A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. november 3., szombat

Adventi puncseszencia

 Ígértem az Antwerpeni töltött alma.-posztolásánál,hogy hamarosan hozok mellé egy remek puncsnak való receptet is.
Hát itt is vagyok vele,köszönet notburganak, akinél  ráakadtam erre a finomságra. Jön az advent, karácsony,hideg estéken a kandalló mellett egy finom sütemény kíséretében pompás kortyolgatni való ital.Jó a testnek és léleknek egyaránt.

Hozzávalók: 6 db nagy narancs leve, 4 citrom leve, 1/4 l viz, 70 dkg barna cukor,  citrom héj, 
Fűszerek: darab fahéj + gyömbér, 10-15 szegfűszeg.

Hozzávalókat egy nagy fazékban felforraljuk,1-2 percig főzzük,majd kihűtjük. Hozzáadunk  1/2 liter , 70 % rumot ( nagyon jó minőségűt),majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Teába 2-3 snapszos pohárral löttyintünk belőle.
Gasztró ajándéknak is kiváló ! Készítsétek el nagyon finom,sok sikert hozzá.:))

2012. november 1., csütörtök

Juhtúros csigák




  Gyengém a pogácsa nassolása, apa is nagyon nagy társam ebben. Képesek vagyunk úgy frissen neki esni és csak falni tömni magunkba,néha már saját magunkat fegyelmezni kell ,na most már elég hagyjunk legalább reggelire is egy keveset:)) Más a helyzet ha vendégeket várunk, vagy mi megyünk és oda visszük, olyankor berakom a süteményes tartó dobozba és megy  a szekrény tetejére,ne is lássuk ne hogy kísértésbe essünk. De ezek  a kis csigák, most csak nekünk sültek ki, és nem tudtuk abba hagyni az evését, isteni finom köszönet hankka: 
és Főzni jó. Sütni még jobb. hajnizoliéknak a receptért. 


 Hozzávalók: 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 csapott ek cukor, 1 dl olaj, 80 dkg finom liszt, 1 tk só,

Töltelék: 25 dkg juh túró, 10 dkg ráma margarin 3 tojás sárgája , 1 tk só,

Elkészítése: 1,5 dl langyos cukros tejbe  morzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk benne.Közben a maradék tejet a dagasztó tálba öntjük, hozzá adjuk az olajat, rászitáljuk a lisztet, sót. Majd az élesztővel együtt bedagasztjuk . Letakarva hagyjuk  míg a tölteléket elkészítjük. Töltelék hozzávalóit simára kikeverjük. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, négy részre osztjuk,külön-külön tégla lappá nyújtjuk.

                             Megkenjük a töltelék negyedével, és szorosan feltekerjük, 2 cm csigákra vágjuk. Mediterrán fűszer keverékkel megszórjuk a tetejét.

 Sütő papírral bélelt tepsire tesszük, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 25-30 percig.
 Majd kosárkába tesszük,és jöhet a féktelen lakmározás:))
.       

Kell ott fenn egy ország





Drága Édesapám, Dédikém, Mancusom! Ki már nem lehettek  velünk onnan fent az égből is , fogjátok mindig a kezünk! Csak egy szem pillantás , s újra találkozunk. Tudom ,hogy vártok ránk , s folytatjuk utunk. Addig is , míg Ti fent, s mi idelent élünk, Tanítsatok  tovább minket hiszen gyerek még a lelkünk. Ha nem halljuk amit súgtok, súgjátok  hangosabban. S mi megtanuljuk ,szívünket kinyitni a zajban. Bár a temető ilyenkor ,a gyertyáktól ragyog, Ti a szívünk fényében örökké élni fogtok. Hiszem,hogy kell ott fent egy ország ahol majd 
találkozunk!


Aranyosi Ervin  ( Halottak napja )
Halottaknak napján,
gondolkozz el, kérlek!
Mennyire fontosak
azok, akik élnek?
Milyen gyakran gondolsz
rájuk szeretettel?
Jelenthet-e annyit,
mint ki régen ment el?

Ilyenkor az ember
temetőbe jár ki,
Elmúlt szeretteit
véli megtalálni.
Közben annyin élnek
magányosan, távol,
kire nem jut idő,
kit a szív nem ápol.

Pedig a halottak
a szívünkben élnek.
A hétköznapokba
bőven beleférnek.
M’ért nincs az élőkért
ugyanilyen ünnep,
ami lángra gyújtja
apró mécsesünket.

Aki elment, jól van,
csak egy más világon,
s nem tud örvendezni
levágott virágon.
Földdé porladt testet
látogatsz a sírnál.
Élőkért tehetnél,
ahelyett, hogy sírnál!

Oly sok a magányos,
kinek nem jut semmi.
Ki örülni tudna,
ha tudnák szeretni.
Ám ezt meg se látod
- tudod – attól félek.
Megbékélni kéne,
s nem visz rá a lélek.

Vársz, amíg késő lesz,
mikor már nem bánthat,
akkor száll szívedre,
majd a gyász, a bánat.
S jön halottak napja,
s mész a temetőbe,
bocsánatot kérni,
s elbúcsúzni tőle…   

2012. október 30., kedd

Nagy utazás


 ''Mint egy álom olyan ez a hely,
Hatalmas hegyekből gyors folyok indulnak el.
Az élet elrohant, de vár a szülői ház,
A gyerekkorom is visszatér újra élem a csodát ''
                                                                                            ( 100 Folk Celsius)







Az utóbbi 3-hétben egy kicsit hanyagolni voltam kénytelen a blogot és ez által titeket is.  Már elvonási tüneteim lettek  hiányzott-hiányoztatok! Bár rengeteg helyen jártam-jártunk apával,rengeteg sok szép helyet,és táját láttunk de akkor is. Sokat fényképeztem de csak telefonnal mivel a gépünk még mindig nem jó,így nem is sok  megjeleníthető kép lett sajnos. Németországot bejártuk egészen a Francia határig csodálatos, szerelmes vagyok a tájba,hegyekbe a levegőbe, a tisztán rendben tartott kertekbe,utcákba, a legelőkbe, tudnék ott élni nagyon:)) Németországban most jártam először, és még biztosan fogok is, mivel apának az új munkája ezt követeli meg ( nagy utazást) . És ígérem legközelebb már több, és szuperebb képeket fogok készíteni,és megosztani veletek is.


2012. október 28., vasárnap

Házi vegeta

Blogkóstoló 5. játékán  kinek házigazdája  hankka: ,számomra , Napfény és Fűszer-blogját sorsolta  ki.Több étel is elnyerte tetszésemet,de első helyen ez a házi készítésű  vegeta végzett, így ezzel készültem a játékra.

Hozzávalók: 2 kg súlyú zöldség.  5 db sárgarépa, 3 fehér répa, 1 zeller gumó, 1 karalábé, 1 nagy fej hagyma, 1 kápia paprika, 1 nagy paradicsom, 1-1 csokor zeller és petrezselyem zöld, 3 szál lestyán.

Elkészítése: Zöldségeket megpucoljuk majd legyaluljuk. (Rebarbaránál aszaló gépben készült, nálam sütőben) Egy nagy gáz tepsit sütő papírral kibélelünk, és a legyalult zöldségeket elterítjük rajta. Majd sütőbe tesszük 120 fokon szárítjuk kb 7 -óra hosszat,akkor van készen ha már zörögnek a zöldségek.Végül kávé darálón leőröljük, 3 evő kanál tengeri sóval össze keverjük és üvegekbe töltjük. Érdemes elkészíteni sokkal egészségesebb mint a sótól és íz fokozóktól hemzsegő bolti társai. A hasonló  bió étel izesitőket pedig méreg drágán kínálják a boltok.
                                                       Sok sikert hozzá , ne hagyjátok ki:))