A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. május 12., szombat

Bruschetta

Bruschetta


Szeretem az Olasz konyhát,egyszerű és nagyszerű.Mai reggelink amit a teraszon fogyasztottunk el apával,fokhagymával bedörzsölt pirított kenyér,jófajta olivaolajjal meglocsolva.Apró kockára vágott paradicsom ,friss fűszerekkel keverve.Nem tudok,tudunk vele betelni.Egyszerűen imádom.

Hozzávalók: pirított bagett szeletek, 2-3 gerezd fokhagyma,kevés olivaolaj, 2-3 db paradicsom,4 levél bazsalikom,kevés oregánó.

Paradicsomot apró kockára vágom,ami levet ereszt leöntöm róla,zöld fűszereket összeaprítom és a kockára vágott paradicsomhoz keverem.Fokhagymával megkent és olivaolajjal meglocsolt pirított kenyérre halmozom.És csak eszem,és eszem.

2012. május 11., péntek

Végre itt a nyár:)a nyalakodások ideje,egy igazán jó fagylaltot  illetően. Ami engem és apát illet,nagyon válogatósak vagyunk-e téren.Ha nem saját készitésü házi fagyit nyalakszunk,akkor  csak is  a Daubner,de mindenek felett a Vári cukrászda a Szlovák úton jöhet számításba.Olyan isteni csokis -csilis fagyit tejszinhabbal a tetején csak is ott kapok.De a napokban a Bazilikával szemben lévő cukiban jártunk,lenyűgözött a látvány rózsa alakúra van formázva a fagylalt. Lesz ami lesz alapon,a forma végett kipróbáljuk,.Apa banán,csokoládé, jó magam,és anyukám, velencei álom, csokoládé variációját nyalakodtunk el.És örömünkre , ízben is lenyűgözött,nem csak látványra! Ha arra jártok meg ér egy nyalakodást mindenképpen:)


Sztracsatella

Sztracsatella.


Nem vagyok nagy rajongója a krémes süteményeknek,de anyák napjára gondoltam készítek valami olyasmit,mivel anyukám itt volt nálunk aki viszont nagyon szereti.. Illéskrisznél már régebben kinéztem a receptet ,és tartogattam az elkészítését erre a napra. Mert Én is megérdemlem.Tehát ez lett a mi anyák napi sütink közösen anyukámmal.

Hozzávalók: 1 l tej, 2 dl búzadara, 2 dl cukor, 2 tojás sárgája, csipet só, 35 db baba piskóta, 12,5 dkg vaj, 1/2 l tejszín, 1 tábla étcsokoládé, 1 ek kakaó,

Elkészítése: Tej + dara + cukor + tojás, + csipet só, lassan kavargatva sürü krémet főzünk. Párszor megkavarva hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a vajat benne.A tejszínből kemény habot verünk, fél tábla csokoládét belereszeljük.Baba  piskótát cukros langyos tejben megforgatjuk és egy kb 20x30-as tepsibe elkezdjük lerakni az első sort.Majd a krémet, végül a tejszínhabot,jöhet a második sor ,ismét krém, hab.Végül tetejét vastagon megszórjuk kakaó porral,és a maradék csokoládét ráreszeljük. Pár órára mehet a hűtőbe.De még jobb, ha előző nap készítjük el.

2012. május 8., kedd

citromos bodza szörp

Citromos bodza szörp.


Már nagyon vártam idén is a bodza szüretet.Annyira türelmetlen voltam ,hogy neki is indultam hétvégén a szedésnek de elvétve akadt még ami ki volt nyílva teljesen. De sikerült!Nagyon szeretjük,és nem mellékes jóval olcsóbb,no és szerintem finomabb is mint a bolti.Most a karamellizált változatát készítettem el.

Hozzávalók: 2 l viz, 2 kg cukor, 20 g aszkorbin sav, 24 db bodza virág, 2 citrom.

Elkészítése: egy fazékban 1/2 kg cukrot karamellizáltam,majd a vizet,a többi cukorral, aszkorbin savval addig forraltam, míg a cukor egészen fel nem oldódott.Egészséges,rovar mentes teljesen kinyílt,de még nem hulló szirmú bodza virágokat szedtem.Néhány percre bő,hideg vízbe merítettem majd a vizet leráztam róla,és egy alaposan kimosott öt literes befőttesüvegbe tettem.A citromokat forró víz alatt lesikáltam,héjastól felkarikáztam,a magokat eltávolítottam és a bodza virághoz adtam. Majd a már nem forró,de még meleg szirupot beleöntöttem az üvegbe.Az üveget egy kistányérral letakartam, és öt napig meleg helyen,de nem a napon érlelem.Ezután finom Szűrön átszűrjük,és jól zárható csavaros palackokba töltjük.A hűtőben több hónapig is eláll. Már ha lesz ideje:)Szóda vagy ásványvízzel higitjuk,ha pedig pezsgővel öntjük fel,különleges ,nyári aperitifként kínálhatjuk.

2012. május 7., hétfő

Túros bukta rózsa

Túros bukta rózsa.


 Gondoltam az idén , nem élő Virággal fogom anyukámat Anyák napján köszönteni,hanem saját készitésü virág süteménnyel.Az otletkonyha.hu láttam a formázási technikát. Mivel a hétvégét nálunk töltötte,vasárnap reggel köszöntöttük, és egyben reggelire tálalva is lettek, aminek mondanom sem kel,hogy nagyon örült.

Hozzávalók. 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája,2 mk só, 2,5 dl tej.

Töltelék: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája,ízlés szerint cukor,

Lekenéshez. 1 tojás sárgája.




Elkészítése. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatni,a lisztet egy  tálba tenni,az összes hozzávalókkal,és sima tésztává gyúrni.Majd letakarva hagyjuk a duplájára kelni.Majd lisztezett felületre borítani,lazán átgyúrni,és 12 felé osztani.Korongokká nyújtani ,a tészta közepére egy  poharat helyeztem ,majd bevagdostam négy helyen,a kis körre raktam a tölteléket,majd formáztam.Sütőpapirral bélelt tepsire raktam,ott is hagytam 30percet kelni.Majd lekentem a tojással,és előmelegített sütőbe 190 fokon kb 30percig sütöttem.Por cukorral megszórtam a tetejét.