Lisszabon leghíresebb édessége, a Belém negyedéből származó sütemény. Ami a Tejo partján van, Torre de Belém közelében, a Szent Jeromos kolostor mellett. Amikor 1830- as években bezárták a kolostort, valakinek az az ötlete támadt, hogy el kell kezdeni gyártani, a szerzetesek ,,titkos receptjét''. Egyetlen süteményt készítenek , de azt nagyon jól. Hétvégén kígyózik a sor az utcán, de hamar sorra kerül az ember, mert folyamatosan érkeznek a pulthoz az óriástepsin kisült kis kosárkák. De ha valaki nem olyan szerencsés, hogy a helyszínen tudja kóstolni ezt a finomságot,semmi csüggedés, hasonlót tudunk készíteni mi magunk is, otthon . Igaz, hogy nem olyan mint az igazi, de a miénk:)) Ne hagyjátok ki!
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, vagy 30 dkg házi, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 6 db tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 ek liszt, vagy keményítő, leszóráshoz + tálaláshoz fahéjas cukor. kevés vaj a forma kikenéséhez.
A tejet + a tejszínt felforraljuk, a cukorral, reszelt citromhéjjal, közben a tojás sárgákat habosra keverjük. Majd hozzá adjuk a felforralt tejszínes tejhez, es egy kevés vízben kikeverjük a lisztet, vagy a keményítőt, és ezt is hozzá adjuk Gyenge tűzőn kevergetjük még krémszerűre sűrűsödik, majd félre tesszük , mert langyosan töltjük bele a kis kosárkákba. A tésztát kinyújtjuk, kb 20 x 30 téglalappá, porcukros fahéjjal megszórjuk, és feltekerjük mint a kakaós csigát, 12 darabra vágjuk. Kivajazott muffin formába nyomkodjuk igazítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel.Előmelegített sütőben 250 fokon sütjük, kb 15 perc. Akkor van kész mikor az alja ropogósra, a töltelék teteje karamellizálódott . Amit nagyjából úgy tudunk elérni, hogy sütésnél az útólsó 3 percet grill fokozaton sütjük. A pastelt mindenki melegen kapja, hozzávaló fahéjjal és porcukorral. A tészta ropog, a töltelék mennyei krémes, a teteje isteni karamellás.
Hát mit ne mondjak, ez a süti tényleg Belém való ! Jó étvágyat kívánok.
3 megjegyzés:
Erröl a Portugáli süteményröl nem hallottam, guszta és finom...jó kis recept is!
Elisabeth, köszönöm szépen! Érdemes kipróbálni, nagyon finom kis sütemény:))
Sok jót olvastam erről, nagyon guszta:)
Megjegyzés küldése