A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. április 1., hétfő

Medvehagymás pogácsa. Blogkóstoló 8.

 Blogkóstoló 8, fordulóján  , az Az én édes konyhám:  blogját kaptam. Nagyon közel áll hozzám ,rajong az olasz konyháért, velem együtt.  Ennek ellenére, most egy pogácsa receptre esett a választásom , amit  hozok a játékba.Gyengém a pogácsa, és így ünnepek tájékán , medvehagyma szezon idején , éppen aktuális is.Némi módosítással nálam így készült.

Hozzávalók:1 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 3-4 ek kefir, 10 dkg zsír,(lágyan) 1 ek só, 1 db tojás + 1 a lekenéshez, 45 dkg liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt, kevés olvasztott zsír a hajtogatáshoz.1 kis csokor medvehagyma össze aprítva,

Langyos tejben egy csipet cukorral, megfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalókkal együtt szokásos módon bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk,és a duplájára kelesztjük. Deszkára borítjuk,kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát,olvasztott zsírral lekenjük, aprított medvehagymával megszórjuk,majd elkezdjük hajtogatni, 3 x 4 x.Én most nem vártam ki a hajtogatások  közti 20 perc pihentetést , hanem folyamatosan csináltam,nyújtás, hajtogatás. Az útólsó nyújtást kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk, pizzavágóval,négyszög formára vágjuk, így nem marad leeső része a tésztánknak.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ne túl közel egymáshoz, felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 190 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. Ha nagy a társaság, vagy a család, érdemes ezt a mennyiséget duplázni.
                                     Jó étvágyat , és sok sikert, kívánok hozzá.