jött,nem kellett forró vízbe mártanom.)kézzel,vagy bot mixerrel egy kicsit össze aprítjuk.Hagymát,és az almát kockára vágjuk,sárgarépát,gyömbért lereszeljük, csili paprikát karikázzuk.És már indulhat is a főzés. Először is a hagymát egy kicsit megfonnyasztjuk,majd mehet rá a paradicsom,és szép sorjában a többi hozzávalók  az eceten kívül,mert azt csak a vége felé adjuk hozzá. És kitartóan főzzük,úgy 3-óra hosszát,közben meg-meg kavarásszuk.Majd szitán át paszirozzuk,visszatesszük még a tűzhelyre,vörös bor ecetet most adjuk hozzá és egy rövid ideig főzzük így is,ha már kellően sűrűnek találjuk,steril üvegekbe töltjük, 1-2 percre fejtetőre állítjuk a teli üvegeket,és már mehet is a  takarok közé, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Jövőhéten készül a következő adaggal :)

2012. augusztus 24., péntek

Egy szeletet ?

Ezt a receptet most találtam. Annyira tetszett ,hogy rögvest megsütöttem Én is. Amit most szeretnék megosztani veletek. A recept roppant egyszerű!



 Ime a recept:
Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet! Szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele! Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel. Ha megkelt süsd meg a kitartás tüzénél. Szórd meg asszonyi kacagással és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást. Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan az asztalnál ültök, hisz mindig akad valaki aki még rászorul! :)






A kép és a recept Kutya és Konyha: blog irójától.


2012. augusztus 21., kedd

Marcipános szilva torta

 SAD 8-ra készült ez a torta,kinek a háziasszonya Petra. Ötlet  ritakonyháján találtam anno, a tésztája pedig az általam kedvelt kalácstészta receptjével készült.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg nyirfacukor, 1 csipet só, 6 dkg vaj, 2 dl tej, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő,1 vaniliás cukor. 1 csipet fahéj.
Töltelék: 10 dkg marcipán,30 dkg szilva




 Elkészítése: Kevés langyos,cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.Majd a az átszitált liszthez adjuk a többi hozzávalókkal együtt,és bedagasztjuk a tésztát.Hagyjuk a duplájára kelni,majd lisztezett deszkára borítjuk,lazán átgyúrjuk,három egyforma részre vágjuk.30 cm hosszú,és 10 cm széles csíkká nyújtjuk,marcipánt reszelünk rá.Összehajtjuk,és csiga formára tekerjük,sütőpapirral bélelt 20 cm kapcsos torta formába tesszük.A második és a harmadik, szintén reszelt marcipános  rudat a csiga  köré tekerjük.Így is hagyjuk 20 percet pihenni a tésztát. Majd az alaposan megmosott szilvát negyedeljük,és csiga sorokat kirakjuk vele.Előmelegített sütőbe 180 fokon 30-35 percig sütjük.Azért tűpróbát végezzünk a közepe nehezebben sül meg.