A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. január 12., szombat

Kentucky csirkemell

Avagy KFC-menü.Omlós csirke hús bundában, titka a sok fűszerben rejlik. Mikor ráakadtam a netten az itthoni, számunkra is ideálisnak talált  receptjére itt azóta gyakran készítem ,mondanom sem kell,hogy a család egyik  kedvence ez is. És nem mellékes,hogy olcsóbban  hozzuk ki,jóval nagyobb adagot!:))
Hozzávalók:  1 kg csirke mell filé, 2 db tojás, liszt,  natúr kukorica pehely,( corn flakes) kevés zsemle morzsa, 
kentucky fűszer keverék, ha nincs kéznél a házi keverék lehet a kotányit is használni hozzá,( szerintem finomabb a házi, érdemes ebből is tartani ,hogy kéznél legyen ha kell)

Kentucky fűszer keverék: 1 tk őrölt koriander, 1/2 tk kömény, 1 tk őrölt színes bors, 1-1 tk édes és csípős fűszer paprika, 2 tk chili paprika (durvára őrölt) 1 tk gyömbér, 2 tk fokhagyma granulátum, 1-1 tk rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoránna, 1/2 tk cayenne bors.
Elkészítése: Csirke mellet alaposan átmossuk, szeleteljük,lehet kisebb nagyobb, kinek hogy tetszik.Az általunk készített fűszer keverék felével alaposan bedörzsöljük,és egy pár órára a hűtőbe tesszük had érjenek össze az ízek. (van mikor tejet is öntök rá, kb 2 dl ,de ki lehet hagyni) Végül panírozzuk, (a kukorica pehely felét finomra, a másik felét durvára törjük össze. Olajban kisütjük. Vagy tepsire tesszük,  olajjal bespricceljük és úgy sütjük ki.
Pár kocka csirke mellet, pedig csak bunda nélkül sütöttem ki,így is nagyon finom. Amerikai káposzta salátával tálaltam,receptjét annak is hozom hamarosan.
                                     Jó étvágyat kívánok hozzá.

2013. január 10., csütörtök

Provence csirkeszárnyak ,krumpliágyon sütve.


Nagyon finom , ízletes , gyorsan össze dobható ebédünk volt .Alapja,hogy legyen a  háznál sütő zacskónk,és ez a csoda finom, házilag össze állított fűszer keverékünk. Receptjét innen tücsök bogártól hoztam,azóta előszeretettel használom , mindig van kéznél itthon , ebből a keverékből.

Hozzávalók és elkészítése:  1 kg burgonya, 60 dkg csirke szárny. 2 ek Házi ketchup,
3-4 kk fűszer keverék.
Burgonyát körömkefével megsikáljuk,(én héjastól szeretem sütni) majd nagyobb hasábokra vágjuk,1 ek ketchuppal, és 2 kk fűszer keverékkel jól átforgatjuk,bedörzsöljük. A csirke szárnyakat megmossuk,és a hegyes végét ,a húsos rész mögé dugjuk ,szintén ketchuppal és fűszer keverékkel alaposan átforgatjuk,bedörzsöljük.Végül a sütő zacskóba pakoljuk, a burgonyát, tetejére pedig a szárnyakat,a zacskó maradék részét alá gyűrjük,vagy összekötjük.Előmelegített sütőben 190 fokon kb 30 percig sütjük.Én idáig nem igen használtam sütő zacskót, de nagyon megkedveltem, roppant , omlós, ízletes lesz a  benne készült hús.

Provence fűszer keverék:
3 ek rozmaring, 3 ek bazsalikom, 3 ek oregánó, 2 ek menta, 1 ek kakukkfü, 2 kk ánizsmag, 2 kk levendula, 1 kk koriándermag, 3 db babérlevél. (mozsárban összetörve)

                                              Jó étvágyat kívánok hozzá.