A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. március 17., szombat

Aktiv kovász:

Készitése: 5 ek liszt, 5 ek viz,jól összekeverni,napjában többször is.Két napig igy hagyom,majd másodig napon megismétlem,5 ek liszt,5 ek viz.Két napig megint hagyom csak kevergetem mikor eszembe jut.De most már 10 csapott ek lisztet, 10 ek vizet adtam hozzá,összekevertem.És igy folytatom mig a kellő mennyiségü kovászom lesz.Én egy literes befőttes üvegben szoktam késziteni, majd tárolni.
Töltött dagadó.

Most egy kicsit átvariáltam a töltelék készitését amolyan tavasziasra vettem a dolgot.De a végeredménnyel megvagyok elégedve mindenkinek izlett.Akár még húsvétra is elkészithetjük.

Hozzávalók: Kb  1 kg sertés dagadó felszúrva,egy kevés libazsir a tepsi kikenéséhez,só bors.

3 db keményre főtt tojás,
1 db nyers tojás szétválasztva, 10 dkg füstölt kolbász felkockázva, 1 csokor petrezselyem,1  fej fehér hagyma, 2 ek vaj,5 dkg száritott vargánya gomba.


A vajon megdinsztelem a lereszelt hagymát,hozzáadom a kockára vágott kolbászt,éppen csak hogy piritok rajta,a tojásokat lereszelem,majd összekeverem a hagymás kolbásszal,apritott petrezselyemmel,  a vargánya gombával,1 tojás sárgájával sót,borsot szórok rá izlés szerint,a tojásfehérjét habnak vertem,majd óvatosan hozzá kevertem a masszához.
A dagadót kivül belül besóztam,borsóztam,majd összevarrtam.
220 fokos sütőbe tettem,15 percet hagytam hogy piruljon a felülete.
Majd fóliával befedtem, a sütőt 180 fokra vissza vettem, és 45 percet hagytam párolódni.Végül levettem a fóliát,sült füszer keverékkel megszórtam, a fokhagyma gerezdeket mellé szórtam, a sütőt 220 fokra vettem és pirosra sütöttem,piritás közben locsolgattam a libazsiros szaftjával.









Mindig friss kefires lángos:

Nem tudom ki,hogy van vele de én nem szeretem ha tocsog a zsirtól vagy az olajtól a lángosom.Azt sem szeretem ha a közepe ki van száritva amolyan ropogós féle,hiszen nem ropogtatni valóra vágyok hanem .amolyan igazi jó lángosra. Ez végett is kedvencem ez a recept ,hogy egy hétig is a hütőben készen áll a sütésre.Mindig csak annyit veszek ki amennyit éppen sütni szeretnék belőle.


Hozzávalók: 60 dkg liszt,2 pohár kefir,3 dkg kevés tejben felfuttatott élesztő,1 kk só.

Elkészitése: Mindezeket jó alaposan összekeverem,végül egy kiolajozott nejlonzacskóba teszem.24 óra után süthető is a lángos,tetszés szerinti mennyiségben.Ugyan ezzel a recepttel,fánkot is készithetünk.izlés szerinti cukor hozzáadásával.
Szezám magos nyuszik .







Megláttam Paprika & Paprika blogján ezt a receptet,annyira megtetszett gondoltam ünnepi dekorációnak is szuper.Azon nyomban neki is láttam egy kis adag elkészitésének.,amolyan próba gyanánt.A megadott mennyiségből egy gáztepsire való nyúszink lesz .De annyira izlett,hogy az ünnepekre dupla adaggal készitem  majd el ,próbáljátok ki bátran.



Hozzávalók: 25 dkg liszt,20 ml oliva olaj, 110 ml langyos viz,4 g friss élesztő,1 kk cukor,2 kk pörkölt szezámmag,só, tört mandula ,vagy dió a nyuszi szemeknek.

Elkészitése: vizet,élesztőt,cukrot elkeverni,belekeverjük a lisztet,olajat,a piritott szezámmagot jól belegyurjuk a tésztába,és 30 percet letakarva pihenni hagyjuk .Majd liztezett deszkára boritani,és megformázni a nyuszikat.Sütőpapirral bélelt tepsibe tenni,tojással lekenni,és mehet a sütőbe 190 fokon kb 25-30 percre.

2012. március 16., péntek

Gyökérkenyér sült hagymás változattal,természetes kovásszal ,dagasztás nélkül készült.









Érdemes nekiállni  ennek a remek kenyérnek az elkészitéséhez hamar elkészül,este összekeverjük az alapanyagokat.Reggel frissen süthetjük is a családnak.Csak annyi,hogy aktiv Aktiv kovász: kovászunknak lenni kell készen mivel élesztőt nem tartalmaz a tésztánk.


Hozzávalók: 15 dkg aktiv kovász, 45 dkg kenyér liszt, 2 tk só. 3,5 dl langyos viz, 2 fej vöröshagyma.


Elkészités:A kovászt simára kevertem a vizzel,majd az átszitált lisztel és a többi hozzávalókkal együtt kikevertem.Másnap reggelig hagytam kelni a tésztámat,ugyan is ennyi idő szükséges a keléshez.
Másnap reggel egy lisztezett deszkára boritottam a tésztát,jól átgyúrtam kétfelé vettem majd négyzet alakúra szét lapogattam.Az előzőleg karikára szelt,és kisütött , összedarabolt hagymát rászórtam a tésztára ,majd hajtogattam fentről lefelé,lentről felfelé,balról jobbra,jobbról balra.Majd a két végét a tésztának ellentétes irányba csavartam.Lisztezett konyharuhára tettem becsomagoltam,hogy megtartsa a formáját,és hagytam egy órát kelni igy is.Közben a sütőt előmelegitettem 260 fokosra.Mikor megkelt a tésztám egy zsirpapirral bélelt tepsire raktam át,hideg vizzel jól megspricceltem igy ment a forró sütőbe,aminek az aljára egy kis edényben vizet tettem,és igy sütöttem 30-35 percet.A kisült kenyereket rácsra tettem,és kétszer meglocsoltam a héját hidegvizzel.
Panna Cotta.

Észak Olaszországból,Diemontéből származó édes tejpuding,sokan készitik de nem mindegy,hogy milyen az állaga ha sok zselatinnal készül olyan gumiszerü valami lesz belőle.Pedig az igazán finom panna cottánknak. lágy hab könnyünek kell lenni. Egyenesen rajongok,rajongunk érte.Én igy készitem.

Hozzávalok: 4 dl tejszin,2 dl tej, 5 dkg cukor,1 csomag vaniliás cukor,vagy egy vanilirud kikapart belseje, 4 lap zselatin.

Elkészitése: A tejet a vaniliávalés, a cukorral felforralom,ha felforrt hozzáöntöm a tejszint,egyszer ezzel is felforralom.Lezárom alatta a gázt,és egyenként belerakom a zselatin lapokat,és kevergetem mig feloldódnak.Egy kicsit hülni hagyom, majd formákba öntöm és mehet a hütőbe 4-5 órára.

2012. március 13., kedd

Végre megjelent nálunk is:Nagyon szuper receptekkel.Szép izléses kivitelben!

2012. március 12., hétfő

Naan kenyér: Tandoori csirke mellé készitettem ezt a lepénykenyeret.Remekül lehet mártógatni tunkolni vele.

Hozzávalók:25 dkg liszt,1,5 dl lanyos viz, 4 gr élesztő,1 kk sütőpor,1 tk só,3 evőkanál joghurt.

A lisztet beleszitáltam egy tálba,közepén egy kis mélyedést csináltam,belemorzsoltam az élesztőt,hozzáadtam a vizet és a többi hozzávalókat és tésztát gyurtam belőle.Leolajoztam a tészta tetejét ,letakarva 30 percet kelni hagytam.Mikor meg kelt a tésztám négy felé vettem,és kézzel kerek formára lapitottam ,majd egy serpenyőben kisütöttem őket.Ha raganda a tésztánk  olajozott kézzel csináljuk a formázást.
Raitat:

Raitat szószt különböző grillezett husik mellé adjuk, hasonló mint a tsatsiki annyi különbséggel,hogy  koriándert vagy menta levelet teszünk bele.

Hozzávalók: 1 db kigyó uborka,2-3gerezd fokhagyma,só,1 doboz joghurt.

Az uborkát reszeljük le,nyomkodjuk ki a levet amit eresztett,végül a joghurttal és a füszerekkel összekeverve,hütőbe tesszük tálalásig.

2012. március 11., vasárnap

Tandoori csirke.

Egyszerüen rajongunk egyes keleti izvilágért.Többek között ez a tandoori masalával füszerezett csirkemell darabok is ezek közé tartozik.Igaz most nem faszenen készült , simán Hot Plate-sütőben .Tandoor egy földbe süllyesztett,kemence, belső falát különleges agyaggal vonják be.Legismertebb tandoorban készült ételek a tandoori csirke,különböző indiai kenyér variációk,roti,naan.

Hozzávalók:1 darab csirke mell,de lehet más részéből is a csirkének.1 kk tandoori masala keverék,só,fokhagyma,olaj,1 doboz joghurt.1 ek olaj.


Elkészités: A joghurtba tettem a füszereket,és a csirke mell darabokat és jól összekevertem.1éjszakát ebben a pácban hagytam a husikat érlelődni.Másnap egy tepsit kibéleltem alufóliával,és joghurtos pácos csirke darabokat beletettem, és 190 fokon sütöttem kb 30 percet.Naan lepénykenyeret,és raitat ,készitettem mellé.