Szerintem a nyár slágere, ez a savanyúság, legalábbis nálunk mindenféle képen. Nem győzi az ember sorozatban gyártani, jól lehűtve, egy szelet , vagy kettő-:)) liba, vagy kacsazsíros kenyér mellé, hát valami mennyei! Nincs az a felvágott, amiért oda adná az ember cserébe. Most egy kis változtatással készült nálam, kenyér helyett, Ó-krumplival, Sváb módra. Annyi helyen láttam, ezt a készítési formát, és, hogy istenítik a milyenségét, kíváncsiságom nem hagyott nyugodni. Így elkészült nálam is, először, de nem útóljára ! Aki még nem próbálta ki, még ma álljon neki , szerintem sokkal finomabb, a leve nem zavaros, az uborka roppanós , az íze ?? Isteni...
Készítésénél házanként nincs nagyon eltérés,az egyetlen kardinális kérdés csupán , hogy mennyi sót tegyünk bele. Mennyire legyen sós ? Nagyon! Az uborkákat alaposan mossuk meg, végüket vágjuk le, vágjuk be egyenlő távolságra mind a két oldalát, hogy elég mély legyen , de ne essünk át az uborka túloldalára. Az üveg aljára tegyük a meghámozott ó krumplit, nagy adag kaprot, rá az elkészített uborkát, menet közben dobjunk bele fokhagyma gerezdeket, szemes borsot. Annyi vizet forraljunk fel, hogy ellepje az uborkás üvegünk rakományát,( nálam 5 l üveghez, 2 kg uborka, két és fél liter víz , 3 jó púpos ek só) annyi sót tegyünk bele, hogy mikor megkóstoljuk, kiforduljon a szánkból ! Ne féljünk nem lesz sós, pont az kell, hogy annak érezzük a levet, az uborkák megfogják hálálni higgyétek el-:)) Szépen felszívódik majd az érés során. Tetejére, szintén kapor , és ó krumpli kerül, végül egy kistányér tetejére, és már mehet is a napra érlelődni 3- 4 napra!
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
1 megjegyzés:
következőnek biztos kipróbálom..köszi a receptet.:-)
Megjegyzés küldése