A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. április 27., péntek

rizseshús tavasziasan

Rizseshús tavasziasan.


Mint a Kinaiak,rajongásig vagyunk a rizsért a .Nagyon sokféle variációban szoktam késziteni,eredetileg Baszk rizseshúsnak indultam neki,de gyorsan letettem róla még túl drágának találtam hozzá a paradicsomot és a paprikát a piacon. ezzel még egy kicsit várunk:) Igy összerittyentettem egy általam vélt tavaszias verzióját.Ime a receptje.

Hozzávalók: 3 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldbab, 10 dkg borsó, 1 csokor petrezselyem,só bors,2 kk sült csirke füszerkeverék. 3-4  ek libazsir. 20 dkg jázmin rizs.kevés vegeta.1kk majoranna.2-3 kk pirospaprika.

Elkészitése: A csirkecombokat összedaraboltam, sült csirke füszerkeverékkel bedörzsöltem,majd egy nagy serpenyőben libazsiron hirtelen megpiritottam.Kivettem egy tálra félretettem,majd az apróra vágott hagymát megdinszteltem,pirospaprikával megszórtam,visszatettem a sült csirkecombokat,kevés vizet öntöttem alá lefedve 10 percig pároltam.Majd hozzáraktam  a zöldbabot,és a zöldborsot, 10percet igy is pároltam.Végül a rizst is hozzá adtam,füszereztem,és annyi vizzel öntöttem fel,hogy a rizst ellepje.Persze pótoltam mindig egy kevéssel ha úgy láttam,hogy még nem kellően  pergős a rizs.Végül összeapritott petrezselyemmel megszórtam,és csak úgy fedő alatt, még hagytam saját gőzében , had éljenek külön életet a rizs szemek.

2012. április 26., csütörtök

püspökkenyér aszalt vörös áfonyával

Püspökkenyér aszalt vörös áfonyával.


Rengeteg tojásfehérje szokott felhalmozódni nálam.  Sokféle sütit szoktam gyártani belőle,most erre esett a választásom.Nagyon hamar elkészülhetünk vele,akár vendégek fogadására,vagy csak úgy, a délutáni tea mellé is remek választás.

Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 12 dkg cukor, csipet só, 17 dkg liszt, 1 csomag  vaniliás cukor,fél citrom reszelt héja, 7 ek olivaolaj.1 tábla ét tortabevonó.5 dkg aszalt vörös áfonya, 3 ek csoki cseppek.

Elkészitése:A tojásfehérjét a cukorral,és a vaniliás cukorral, kemény habbá vertem ,majd az átszitált lisztet, áfonyát,és a csoki cseppeket óvatosan beleforgattam ,a reszelt citromhéjjal együtt.Egy sütőpapirral bélelt őzgerincformába öntöttem a masszát,és élőmelegitett sütőben 180 fokon sütőttem kb 25-30percet.Tü próbáig.
Rácsra tettem,  még ki nem hült , majd csokimázzal  vontam be.


Tejberizs tejszinhabbal

Mivel szeretjük a tejberizst,jött az ötlet,hogy most hidegen is fogyasztható kehelyben tálalt verzióját készitsem el.Semmi különös nincs benne,de még is más. Ja és nagyon finom:)

Hozzávalók: 7 dl tej,1 bögre rizs,a vaniliás cukor, 2 dkg vaj, izlés szerint cukor, 1 kk reszelt citromhéj, 3 ek meggy befőtt,4 ek aszalt vörös áfonya, 2 dl meggy befőtt leve,1 tasak piros cukrozott  expressz tortazselé,2 dl tejszinhab.


Elkészitése: A tejet felforraltam,cukrot,vajat beletettem,végül a rizst puhára főztem.Megvártam még teljesen ki nem hült.Addig a zselét elkészitettem,a meggylevet felforraltam, hozzákevertem a tortazselé port ,kézi habverővel fél perc alatt  simára kevertem.Beletettem a meggyet,vörös áfonyát,és összekevertem.Poharak aljába 2-3 kanállal tettem,és vártam,hogy egy kicsit dermedjen,majd rétegeztem tejberizs,zselé,tetejére tejszinhabot nyomtam,amire szintén csurgattam egy kis zselét. Jól behütve fogyasztani:)

2012. április 25., szerda

. A mi Hanna babánk, ez a kis videó tavaly nyáron készült egy látogatásunk alkalmával  ide is beteszem , Ti is, had lássátok meg!!  Itt is had  legyen meg  jelszóval.! Josta, és  feketeribizli szüret a kertben, annyira szereti,hogy az hihetetlen , be állt a bokorba ki sem látszódott a csöppségem és csak falta, falta,megdörzsölte a kis kezével a ribizli szemeket megmossuk,közben adtam nekem is a már általa megmosni vélt gyümölcs  szemeket.. Bio termés saját kertben!. Nekem közben az árvácska film részletei peregtek le ,Cinkóczi Zsuzsával az élen:) szerettem ezt a filmet. Ami közös a film és a kis hercegnőm között az a pucér jelenet. Egyszerüen imádom ezt a kis videó felvételt.És várom az idei közös ribizli szüretet,ami már nincs is olyan messze már. És egy kép hiszen van nekem ruhám is ám:)


2012. április 24., kedd

Cipóban sült csülök

Cipóban sült csülök.

Egy igazán ütős étel.Minden egyben van ! Még húsvétra készitettem,de szerintem egy baráti bulin  is nagyon remek fogás. Vagy csak simán  bableves mellé,amiben megfőzzük a csülköt, majd  cipóban fog sülni.

Hozzávalók: 60 dkg kenyérliszt, 2 tk só, 10 dkg olvasztott vaj, 1 tk cukor, 2 dkg élesztő, kb 3 dl viz, 2 egész tojás,

Elkészitése: Az élesztőt cukros  langyos vizben  elkeverem 2 ek lisztel, a kovászt  30 percig hagyom mig felfut.Ezután a többi hozzávalókkal rugalmas hólyagos  tésztát gyúrok. Hagyom duplájára kelni.
Miután megkelt ,lisztezett felületen lazán átgyúrom, cipóformára igazitom,kör alakúra nyújtom. A főtt csülköt a tészta közepére teszem és becsomagolom,alulra kerüljön az illesztés.Ami tészta lelóg levágom, és tetszőlegesen lehet disziteni a tészta tetejét vele. Kevés tejszinnel elkevert tojással lekenem, és 35 percig hagyom igy is kelni a tésztát. Majd 200 fokos előmelegitett sütőben ismét  tejszines tojással lekent cipót 35-40 percig sütöm.A sütő aljára egy kis edénybe vizet tettem. Majd rácsra tesszük , várjuk meg még teljesen ki nem hült, ,mert úgy az igazi fogyasztani.

2012. április 23., hétfő

Cupcake.


Most is maradtam az általunk igen kedvelt amerikai muffin alap receptnél,Amerikai muffin, csak izesitésben variáltam rajta.No és  a habcsók a tetején  csak rá adás.

Hozzávalók: Alap tészta Amerikai muffin,   
5 dkg aszalt vörös áfonya,3 ek csoki pasztilla,

Hab: 4 tojásfehérjet,30 dkg cukorral ,szép fényesre verni,majd egy habzsák segítségével a muffinok tetejére rányomni. Ami nekem most nem volt kéznél,igy egy zacskót hívtam segítségül,aminek a sarkát ollóval egy picit megvágtam és lassan spirál alakban próbáltam szépen rányomni a habot. Mivel karamellizáló pisztoly sem állt  rendelkezésemre, a sütőt grill fokozatra tekertem és a legfelső rácsra téve a muffinokat 1 percre betettem. Éppen csak, hogy egy kis karamell szint kapjon a habunk. Így is nagyon fini lett:)

2012. április 22., vasárnap

Briós

Briós.

Mikor megláttam  ezt a technikát , tücsökbogárnál, a receptet is onnan hoztam.,rögtön tudtam,hogy ezt ki kell próbálnom.Annyira mutatós, hogy még ünnepi asztalon is ott lehet a helye,nálunk igy történt idén húsvétkor .Fele tésztát  briósnak,másik feléből  pedig nyulat  formáztam .Had legyen egy kis húsvéti fillingje.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, csipet só. 2,5 dl tej.

Elkészitése: A lisztet egy tálba szitáltam,belemorzsoltam az élesztöt,langyos tejet ráöntöttem,hagytam még felfut.Utánna a többi hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrtam,cipót formáztam belőle és 20 percig kelesztettem.Majd átgyúrtam,vékonyra nyújtottam 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrtam,15 db kell egy rúzsához.Én most három rúzsát készitettem,a maradék tésztából nyulat formáztam..A korongok egyik felét olvasztott vajjal lekentem.Vajas felükkel elkezdtem kialakitani a rózsa bimbót.Muffin forma  minden második mélyedését kivajaztam,beletettem a rózsát. Lekentem felvert tojással, 40 percig kelni hagytam, utánna megint lekentem.Közben a nyuszi fejet megformáztam ,zsirpapirral bélelt tepsire tettem,.Előmelegitett sütőben 200 fokon kb 20 percig sütöttem.A formázási technikán van mit csiszolnom még,de igy is nagyon tetszett,és izre pedig remek lett.