A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2017. december 17., vasárnap
Pozsonyi kifli
Egy igazi klasszikus sütemény a pozsonyi kifli. Mákkal és gesztenyével töltve készült most nálam.
Hozzávalók: 22 db kiflihez
Tésztához:
45 dkg félfogós liszt, 5 ek cukor,( én Eritritet használtam) 10 dkg vaj,10 dkg zsír,( libazsírt használtam, de sertés is jó) 2 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojásnak a sárgája,kb 1,5 dl hideg tej.
Lekenéshez 1 tojás sárgája, ha kisebb a tojás akkor 2 db kell.
Elkészítése:
Hozzávalókból egy rugalmas kemény tésztát gyúrunk, az élesztőt csak belemorzsoljuk nem kell futtatni. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, liszt függő, hogy mennyit vesz fel.
A tésztát folpackba csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük. Majd téglalap alakúra formázzuk, nyújtjuk, félbevágjuk 11-11 részre vágjuk, amiből egyenként golyókat formázunk. nyújtsuk ovális alakúra,( késhegynyi vékonyságra,) Tölteléket tegyük a kinyújtott tésztánkra, majd tekerjük fel patkó alakúra .
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojás sárgájával lekenjük, hűvös helyre tesszük kb 1 óra hosszára. Végül tojásfehérjével lekenjük, fél órát pihentetjük szintén hűvös helyen, majd előmelegített sütőben 180 C %-on 15 perc alatt készre sütjük.
Töltelék:
15 dkg darált mák, vagy dió, 10 evőkanál, cukor, ( nálam eritrit,) 3 evőkanál zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint,fahéj, 1 db bio citrom reszelt héja,csipet őrölt szegfűszeg, 0,7 dl víz,( kb 13 ek, )
A vizet a cukorral felforraljuk, ezt a szirupot ráöntjük fűszerekkel összekevert mákra. Állni hagyjuk míg teljesen ki nem hűl.
Gesztenyés töltelék: 10 dkg gesztenyemassza ,(Gelato-Italiano 72% masszát használtam) Aldiban vegyétek ott a legolcsóbb 280 Ft ) és leges legfinomabb . Kevés tejjel krémesre keverni.
Könnyítésként a tölteléket előző nap is elkészíthetjük.
Jó étvágyat, és kellemes sütögetést kívánok hozzá mindenkinek.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése