A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 29., szombat

Húsgombóc tejszines kapormártással

 Egy nagyon finom, és laza kis ebéddel örvendeztettem  meg ma ,a kis családomat.Nyáron rengetek kaprot raktam el lefagyasztva,szomszédunk kertjéből ahol bőséggel termett.Eljött az ideje a felhasználásának is.Íme a recept.


Hozzávalók:12 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg darált sertés hús, 2 tojás, só, bors, 1 húsleves kocka, 1 jó nagy csokor kapor, 5 dkg vaj, 2 ek finom liszt, 2 dl tejszín, 1 citrom leve, porcukor.

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát megpucoljuk finom kockára vágjuk, majd a rizzsel és a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 1 liter vizet felforralunk a húsleves kockával, beletesszük a húsgombócokat, és lassú forralással puhára fűzzük ( kb 20 perc). A kaprot megmossuk néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, a felforrósított vajban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk kaporral, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főző levét, simára keverjük, majd vissza tesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, még 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, citromlevet, 1 csipet porcukorral, sóval és citrom borssal izesitjük,azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. A félre tett kapor szálakkal és paradicsomhéj rózsákkal diszitve tálaljuk.( aszalt paradicsomot használtam)
Sós vízben főtt petrezselymes burgonyát adhatunk mellé. Jó étvágyat kívánok.

2012. szeptember 28., péntek

Pacal pörkölt csülökkel bográcsban

Neánál is  Az otthon ízei:  játék van gyertek,még két napig lehetőség van rá ! Olyan étel receptet kell küldeni, ami régi jól bevált szülőktől, nagyszülőktől örökölt recept. Hát nálunk az egyik ilyen étel recept a pacal! Gyerek koromban emlékszem szüleim,de főleg apa nagyon szerette . Dédi ha kedvezni akart,(már pedig sokszor akart) mindig ezzel lepte meg a családot. De mindig  hozzá tette, el  mesélte,hogy régen a szegények eledele volt,mindent becsuktak,hogy ne érződjön ki a szaga ,hogy mit is főz.(Na ez, mára már nem igaz!   mert igen szép ára van!) Akkoriban én még csak a krumplit ettem meg belőle szafttal,ami az idők folyamán lassan változott, átalakult.Először is  úgy, csak ne nekem keljen elkészíteni ,  ne is lássam az előkészületét , és akkor már került egy kis pacal is a köret mellé,de erről szó sem volt.Hiszen először mindig a dédi  ,  idővel anyu,és most már, én jó magam  is elkészitem .Hiszen a fiamnak is , egyik kedvence  ez az étel.Idén születésnapjára is ezt  kérte, rendelte,na ez akkor készült kint bográcsban. És annyiban változott a recept,hogy ma már,van amikor  kerül bele csülök is. És csak megjegyzem ,előre rendelnem kellett a hentesnél, hogy kapjak is belőle !
Hozzávalók: 2 kg szép fodros  pacal,1 kg kicsontozott csülök hús, 4-5 fej vöröshagyma,4 gerezd fokhagyma,  3 db paradicsom,2 db paprika, só, bors, kevés vegeta,  majoránna, 1  ek örőlt kömény, házi piros paprika, 10 dkg házi zsír, házi készítésű piros arany,vagy erős darált paprika krém. 1 db csipős csili paprika. abáláshoz: 1 fej vöröshagyma kockára vágva,3 db babérlevél,kevés só.

Elkészítése: A pacalt alaposan átmossuk kiáztatjuk kevés ecetes vízben.Majd  ketté  vágjuk ,és oda tesszük egy nagy fazékba az abalevet a kockára vágott hagymával, és a  babér levéllel,,bele tesszük a pacalt,és főzzük 1 órán át. Majd leszűrjük ,4 cm  hosszú csíkokra vágjuk,utána keresztbe 1 cm csíkokra vágjuk.Közben lehet izzítani a tüzet a bogrács alatt,amiben zsíron üvegesre dinszteljük a felkockázott hagymát,majd hozzáadjuk a megmosott szintén kockára vágott paradicsomot,és a karikára vágott paprikát csumával együtt.Pár perc elteltével levesszük a bográcsot a tűzről hozzáadjuk a piros paprikát, a csíkokra vágott pacalt, a  fűszereket,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. És egy fél óra elteltével hozzáadjuk,a szintén alaposan megmosott, kockára vágott csülök húst,most már együtt főjön tovább.Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk,egészen addig míg a pacalt szét nem tudjuk nyomni ujjal, szaftja pedig sűrű ragacsos  lett, na ekkor van kész!
Sós vízben főtt burgonyával  , kovászos uborkával, csípős ecetes alma paprikával tálaljuk.

2012. szeptember 27., csütörtök

Egy gondolat

Miért kiabálunk amikor dühösek vagyunk?
Egy hindu szent, aki elment a Gangesz folyóhoz megfürödni,egy családot látott a folyó parton ,akik mérgesen kiabáltak egymásra. Odafordult a tanítványaihoz, mosolygott és megkérdezte.'' Miért kiabálnak az emberek , amikor idegesek egymásra? A tanítványok gondolkodtak egy ideig, majd az egyikük ezt mondta:'' Azért mert ilyenkor elveszítjük a nyugalmunkat.''
De miért kiabálunk , amikor a másik személy ott áll mellettünk ? Mondhatnánk neki sokkal halkabban is ''-kérdezte a szent. A tanítványok tanakodtak még de nem találták a megfelelő választ.
Végül a szent elmagyarázta:'' Mikor két ember mérges egymásra a lelkük eltávolodik egymástól. Hogy leküzdjék ezt a távolságot kiabálniuk kell, hogy meg hallják egymást. Minél mérgesebbek  annál hangosabban  kiabálnak, hogy leküzdjék a nagy távolságot. Mi történik a szerelmeseknél? Ők nem kiabálnak egymásra , hanem halkan beszélnek, mert a lelkük nagyon közel van egymáshoz. Köztük lévő távolság  nincs is , vagy nagyon kicsi.'' A szent folytatta:'' Amikor még jobban szeretik egymást mi történik ?
Nem beszélnek csak suttognak , és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Végül már suttogniuk sem kell , csak egymás tekintetéből  megértik egymást . Ez mutatja meg milyen közel áll két ember egymáshoz , amikor szeretik egymást.''
Ránézett a tanítványaira  és azt mondta:''
Ezért mikor vitáztok ne hagyjátok , hogy lelketek eltávolodjon . Ne mondjatok olyan dolgokat , amik eltávolítanak egymástól , különben egyszer eljön a nap , mikor akkora lesz a távolság köztetek ,hogy lelketek többé nem talál vissza egymáshoz.''
                (Forrás:Divine Evolution.
                                 Tóth Kornélia
                                              fordítása)

Crostata

 Ezúttal Lilla a megfőzlek.. blog írója hirdetett játékot. És  én játszom ! mert szeretek játszani. És mert játszani jó. Egy kedvenc őszi-téli finomságot vár. Nálunk  az őszi-téli meghatározó hozzávalói,szilva,szilva lekvár ( házi) és a dió.
Így  készült nálam a  crostata,( olasz omlós piteszerű sütemény). Mennyei finomság!!

Hozzávalók:25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 8 dkg sótlan vaj,(szoba hőmérsékletű) 1 tojás + 1 sárgája, fél citrom reszelt héja, csipet só, 3 marék dió, amit mozsárban darabosra törünk, 2 ek barna cukor,vagy nád cukor, 

Elkészítése: Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd egy gombócként  tegyük bele egy fóliába ,és mehet a hűtőbe pihenni 1 óra hosszára. Majd a tészta negyedét tegyük félre,rácsozni a tetejét.A többit egy kerek 20 cm kör formára nyújtjuk, torta formába beletesszük,ha nagyon ragadna a tésztánk ,csinálhatjuk a nyújtási műveletet sütőpapiron is.Majd átemeljük a torta formába kézzel kicsit segítünk ,hogy szépen elfeküdjön a tészta,és egy kb 1 cm peremet készítünk körbe a szélén.A tészta alját megszórtam egy kevés darabos dióval,amit előzőleg összekeverünk egy tálban a barna cukorral. Majd 4-5 ek szilva lekvárt kanalazunk rá,szépen elsimítjuk, és a maradék darabos cukros diót rászórjuk.A maradék tésztából berácsozzuk a sütemény tetejét.Előmelegített sütőben,190 fokon sütjük 35 percig.
Nem hiába, tudnak az olaszok élni.  Tudják mi a jó.    Dolce vita:))


                                                            Buon appetito

2012. szeptember 26., szerda

Légfrissitő házilag

Gondolom mindenki számára ismerős a boltokban kapható zselés állagú illatosítók. Nem kevés összegért kínálják,tartósságáról nem is beszélek.Nagyon megörültem mikor olvastam a házi készítéséről  kifli és levendulánál,az eredeti verziót pedig itt találni delightful country cookin': homemade air freshener.
Amire szükség lesz az illatósitok elkészítéséhez

1 l víz, 2 ek só, 4 zacskó (4 x 10 g) zselatin, ételfesték, ( poharanként pár csepp) illóolaj ( poharanként 20-30 csepp) természetesen ha nagyobb a pohár több is mehet bele.

Készítsük ki a hőálló  üvegpoharakat,vagy tetszés szerinti üveg tálakat.
1/2 l vizet tegyük fel forrni a sóval együtt. Mikor a víz már forrásban van, tegyük bele a zselatint, és a másik fél liter vizet is öntsük hozzá. Egy habverővel keverjük el,és 1-2 percig melegítsük a keveréket (de ne forraljuk) majd vegyük le a tűzről.Öntsük a kikészített üvegpoharakba a zselatinos lét, majd minden pohárba csepegtessünk pár csepp ételszinezőt és 20-30 csepp illóolajat.Műanyag kanállal keverjük át óvatosan,hogy az olaj, és a festék jól keveredjenek össze. Majd tegyük hüvős helyre hűlni őket! Diszithetjük ,levendulával, mint ahogy most nálam is készült ,nagy kedvencem tisztaságot,és nyugalmat áraszt számomra,ez az illat és a látvány.
Remélem kedvet kaptok ti is,  az elkészítéséhez . Jönnek az ünnepek akár ajándéknak is szuper lehet.

2012. szeptember 25., kedd

Füszervajas sült tarja szeletek

 Egy nagyon gyorsan elkészíthető ,nem túl időigényes fogás készült  tegnap nálunk ebédre. Akár ebédre,vagy vacsorára is szuper.Feltéve ha van előre elkészitett fűszervajunk lefagyasztva.(Érdemes tartani belőle)  itt találjátok Kijevi Jércemell

Hozzávalók és elkészítése: Személyenként 1 nagy szelet tarja,amit alaposan megmosunk,ha kell egy kicsit kiklopfoljuk, sózzuk borsozzuk,kevés mustárral megkenjük mind a két oldalát a húsnak.Majd egy serpenyőben , kevés olajon lepirítjuk mind a két oldalát,  kevés vizet aláöntve,  puhára pároljuk.Ha szükséges mindig pótoljuk az elpárolgott vizet,mind addig még teljesen puha nem lesz .Legvégén egy,két karikát levágunk a fűszervajból és hús szeletre dobjuk,pár perc elteltével már szedhetjük is  tányérra az illatozó,ízletes sült szeletet. Krumplipürével,és hús mellett párolódott sárgarépa csíkokkal tálaltam.
                                             Jó étvágyat kivánok hozzá.