A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. május 22., kedd

Krumplovnyika Szlovák gasztrófesztiválon  jártunk hétvégén a Mátrában. Sztrapacska mellett megkóstoltuk ezt a finomságot is, már ott eldöntöttem, hogy otthon egyből nekilátok elkészíteni.  Túróval töltöttem és egy kis frissen szedett aprított snidlinggel szórtam meg. De tölthető akár lekvárral is ,( imádom az  édes és a sós íz keveredését) és  kifogom próbálni a hortobágyi húsos palacsintának a töltelékével is. Készítsétek el Ti is , mert  nagyon finom !


 Hozzávalók:

1 kg burgonya, liszt, só, olaj vagy vaj.
 A krumplovnyika héjában főtt krumpliból készül. Amikor a puhára főtt krumpli kissé kihűlt, megpucoljuk, majd még melegen krumplinyomón átnyomjuk. Annyi marék liszttel keverjük össze, amennyi krumplinyomónyi volt a burgonya. Sóval ízesítjük, majd összedolgozzuk. Kis cipókat formázunk a közepesen lágy állagú tésztából. A cipókat fél centi vasragra nyújtjuk, majd palacsintasütőben mindkét oldalát átsütjük. Olajjal vagy vajjal  megkenjük,  áttört túróval, vagy pirított káposztával, egyéb kedvelt töltelékkel megtöltjük és feltekerjük, mint a palacsintát.2018. május 20., vasárnap

Mátraszentimre pünkösdi bornapok


Pünkösdöltünk a Mátrában😘 Mátraszentimrén egy szlovák nemzetiségű  imádni-való falucskában, gasztró, és bor napokkal egybekötve. Megkóstoltuk az általunk igen kedvelt sztrapacskát, és újdonságként (legalábbis számunkra az volt idáig)  a krumplovnyikát.  Brutál finom volt ,  az ára  szerintem  kicsit húzós, 500 Ft/ db, na  itthon egyből nekiláttam és elkészítettem vacsorára, receptje itt.  
 

Betértünk a "heli" a kocsmába is 😀
 Mátraszentimre ált.isk.néptánc bemutatója. Az idén 1 szem ballagó diákja lesz az iskolának. De rendhagyó ballagása lesz ennek a diáknak, amire  mindenkit szeretettel várnak. 
Majd  tovább kirándultunk Galyatetőre, (dédikém, balatoni mama, Mancuskám Te is, apa és az   500 -as  kis Trabi, ott voltatok velem,  velünk, mint régi szép emlékek)  😇


 Mátrafüred, és az én pünkösdi királyom.😏