A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. július 1., hétfő

Pastéis de Belém. ( vaniliakrémmel töltött kosárkák)

Lisszabon leghíresebb édessége, a Belém negyedéből származó sütemény. Ami a Tejo partján van, Torre de Belém közelében, a Szent Jeromos kolostor mellett. Amikor 1830- as években bezárták a kolostort, valakinek az az ötlete támadt, hogy el kell kezdeni gyártani, a szerzetesek ,,titkos receptjét''. Egyetlen süteményt készítenek , de azt nagyon jól. Hétvégén kígyózik a sor az utcán, de hamar sorra kerül az ember, mert folyamatosan érkeznek a pulthoz az óriástepsin kisült kis kosárkák. De ha valaki nem olyan szerencsés, hogy a helyszínen tudja kóstolni ezt a finomságot,semmi csüggedés, hasonlót tudunk készíteni mi magunk is,  otthon . Igaz, hogy nem olyan mint az igazi, de a miénk:)) Ne hagyjátok ki!

Hozzávalók:  1 csomag leveles tészta, vagy 30 dkg házi, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 6 db tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 ek liszt, vagy keményítő,  leszóráshoz + tálaláshoz fahéjas cukor. kevés vaj a forma kikenéséhez.

A tejet + a tejszínt felforraljuk, a cukorral, reszelt citromhéjjal, közben a tojás sárgákat habosra keverjük. Majd hozzá adjuk a felforralt tejszínes tejhez, es egy kevés vízben kikeverjük a lisztet, vagy a keményítőt, és ezt is hozzá adjuk Gyenge tűzőn kevergetjük még krémszerűre sűrűsödik, majd félre tesszük , mert langyosan töltjük bele a kis kosárkákba. A tésztát kinyújtjuk, kb 20 x 30 téglalappá, porcukros fahéjjal megszórjuk, és feltekerjük mint a kakaós csigát, 12 darabra vágjuk. Kivajazott muffin formába nyomkodjuk igazítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel.Előmelegített sütőben 250 fokon sütjük, kb 15 perc. Akkor van kész mikor az alja ropogósra, a töltelék  teteje karamellizálódott . Amit nagyjából úgy tudunk elérni, hogy sütésnél az útólsó 3 percet grill fokozaton sütjük. A pastelt mindenki melegen kapja, hozzávaló fahéjjal és porcukorral. A tészta ropog, a töltelék mennyei krémes, a teteje isteni karamellás.
Hát mit ne mondjak, ez a süti tényleg Belém való !  Jó étvágyat kívánok.

3 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Erröl a Portugáli süteményröl nem hallottam, guszta és finom...jó kis recept is!

Böbe írta...

Elisabeth, köszönöm szépen! Érdemes kipróbálni, nagyon finom kis sütemény:))

Kati írta...

Sok jót olvastam erről, nagyon guszta:)