A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2017. december 20., szerda
Mákos Bejgli
Nincs karácsony bejgli nélkül. Jó sok töltelék, kevés tésztával ölelve. Nem reped ki, finom omlós a tésztája, márványos is ,kell ennél több sikerélmény ?
A tölteléket készítjük el legelőször,akár előző nap is lehet.Készítése ugyan az mint a pozsonyi kiflinél Pozsonyi kifli
Töltelék:
40 dkg mák, 5 evőkanál édes darált kekszmorzsa, 20 dkg cukor,( nálam glukonon) 2,5 dl tej, csipet fahéj, 1-2 marék áztatott mazsola aki szereti, csipet őrölt szegfűszeg. 1 db citrom reszelt héja.
Gesztenyés töltelék, 1 rúdhoz. 25 dkg 72 % gesztenyemassza,(Gelato-Italiano massza, Aldiban a legolcsóbb és a legfinomabb) kevés rum, vagy rumaroma, kevés tejszín, hogy krémesre tudjuk keverni.
Bejgli tésztája:
3 rúd lesz belőle. Én délután kezdtem a tészta összeállítását, éjszaka pihent, reggel sütöttem.
50 dkg félfogós liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg cukor,( nálam eritrit) 1,5 dkg élesztő, 1 mk só, 1 tojás sárgája, 1 dl tejszín,kb 1 dl tej, élesztőt nem futtatjuk csak belemorzsoljuk .
Lekenéshez
1 vagy 2 tojásnak a sárgája ,nagyságától függően, 1 tojásfehérje az utolsó kenéshez.
A tészta készítésénél előbb a vajat és zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel,majd összegyúrjuk a többi hozzávalókkal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd munkalapon ,amit nem lisztezünk mert nem lesz márványos a bejglink! 3 részre osztjuk a tésztát. Kinyújtjuk egyesével kb 5mm vastagságú téglalap formára, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a tésztán 1 cm széles rést szabadon hagyunk. Majd a széleket visszahajtjuk és feltekerjük a tésztát jó szorosan. Zsírpapírral bélelt tepsire téve, hideg helyre tesszük , fél óra múlva lekenjük tojássárgájával, 1,5 órát pihen. Végül tojásfehérjével lekenjük, másnap reggelig hűvös helyen hagyjuk.( nem hűtőben !) A pihentetett bejglit megszurkáljuk, a közepén egészen az aljáig szúrjunk le, hogy a gőz távozni tudjon. Így nem fog szétrepedni. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 25 percig sütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése