A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. július 20., szombat

Fetasajtos kosárkák, mángold-dal és kapribogyóval.

 Virtuális blogszülinapi buli van Hankka: -nál amolyan jó kis batyus party. Amire én ezzel a sós  finomsággal készültem, hogy az ital is jobban csússzon:)) 

Hozzávalók: 50 dkg , sós,  házi -élesztős leveles tészta. 10 dkg fetasajt, vagy  ( kecskesajt) 2 db közepes mángold, kevés csilipehely, kapribogyó.

A leveles-tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felét kb 5 x 5 kockákra vágjuk, másik felét kör alakúra szaggatjuk. Aminek  közepébe , egy kis pohár talpának a segítségével mélyedést csinálunk, és az összemorzsolt, aprított mangolddal, csilipehellyel , kevert fetasajttal megtöltjük.
 Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon ,  kb 25  perc alatt készre sütjük.
Tálalásnál, mindegyik közepére egy- egy  kapribogyót teszünk.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek.

Málnaecet

 Az igazán finom ecetkülönlegességeknek  méreg drága áruk van az üzletekben, a silányabbra meg minek költeni ! Érdemes inkább  házilag elkészíteni,  pláne ha van saját termés a háznál, amiből készíteni tudjuk. Ezzel az ínyencséggel, feldobhatjuk   salátáink , sültjeink , desszertjeink,  ízét, én előszeretettel használom:)))


Hozzávalók: 20 dkg málna, 2 dl jó minőségű fehérborecet.


Málnát megmossuk, kézzel vagy villával összenyomkodjuk, egy üvegbe tesszük, majd ráöntjük a fehérborecetet. Tetejét lazán  rátesszük,( nem kell rátekerni, ) és félre tesszük  5-6 napra érlelődni konyhánk hűvösebb részére, időnként kavarunk rajta egyet, egyet.Végül egy tüllön, vagy szűrön át , egy lábasba  leszűrjük, hagyjuk jól kicsepegni, rálehet  segíteni, villával enyhén megnyomkodni, 2 ek cukrot hozzáadva, felforraljuk, majd takarékon kb 10 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd üvegbe töltjük, és mehet a kamrába a helyére.
Sok sikert hozzá.

2013. július 19., péntek

Töltött-paprika

 Nagyon ritkán készül nálunk ez az ételféleség, pedig nagyon szeretjük! De  olyan finomat,mint ahogy  keresztanyám készíti soha nem tudok elérni. Ennek dacára,  mikor már igazi  friss paprika kapható, mindig megpróbálkozom vele . Nagyon finom ez is, de még sem olyan ! :-))

Hozzávalók: 1,5 l házi paradicsomlé, 50 dkg darált hús, 1 tojás, 1 fej hagyma, só, bors, cukor, paprika, 4-5 ek rizs, zeller, és én egy kis bazsalikomot is raktam bele. Rántáshoz, kevés olaj, és liszt.

Paradicsomlevet egy fazékban, oda tesszük főni  a fűszerekkel együtt,( só, cukor, bors, bazsalikom, zeller). Tölteléknek való darált húst  összegyúrjuk,( só, bors, tojás, rizs, pici pirospaprika) hozzáadásával, majd a megmosott, végét levágott, kicsumázott paprikák belsejét megtöltjük vele. Nálam csak pár darab töltelék kerül a paprikába, a többi csak kopaszon gombóccá formálva. Majd beletesszük a a forró paradicsomlébe, kis lángon készre főzzük.Végül rántást készítünk, és berántjuk vele az ételt. Hogy ne csomósodjon be  az ételünkben a rántás, először egy kis hideg vizet adok hozzá, majd a meleg paradicsomléből, így keverem ki simára, és berántom vele   a paradicsomlevet. Sós vízben főtt krumplival kínáljuk.
Sok sikert kívánok hozzá.

2013. július 16., kedd

Levendulás- sárgabarcklekvár

Készítettem  két üveggel,  ebből az ínyencségből is , a mi  kis ínyenc aranyunknak ( Hanna- királylánynak). Aki a  levendulát szereti, ki ne hagyj ezt a különlegességet, brutál finom:)) 

Elkészítése ugyan az mint a  Sárgabaracklekvár
 Csak itt,  1 kg gyümölcshöz, 4 kk, levendulavirágot, + 2 ek citromlevet ,+   fél tasak dzsemfixet adunk. (Cukrot nem tettem hozzá, elég édes volt maga a gyümölcs, .)

Sárgabaracklekvár

Hozzávalók: 10 kg sárgabarack, 1 kg befőző cukor, 6 csomag dzsemfix szuper 3:1., amit szeretek nagyon, természetes alapanyaga a citrus pektin, mely a hagyományosan órákig tartó főzési folyamatot 3-5 percre rövidíti, így megőrizve gyümölcseink eredeti zamatát.

Barackokat héjától megszabadítjuk,( egy fazékban vizet forralunk fel, pár pillanatra beledobjuk a sárgabarackot, )  én sokkal jobban szeretem héj nélkül, befőzni, csodás élénk marad a színe, íze meg mint a friss baracké olyan.  Héjazás, magozás után, a gyümölcsöt főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a dzsemfixet. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, és 5 percig zubogva forralni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal a tisztára mosott,  üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül száraz dunsztba tettem, ott hagytam teljesen kihűlni. Ha  van esetleg ,aki nem szeretné, hogy darabos maradjon a lekvárja, még főzés előtt kézzel jól szét kell nyomkodnia, nálunk a rusztikus a menő, mi így szeretjük, de nagyon.

Sok sikert hozzá.

2013. július 15., hétfő

Levendula szüret


 Hétvégén nem volt nagy sütés főzés nálam, minden időm, energiám, a befőzésre, tartósításokra ment el! Juj télen milyen jó lesz:-))  Kezdtem a levendulabokor szüretelésével, sajnos a Francia bokrom a télen kifagyott, minek is próbálkozom egy mediterrán fajtával ((-: de ami megmaradt, arról egy jó kis kazallal sikerült szüretelnem . Aztán következett a sárgabarack befőzése, na ez már rumlisabb feladat volt, de túl éltem:)) Készült, hagyományos verzióban, és újdonságként, levendulás változatban . Recepteket holnap, hozom!  Az első adag szárított paradicsom recept itt is aszalódik, imádjuk, egy üveg  málna ecet is érlelődik,  és 1 kg zöldségből,  Házi vegeta első körben. 
 És csak, hogy nehogy unatkozzak, egy 5 l üveg sváb kovászolni való uborkát is össze dobtam. Ja és azért ha nem is vittem túlzásba a főzést , de enni azért  ettünk, szombaton sült hekket készítettem, tudom-tudom  Balatonon, vagy a Rómain enni , egy jó kis( kovi ubival) kovászos uborkával, na az lenne   az igazi filling.:)))) De most itthon is nagyon jól esett, azt talán majd legközelebb.Vasárnap meg brassói apró-pecsenye, sült krumplival volt a menünk. Hát ennyi fért bele! És nálatok, hogy telt a hétvége csajok ?